Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Lajčák o prevoze Sadikiho: Začína na to plynúť 30-dňová lehota

Baki Sadiki
Baki Sadiki (Zdroj: tvnoviny.sk)

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) potvrdil, že na kosovskej strane sa formálne ukončil proces s Bakim Sadikim a bolo prijaté rozhodnutie o jeho vydaní na Slovensko.

"Dnešným dňom začína plynúť 30-dňová lehota na to, aby bol prevezený na Slovensko," skonštatoval Lajčák na dnešnom brífingu v Bratislave. Z jeho pohľadu tak bola primárna úloha slovenskej diplomacie ukončená. "Teraz by mali prevziať kormidlo ministerstvo spravodlivosti a ministerstvo vnútra," doplnil Lajčák.
      
Šéf rezortu diplomacie zároveň zdôraznil, že celá komunikácia Slovenska s partnermi na kosovskej strane bola veľmi vecná, korektná a profesionálna. "Nebola tam žiadna politika, nátlak či výmenný obchod," dodal.
      
Slovenská republika podľa jeho slov síce neuznáva Kosovo, ale podporuje európsku perspektívu celého regiónu západného Balkánu vrátane Kosova. "Celý priebeh tohto prípadu predstavuje z nášho pohľadu jeden významný pozitívny signál z hľadiska európskej perspektívy celého regiónu vrátane Kosova," priblížil minister Lajčák. Slovensko si tak podľa jeho slov bude aj do budúcnosti pamätať, že kosovská strana sa zachovala v tomto prípade tak, ako sa zachovala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu