Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Predseda parlamentného výboru Procházka: Zo Sasanky mám pocit zrady

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka

BRATISLAVA - Predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Radoslav Procházka sa po prečítaní zverejneného materiálu Sasanka cítil byť zradený. Dôvodom je, že údajné prepisy SMS komunikácie medzi bývalým predsedom parlamentu Richardom Sulíkom (SaS) a podnikateľom Mariánom Kočnerom naznačujú, že sa mal šéf liberálov s ním rozprávať aj o voľbe generálneho prokurátora.

 "Mňa to veľmi zasiahlo osobne, ľudsky sa ma to dotklo... Tu som bol priamym aktérom, ktorý aj s pánom poslancom Sulíkom v úplnej dôvere a otvorenosti komunikoval o tom, ako vybrať toho najlepšieho kandidáta na generálneho prokurátora a ako presadiť jeho zvolenie v parlamente," priblížil Procházka v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy.

Hoci Kočnera nepozná osobne, mohlo by podľa neho ísť o osobu, ktorá má protichodné záujmy než vládny kabinet Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). "Dúfam, že tam je nejaké rozumné vysvetlenie, lebo ak nie, tak potom platí, že znamením týchto čias je to, že nič už neplatí, na nič sa nedá spoľahnúť, nikto nič negarantuje," dodal. Pravdivosť prepisov by podľa neho nasvedčovala tomu, že človek, ktorý sa dva roky správal ako Johanka z Arku, mal v skutočnosti protichodné záujmy.

Jeho diskusný oponent a podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák prepisy SMS nechcel komentovať. Nepozdáva sa mu, že Sasanka i kauza Gorila sa začali riešiť niekoľko týždňov pred parlamentnými voľbami, hoci sa týkajú obdobia spred niekoľkých rokov. "Pre mňa Richard Sulík je nedôveryhodný od začiatku, od A po Z, čiže toto môže byť len dokresľovaním toho, že som sa nemýlil," zhodnotil stručne.

Richard Sulík na tlačovej konferencii v piatok (27.1.) priznal, že sa s podnikateľom skutočne stretával a nevylúčil ani pravosť SMS, odmietol však závery, ktoré Sasanka uvádza. Tie naznačujú, že SaS mohla mať záujem, aby bol Dobroslav Trnka opätovne zvolený za generálneho prokurátora. Motívom mala byť údajne aj snaha vymeniť premiérku Ivetu Radičová (SDKÚ-DS). SaS sa od týchto tvrdení dištancovala.

Účastníci rozhlasovej diskusie sa vrátili aj k téme medializovanej kauzy Gorila. Exminister vnútra Kaliňák mal viacero výhrad voči "volebným tančekom" svojho nástupcu Daniela Lipšica (KDH). Poukázal na to, že hoci šéf rezortu vnútra začal po nástupe konať vo veci Gorily, neurobil tak vo vzťahu k aktérom kauzy. "To vôbec nemalo nič s obsahom spisu, ale s procesnými problémami," povedal na margo vyšetrovania pred medializáciou kauzy.

Výroky ministra Lipšica komentoval aj jeho stranícky kolega Procházka. Šéf rezortu vnútra v rozhovore pre denník SME tento týždeň pripustil, že medzi politickými špičkami mohla existovať tichá dohoda o nevyšetrovaní prípadov veľkej korupcie. "Pôsobí to tak," poznamenal Procházka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu