Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sasanka: SaS nekomentuje nové prepisy údajných SMS

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strana Sloboda a Solidarita nebude komentovať nové údajne prepisy SMS správ, ktoré si podľa internetového dokumentu posielali predseda strany Richard Sulík s podnikateľom Mariánom Kočnerom a dnes sa objavili na internete.

"K prvým SMS sme sa veľmi podrobne vyjadrili. Dnes tie SMS nepriniesli nič nové, takže nevidíme dôvod nejako zvlášť to ďalej komentovať," vysvetlila hovorkyňa strany Tatiana Tóthová. Nové údajné prepisy sú opäť umiestnené na zahraničnej webovej stránke.

Na internete sa minulý týždeň v noci zo štvrtka na piatok objavil prvý prepis SMS-iek, z ktorých vyplývajú kontakty predsedu SaS Richarda Sulíka a podnikateľa Mariána Kočnera. Predseda SaS po zverejnení tzv. Sasanky potvrdil, že sa v roku 2010 stýkal s podnikateľom Mariánom Kočnerom a vymieňal si s ním SMS-ky. Či mali rovnaké znenie, ako cituje dokument s názvom Sasanka, si Sulík nepamätá. Závery uvedené v dokumente sú podľa Sulíka nezmyslom. „Začínajú sa stupňovať špinavé útoky proti SaS, tento pamflet je jedným z nich,“ povedal Sulík na tlačovej besede. Sulík odmieta tvrdenia priložené k prepisom SMS-iek.

Z prepisov krátkych správ vyplýva, že Sulík sa s Kočnerom pravidelne stretával a zhovárali sa o politickom vývoji. Začiatkom septembra podľa dokumentu Kočner Sulíkovi ponúkol rady ako "zúspešniť" referendum. Sulík v októbri zasa Kočnerovi údajne napísal, že SaS do komisie na výber generálneho prokurátora nominovala ministra hospodárstva Juraja Miškova, KDH vtedajšieho podpredsedu parlamentu Pavla Hrušovského a SDKÚ-DS ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú. V novembri Sulík Kočnerovi oznámil, že do volieb sa s ním nemôže stretnúť, lebo by mal problémy, ak by to zistili novinári a niekto ho odfotil. "Droba nevie, kde bývam... Takže Ťa nemá kto odfotiť," cituje dokument Kočnerovu reakciu. Sulík priznáva, že na utajení kontaktov s Kočnerom mal záujem, nepovedal však prečo. „Nechcel som byť s ním videný a hotovo,“ vyhlásil.

Štvrtého decembra, dva dni po tom, čo Dobroslavovi Trnkovi chýbal na znovuzvolenie za generálneho prokurátora jediný hlas, Sulík Kočnerovi napísal, že mu pošle na "recenziu" článok o voľbe generálneho prokurátora, na Sulíkovom blogu sa takýto text objavil 7. decembra. Autor priloženej analýzy sa domnieva, že práve poslanci SaS mohli mať záujem na Trnkovom znovuzvolení, jeho zaviazaní si a odstúpení Radičovej. V analytickom texte sa tvrdí, že Sulík mohol mať záujem na zahladení prípadu rozkrádania Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania, pretože za ním stoja osoby napojené na sponzora SaS, podnikateľa Jána Sabola.

Svoju teóriu podporuje autor analýzy skutočnosťou, že SaS prišla po neúspešnej tajnej voľbe generálneho prokurátora s nezvyčajným kontrolným mechanizmom, fotením hlasovacích lístkov. "Poslanec Droba tento inovatívny prvok propagoval tak ostentatívne a nápadne, že z toho možno vyvodiť hypotézu, že išlo o takzvanú kryciu legendu na zamaskovanie hlasovania poslancov strany SaS za Dobroslava Trnku," píše a dodáva, že Sulík mal ako predseda parlamentu prístup k náhradným hlasovacím lístkom. "Stačilo, aby si dal vyhotoviť jeden navyše, ktorý si mohli niektorí najvernejší poslanci fotiť ako falošný dôkaz o svojom hlasovaní za koaličného kandidáta na generálneho prokurátora SR, čím by sa vyššie popísaná krycia legenda stala dokonalou." Kočner bol na Generálnej prokuratúre SR práve v deň, keď Trnkovi chýbal na znovuzvolenie jediný hlas. Odôvodňoval to tým, že sa stretol s prokurátorom, ktorý má na starosti starší prípad vydierania. Trnka vtedy pre denník Sme dodal, že budova prokuratúry je verejne prístupná a navyše tam pracuje Kočnerov švagor.

Dnes publikovaná tzv. Sasanka 2 obsahuje prepis údajných SMS-iek z októbra a novembra 2010, v niektorých sa údajne Kočner zaujímal o hlasovanie poslancov pri voľbe generálneho prokurátora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu