Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Premiérka dostala odpovede šéfa SIS na všetky otázky

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Predsedníčka vlády Iveta Radičová dostala odpoveď od riaditeľa Slovenskej informačnej služby Karola Mitríka na všetky svoje otázky v súvislosti s kauzou Gorila.

"Odpoveď prišla v režime tajné, takže informácie v liste nemôžeme medializovať. To sa dá iba v prípade, že riaditeľ SIS bude súhlasiť s ich odtajnením," uviedla riaditeľka Tlačového a komunikačného odboru Úradu vlády SR Ľubica Pilzová.

Radičová minulý týždeň adresovala šéfovi tajnej služby viacero otázok, ktoré predtým vyslovila verejne. Mitrík mal odpovedať na to, kedy SIS zistila podozrenie z organizovanej trestnej činnosti, či boli použité informačno-technické prostriedky (ITP), ak áno, či dal príslušný súd súhlas na ich použitie a v ktorých obdobiach, či poskytla SIS informácie o prípadnej trestnej činnosti útvarom Policajného zboru a prokuratúre.

Premiérka tiež žiadala objasniť otázku, či v prípade, že SIS poskytla informácie o podozrení z organizovanej trestnej činnosti útvarom Policajného zboru a prokuratúre, o aké podklady konkrétne išlo, či sa začalo na základe týchto podkladov trestné konanie a ak boli použité ITP prostriedky, či existujú ešte nosiče záznamu, napríklad zvukový záznam, a k čomu.

Premiérku tiež zaujímalo, či boli tieto nosiče súčasťou poskytnutých informácií útvarom Policajného zboru a prokuratúre a ak sa tieto nosiče záznamu, napríklad zvukové záznamy, znehodnotili, na základe čoho sa tak urobilo a kedy. Od Mitríka chcela odpoveď aj na to, kedy sa ukončilo získavanie a sústreďovanie informácií o tejto prípadnej organizovanej činnosti a na základe čoho SIS ukončila túto činnosť v rámci svojej pôsobnosti.

V medializovanom dokumente o odpočúvaní jedného bytu SIS-kou s názvom Gorila sa uvádzajú rôzne podozrenia o údajnom ovplyvňovaní politiky finančnou skupinou Penta. Rozsiahly materiál popisuje údajné dosadzovanie politických nominantov do štátnych podnikov, provízie pri privatizácii a pavučinu vzťahov naprieč politikou, podnikateľskou sférou a bezpečnostnými zložkami.

Minister vnútra Daniel Lipšic založil špecializovaný tím, ktorý má kauzy vyšetriť. Sú v ňom desiati špičkoví vyšetrovatelia a kriminalisti z Úradu boja proti organizovanej kriminalite, Úradu boja proti korupcii a z úradu inšpekcie. Vyšetrovateľ 9. januára začal trestné stíhanie pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, osoby sú podozrivé najmä zo zločinov korupcie a zneužívania právomocí verejného činiteľa.

Trestné stíhanie dozoruje Úrad špeciálnej prokuratúry. Pre podozrenia zo spisu vláda odvolala šéfku Fondu národného majetku Annu Bubeníkovú. Niektorí ľudia, ktorí sú v spise spomínaní, odstúpili zo svojich súčasných postov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu