Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bývalý šéf NBÚ Mojžiš: Gorila je autentická

Ján Mojžiš
Ján Mojžiš

BRATISLAVA - Bývalý šéf Národného bezpečnostného úradu Ján Mojžiš považuje to, čo je opísané v Gorile, za autentické a pravdivé. Uviedol to dnes v relácii Sobotné dialógy Rádia Slovensko.

Ján Mojžiš pôsobil aj ako vysoký funkcionár Slovenskej informačnej služby. Podľa neho údajný spis Gorila opisuje, "akým spôsobom prebiehajú štátne zákazky, privatizácia a akékoľvek aktivity, ktoré môžu prinášať zisk". Ako uviedol, ide o systémovú záležitosť slovenskej politiky a nie je podľa neho možné, aby vedenia politických strán o takomto dianí nevedeli. Mojžiš dodal, že keď Gorilu čítal, jej obsah ho neprekvapil. Ako uviedol, jeho informácie a to, čo prežil, potvrdzujú informácie opísané v spise.

Peter Kažimír zo strany Smer-SD v relácii o údajnom spise uviedol, že "celá táto agenda sa otvorila ako skrinka plná špinavého prádla veľmi krátko pred voľbami a sú rôzne možnosti manipulácie s týmito údajmi". Dodal, že chápe, prečo túto tému nikto neotvoril skôr, aj keď podľa neho minister vnútra Daniel Lipšic, premiérka Iveta Radičová či predseda strany SaS Richard Sulík o Gorile vedeli. "Pretože keby to otvorili s takouto razanciou povedzme niekedy koncom roka 2010, táto vláda by tu už neexistovala," uviedol Kažimír, podľa neho by si "sami rozbili vládu". Podľa Kažimíra sa v pokladnici strany Smer-SD nenachádzajú peniaze od istej finančnej skupiny. "Strana Smer - SD má toľko peňazí na základe výsledkov, že nepotrebuje žiadnych sponzorov a keď, tak si dodatočne rieši legálnymi úvermi svoje potreby v kampani," dodal Kažimír.

Predseda poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár uviedol, že Robert Fico dodnes mlčí a neodpovedal jasne na otázku, či bol v odpočúvanom byte na Vazovovej ulici, ktorý sa v Gorile spomína. Mikuláš Dzurinda (SDKÚ - DS) zas podľa neho celú situáciu zľahčuje. "Ja som vedel, keď som vstupoval do politiky, že štát je prehnitý, ale že je prehnitý až tak, toto osobne šokovalo aj mňa," dodal Kollár. Peter Kažimír verí, že funguje v strane Smer-SD s kolegami, ktorí s kauzou nemajú nič spoločné.

V medializovanom dokumente – údajnom spise o odpočúvaní jedného bytu SIS-kou s názvom Gorila sa uvádzajú rôzne podozrenia o údajnom ovplyvňovaní politiky finančnou skupinou. Rozsiahly materiál popisuje dosadzovanie politických nominantov do štátnych podnikov, provízie pri privatizácii a pavučinu vzťahov naprieč politikou, podnikateľskou sférou a bezpečnostnými zložkami. Minister vnútra Daniel Lipšic založil na vyšetrovanie prípadu špecializovaný tím. Sú v ňom desiati špičkoví vyšetrovatelia a kriminalisti z Úradu boja proti organizovanej kriminalite, z Úradu boja proti korupcii a z úradu inšpekcie. Vyšetrovateľ 9. januára začal trestné stíhanie pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, osoby sú podozrivé najmä zo zločinov korupcie a zneužívania právomocí verejného činiteľa. Trestné stíhanie dozoruje Úrad špeciálnej prokuratúry. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu