Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kovařík: Na vyšetrovateľov kauzy Gorila nevyvájali žiadne tlaky

Riaditeľ ÚBPK Peter Kovařík
Riaditeľ ÚBPK Peter Kovařík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na pracovníkov Úradu boja proti korupcii (ÚBPK), ktorí vyšetrovali prípad Gorila, neboli vyvíjané žiadne tlaky, či už od politikov alebo iných zainteresovaných osôb. Pre TASR to potvrdil riaditeľ ÚBPK Peter Kovařík. Dodal, že jeho úrad nemal problémy ani s únikom informácií z vyšetrovania. To podľa neho prebiehalo od 9. novembra 2010 do 20. júla 2011.

ÚBPK viedol trestné stíhanie pre podozrenie z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Zdôvodňuje to tým, že sa snažil trestno-procesne preukázať alebo vyvrátiť hodnovernosť Gorily. Ak by sa hodnovernosť potvrdila, podľa polície by bolo možné celý prípad posunúť "na kvalitatívne vyššiu trestno-procesnú úroveň, a to najmä z hľadiska dôkazovej stránky".

"V minulosti boli vypočuté všetky osoby, ktoré nemuseli byť zbavené mlčanlivosti a mohli k predmetným dátam poskytnúť relevantné informácie. Vykonali sme všetky vykonateľné procesné úkony vrátane žiadostí o zbavenie mlčanlivosti a dožiadaní k rozhodovaniu dotknutých subjektov," povedal Kovařík. Na základe odpovedí k žiadostiam však podľa neho už nebolo možné vykonať ďalšie procesné úkony, pretože podliehali zákonom stanovenej povinnosti mlčanlivosti. Slovenská informačná služba (SIS) v minulosti nezbavila svojich príslušníkov mlčanlivosti o Gorile, polícia ju nedávno opäť požiadala o súčinnosť.

"Vyšetrovanie prevzal priamo prokurátor vojenskej obvodovej prokuratúry Bratislava. Nie je nám známe, aké úkony boli vykonané, len, že prokurátor vo veci vydal meritórne rozhodnutie, o čom nás vyrozumel 19. septembra 2011. Obsah rozhodnutia nepoznáme," povedal o vyšetrovaní spred pol roka Kovařík. Námestník Generálnej prokuratúry (GP) SR Dobroslav Trnka ešte pred Vianocami pre televíziu Markíza povedal, že dokumenty z údajnej akcie SIS Gorila nie sú autentické. "Keďže sa nenašla žiadna nahrávka ani žiadny záznam na nejakom mediálnom nosiči, ktorý by svedčil o tom, že sú z tohto mediálneho nosiča alebo z tohto systému Slovenskej informačnej služby," povedal vtedy Trnka. Od 2. januára je na GP SR zriadený špeciálny tím, ktorý mal Gorilu znovu preveriť. Špeciálny tím na opätovné vyšetrenie kauzy zriadili aj na polícii. Vyšetrovanie v tomto prípade má dozorovať špeciálna prokuratúra.

Pre informácie z údajnej akcie Gorila už prišla o miesto predsedníčka Výkonného výboru Fondu národného majetku (FNM) Anna Bubeníková, ktorú odvolala vláda. V dokumente Gorila sa spomína aj meno Igora Grošafta, ktorý dnes požiadal o odvolanie z funkcie podpredsedu predstavenstva spoločnosti Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s. K rovnakému kroku ako Grošaft dnes pristúpili aj ďalší dvaja vysokí štátni úradníci, ktorý sa v Gorile spomínajú. O uvoľnenie z funkcie požiadal poradca ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH) pre rómsku kriminalitu Milan Krajniak, ako aj šéf Nemocnice sv. Michala Stanislav Janota. V rokoch 2005 a 2006, keď mal spis Gorila vzniknúť, boli všetci títo funkcionári vo vedení FNM.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu