Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Po odvolaní kvôli prepojeniu na finančnú skupinu: Bubeníková sa zabarikádovala v kancelárii!

Anna Bubeníková prichádza na FNM. Zobraziť galériu (3)
Anna Bubeníková prichádza na FNM.

BRATISLAVA - Šéfka Anna Bubeníková, ktorú dnes vláda odvolala 10 hlasmi, sa presunula späť na Fond národného majetku. Svoje odvolanie zrejme nezvláda najľahšie. Novinárov sa stráni, dokonca sa na pracovisku zabarikádovala a zakázala návštevy. Zaujímavé je, že po príchode hneď nevystúpila z auta, kde niekoľko minút telefonovala. Vozidlo obkolesilo päť mužov v oblekoch, aby nebolo vidieť dnu.

Vláda dnes rozhodla o odvolaní šéfky Výkonného výboru FNM Anny Bubeníkovej. Spis Gorila totiž naznačuje korupčné správanie šéfky FNM v minulosti, pričom mala byť v úzkom spojení so spolumajiteľom Penty.

Po tom, čo vláda odhlasovala jej odvolanie, sa spolu s ďalšími predstaviteľmi fondu presunula služobným mercedesom z Úradu vlády do budovy sídla FNM. Keď sme sa chceli osobne opýtať na jej reakciu na odvolanie, recepčná na FNM nás prekvapila. „Mám príkaz z fondu, že pani Bubeníková neprijíma hovory a mám zákaz púšťať návštevy,“ uviedla. Po asi štyroch hodinách Bubeníková odišla domov do svojej vilky v Ivanke pri Dunaji.

Anna Bubeníková prichádza na FNM.

Bubeníková
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Filip Minár)


Za odvolanie Bubeníkovej mali byť všetci ministri SaS, KDH, Mosta-Híd, ako aj premiérka Iveta Radičová. Zvyšní zástupcovia SDKÚ vo vláde boli proti. Toto sú ich reakcie.

Reakcie ministrov na odvolanie šéfky FNM Bubeníkovej:

Podozrenie z korupčného správania je podľa premiérky Ivety Radičovej dostatočným dôvodom na odvolanie z verejného postu. Odkaz, ktorý spis Gorila priniesol, je podľa nej katastrofický. „Dokument existuje a pochybnosti, ktoré sa z neho vynárajú, sú jasné. Prepojenie podnikateľskej sféry a vrcholovej politiky je dostatočný dôvod na odvolanie,“ uviedla na tlačovej besede po rokovaní vlády. Napriek všetkému ocenila prácu Bubeníkovej v období jej vlády.

Šéf Ministerstva hospodárstva SR Juraj Miškov je rád, že kabinet odobril jeho návrh odvolať Annu Bubeníkovú z postu šéfky FNM. "Odvolávanie rozhodne nepatrí k populárnym veciam. Na druhej strane bolo potrebné vyvodiť politickú zodpovednosť. Ja som oprávnený konať, takže som navrhol odvolanie. Som veľmi rád, že vláda schválila tento môj návrh," uviedol po dnešnom rokovaní vlády Miškov.

Podľa ministra zahraničných vecí a lídra SDKÚ Mikuláša Dzurindu je odvolanie šéfky FNM čistou politikou pred blížiacimi sa predčasnými voľbami. "Čistá politika pred parlamentnými voľbami, tak si to vyhodnotili naši koaliční partneri, že je to pre nich výhodné, berieme na vedomie, rozhodli sa teda dnes upratať u nás, tak očakávam, že teraz začnú upratovať oni sami doma," konštatoval po rokovaní vlády.

Ministri z Mostu-Híd podľa ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona napokon zahlasovali za odvolanie Bubeníkovej preto, že na dnešné rokovanie kabinetu prišli ďalšie informácie. „Jednak umocnili podozrenia a bolo to celkovo a jednoznačne politické rozhodovanie, pretože sme to takto cítili, že je správne a preto sme sa takto rozhodli,“ uviedol Simon. Podľa neho nešlo o potvrdenie podozrení voči Bubeníkovej, ktoré pramenia z údajného dokumentu SIS Gorila. „To, že aká miera pochybenia je alebo nie je alebo trestnoprávna zodpovednosť, je v rovine vyšetrovania, na ktoré je nasadený vyšetrovací tím," dodal s tým, že to nie je úlohou vlády alebo politickej reprezentácie.

Minister vnútra Daniel Lipšic je presvedčený, že pri takých vážnych podozreniach, aké sú voči odvolanej šéfke FNM Anne Bubeníkovej, by iné rozhodnutie, ako odvolanie, nebolo dobré. „Pri tak vážnych podozreniach je osoba v tak vysokej pozícii proste neprijateľná,“ vyhlásil Lipšic. Podozrenia z údajného spisu Gorila bude preverovať vyšetrovací tím. Ak by sa aj voči iným ľuďom, nominantom v štátnych podnikoch, spomínaným v Gorile, preukázalo, že tieto indície sú pravdivé, podľa Lipšica by sa mala aj voči nim vyvodiť zodpovednosť. „Ak sa preukáže, že tie indície sú relevantné, tak áno. Pani Bubeníkovej to bolo preukázané a plus ona bola trochu v inej pozícii aj v tomto spise, ako všetci ostatní,“ dodal Lipšic.

Minister vnútra Daniel Lipšic v pondelok zriadil špecializovaný tím so sídlom na policajnom Úrade boja proti organizovanej kriminalite. Sú v ňom 10 špičkoví vyšetrovatelia a kriminalisti z Úradu boja proti organizovanej kriminalite, z Úradu boja proti korupcii a z úradu inšpekcie. Vyšetrovateľ v pondelok 9. januára začal trestné stíhanie pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, osoby sú podozrivé najmä zo zločinov korupcie a zneužívania právomocí verejného činiteľa, vyhlásil Lipšic začiatkom týždňa na tlačovej besede s tým, že trestné stíhanie bude dozorovať Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorému tieto právne kvalifikácie spadajú do právomoci a nemôžu mu ich odňať iné zložky prokuratúry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu