Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Gašparovič podpísal vláde súhlas rokovať o odvolaní šéfky FNM

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal súhlas, aby bol na rokovanie vlády SR predložený návrh na odvolanie predsedníčky Výkonného výboru Fondu národného majetku Anny Bubeníkovej.

Dnes o tom informoval hovorca prezidenta Marek Trubač. Návrh na odvolanie Bubeníkovej predložil minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS) preto, že sa o nej píše v dokumente Gorila. SDKÚ-DS pri hlasovaní vo vláde podrží Annu Bubeníkovú na čele fondu.

„Budeme hlasovať proti návrhu pána Miškova. Ide o parlamentné voľby, každá politická strana sa bude snažiť zaujať tak, ako vie,“ povedal v nedeľu predseda strany Mikuláš Dzurinda. Pre Dzurindu je dôležité, že Bubeníková informácie z dokumentu Gorila vylúčila a podala trestné oznámenie. Pripomenul, že kauzu polícia vyšetrovala za vlády Roberta Fica a nemyslí si, že by bezpečnostné orgány v tom čase boli k SDKÚ-DS zhovievavé.

„Nikdy by som nepredložil personálny návrh, o ktorom mám pochybnosti,“ zdôraznil líder SDKÚ-DS. Bubeníkovej sa zastal aj minister financií Ivan Mikloš. Zdôraznil, že informácie v Gorile nie sú potvrdené a vysvetlil, že Bubeníková sa na miesto vo fonde dostala pre svoju kvalitnú činnosť pri zachraňovaní Východoslovenských železiarní. Tvrdenie Miškova, ktorý Bubeníkovú do fondu nominoval, že jeho podpis bol len formálny, označil Mikloš za lož. „Čo znamená formálny podpis pána Miškova? To znamená že so svojím podpisom nesúhlasím? Ja som mu ruku nedržal,“ povedal Mikloš.

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) zaujme postoj k návrhu odvolať predsedníčku výkonného výboru Fondu národného majetku Annu Bubeníkovú až po stretnutí s ňou. „Budeme s ňou rokovať ešte pred rokovaním vlády. Celú situáciu vnímame kriticky. Je to etické stretnúť sa s osobou, o ktorej máme rozhodovať,“ povedal dnes na tlačovej besede predseda KDH Ján Figeľ. Podľa neho to neznamená únik od rozhodnutia.

„Viac poviem po takomto stretnutí. Nechcem predbiehať, ani prejudikovať. Ide o dôveryhodnosť inštitúcií a štátu,“ povedal Figeľ s tým, že nechce rozhodovať o odvolaní len formálne. Figeľ za jednu z možností riešenia situácie považuje abdikáciu Bubeníkovej. Podpredseda KDH a minister vnútra Daniel Lipšic tiež tvrdí, že rozhovor s Bubeníkovou je o korektnosti. „Svoj názor mám urobený,“ podotkol s tým, že svoj názor nemení.

Predsedníčka vlády Iveta Radičová dostala vo štvrtok 5. januára od ministra hospodárstva Juraja Miškova písomný návrh na odvolanie predsedníčky výkonného výboru Fondu národného majetku. Vláda bude o návrhu Miškova rokovať na svojom najbližšom zasadnutí v stredu. Návrh podal vzhľadom na zatiaľ nepotvrdené, ale veľmi vážne podozrenia vyplývajúce zo zverejnených materiálov s názvom Gorila.

V dokumentoch s názvom Gorila a Gorila 1 sa píše o údajnom ovplyvňovaní politiky finančnou skupinou Penta. Rozsiahly materiál popisuje dosadzovanie politických nominantov do štátnych podnikov, provízie pri privatizácii a pavučinu vzťahov naprieč politikou, podnikateľskou sférou a bezpečnostnými zložkami. Údajný spis Slovenskej informačnej služby (SIS) sa koncom minulého roka objavil na internete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu