Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V kauze BMG nemohli vypočuť Železného, advokát dostal defekt

Vladimír Železný
Vladimír Železný

PEZINOK – Ani dnes sa nemohol uskutočniť dlho pripravovaný svedecký výsluch bývalého šéfa televízie NOVA Vladimíra Železného v kauze údajného tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia pri ich prevode na nových majiteľov.

Železný sa Špecializovanému trestnému súdu viackrát ospravedlňoval pre pracovné povinnosti, až napokon na dnes pripravil súd telemost z Brna. Tam aj Železný prišiel a bol pripravený vypovedať.

Problém však teraz nastal na slovenskej strane. Obhajca dvoch obžalovaných, Patrika P. a Dávida B., totiž dostal defekt, keď sa autom presúval z iného pojednávania z Partizánskeho. Na súd poslal e-mail aj s fotkou kolesa. Železný nemohol v Brne čakať, kým sa advokátovi podarí prísť na súd. Potreboval sa totiž vrátiť do Bruselu, kde sa v súčasnosti zdržiava.

Česká strana teda navrhla, aby obhajobu dvojice obžalovaných na tomto výsluchu prevzal obhajca, ktorý v prípade zastupuje tretieho obžalovaného Jozefa M. Ten by to aj prijal, ale jeho klient chce, aby v tomto procese zastupoval iba jeho. So Železným sa preto súd dohodol na ďalšom výsluchu cez telemost, ktorý bude 16. februára 2012, na rovnaký termín pojednávanie aj odročili.

Železného výsluch nariadil najvyšší súd, keď zrušil v kauze pôvodný rozsudok a vrátil prípad na nové prejednanie. Železný bol v minulosti pri rozbehu novej televízie, ktorá bola nástupkyňou regionálnej TV Global. V nej mala podiel nebankovka Horizont.

Trojica obžalovaných v tejto kauze si už raz vypočula rozsudok, ale ten nenadobudol právoplatnosť. Špeciálny súd ich 27. apríla 2007 odsúdil za trestné činy založenia a zosnovania zločineckej skupiny a podvodu. Podľa obžaloby spôsobili škodu vyše 26,5 milióna eur spoločnostiam BMG Invest a Horizont Slovakia. Senát odsúdil Jozefa M. na 12 rokov, Dávida B. na 11 rokov a Patrika P. na 10 rokov. Obžalovaní sa proti rozsudku odvolali. Najvyšší súd SR ho zrušil a kauzu vrátil na opätovné prerokovanie.

V kauze na návrh prokurátora v novembri 2010 oddelili skutok sprenevery 5,6 milióna korún (185 886 eur), za ktorý bol obžalovaný len Dávid B. Odsúdili ho na päť rokov väzenia, proti verdiktu sa odvolal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu