Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Žitňanská preveruje ďalšieho sudcu: Vraj pôsobil vo vytunelovanej firme!

Rajňák (vľavo) sa objavil aj po boku ministerky
Rajňák (vľavo) sa objavil aj po boku ministerky

BRATISLAVA – Po tom, čo ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská začala v máji veľké čistky s kontroverznými sudcami, preveruje prípad ďalšieho z nich. Topkám sa podarilo zistiť, že po prepustení 14 šéfov súdu v máji, momentálne prešetruje prípad šéfa okresného súdu v Pezinku. Prišlo na neho udanie, že vďaka svojej pozícii sa mu darí vyhýbať vyšetrovaniu prípadu vytunelovanej firmy Elsvit.

Celý prípad je o to pikantnejší, že Žitňanská sa s Petrom Rajňákom objavila v júni na spoločnej tlačovej konferencii. Jej témou bol vznik rodinných súdov. Šéfka rezortu spravodlivosti však tvrdí, že Rajňáka aj ju pozvala na tlačovku mimovládka Úsmev ako dar a v tej chvíli nebol dôvod odmietnuť účasť. Krátko potom však prišiel na ministerstvo list, v ktorom anonym upozorňuje na zvláštnu minulosť spomínaného sudcu.

Podielal sa na privatizácii?

Už v roku 2008, keď bol Rajňák menovaný za sudcu okresného súdu v Pezinku, sa zdvihla voči nemu vlna nevôle. Občania Nových Zámkov vtedy podpísali petíciu, v ktorej odsúdili jeho menovanie za sudcu. „Táto osoba sa zapísala do vedomia Novozámovčanov ako predseda predstavenstva podniku Nový Elektrosvit, ktorý účelovo vznikol z prostriedkov Elektrosvitu Ostrava a Elektrosvitu Nové Zámky, hoci tie peniaze mali ísť na účet Fondu Národného majetku. Podnik bol v krátkom čase zlikvidovaný, pričom zostali na ulici stovky nezamestnaných a veľké neuhradené dlhy. Podľa mienky občanov, sudcom by nemal byť ten, kto je vydierateľný, čo ohrozuje riadny výkon sudcu a to je nepochybne prípad pána Petra Rajňáka,“ písalo sa vo vtedajšej petícii.

Podozrení je viac

Navyše podľa internetovej verzie obchodného registra vo firme, ktorá je predmetom vyšetrovania, Rajňák stále figuruje. Ministerstvo však tvrdí, že mu funkcia skončila ešte v roku 2006, avšak výmaz nie je možný až do rozhodnutia Krajského súdu v Nitre o určení neplatnosti valných zhromaždení. Okrem jeho podnikateľských aktivít sa v liste hovorí aj o tom, že sudca Rajňák mal v čase privatizácie rodinného príbuzného vo Fonde národného majetku, bolo na neho podané trestné oznámenie kvôli dlhu vyše 13 tisíc eur.

Preverujú ho

Vystupoval aj v medializovanej kauze hospicu v Palárikove. V relácii STV dostal aj priestor na vysvetlenie podozrení z korupcie, no odmietol reagovať so slovami: „Okamžite to vypnite.“ Ministerka sa preto rozhodla sudcu Rajňáka preveriť a vyzvala aj jeho, aby sa k obvineniam vyjadril. „Jeho odpoveď očakávame v najbližších dňoch,“ povedala nám Lenka Škorpilová z rezortu spravodlivosti. Aj napriek viacerým trestným oznámeniam či stíhaniam vo veci môže byť Rajňák pokojný. „Z informácií, ktoré ministerstvu pred časom poskytla generálna prokuratúra, vyplýva, že Rajňák nemá v žiadnom trestnom konaní procesné postavenie obvineného,“ tvrdí Škorpilová. Objavili sa však informácie, že by Rajňák mohol byť vyšetrovaný za hranicami, v Českej republike. „V preverovaní podnetu ďalej pokračujeme,“ dodáva ministerstvo. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu