Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Monštruózna korupcia! VÍCHRICA odhalila ďalšiu špinu v súdnictve: Prsty v nej majú Kollár aj Kočner

Zoroslava Kollára priviezli na NAKA v Nitre. Zobraziť galériu (6)
Zoroslava Kollára priviezli na NAKA v Nitre. (Zdroj: Maarty)

BRATISLAVA - Milionár a vplyvný podnikateľ Zoroslav Kollár či bývalí sudcovia Jarmila Urbancová a Dávid Lidtner, majú byť stíhaní väzobne. Rozhodol o tom sudca pre prípravné konanie na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Rozsudok však nie je právoplatný. Nielen títo ľudia však majú na krku závažné obvinenia.

Minulotýždňová akcia VÍCHRICA, ktorá bola pokračovaním BÚRKY, priniesla ďalšie šokujúce odhalenia. V putách skončili ďalší sudcovia, ale aj advokát a milionár Zoroslav Kollár, ktorí bol podľa mnohých nedotknuteľní. V sobotu o ňom, bývalej sudkyni Jarmile Urbancovej a o Dávidovi Lidtnerovi rozhodoval sudca pre prípravné konanie na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Všetkých troch poslal do väzby.

Búrka sa zmenila na VÍCHRICU! Na NAKA vypočúvajú sudcov aj známeho milionára: VIDEO Takto ich privážali

Rozhodnutie nie je právoplatné, obvinení podali proti nemu sťažnosť a sťažnosť podala aj prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) proti neakceptovaniu návrhov preventívnej väzby u dvoch obvinených. O sťažnostiach bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

Akcia VÍCHRICA sa odohrala po tom, ako obvinená bývalá štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská vypovedala na Úrade špeciálnej prokuratúry. 

Obrovská korupcia

Podľa Uznesenia, ktoré je celé zverejnené na stránke Súdne rozhodnutia, majú zadržaní sudcovia a advokáti na krku obvinenia prevažne z korupcie a zo zasahovania do nezávisosti súdov. Obvinenie Zoroslava Kollára súvisí s kauzou ECO-INVEST, v ktorej sa vyskytuje aj Marian Kočner. 

Marian Kočner
Zobraziť galériu (6)
Marian Kočner  (Zdroj: Topky/Maarty)

"Podobne, ako bolo už uvedené v prvotnom uznesení o vznesení obvinenia, je potrebné znova zdôrazniť, že sudcovia nie sú obvinení pre svoje rozhodnutia, čo v zmysle zákona ani nie je možné. Sú obvinení kvôli tomu, že rozhodovali nie na základe svojho právneho názoru a skutkového stavu, ale na pokyn, resp. požiadanie iných osôb a niektorí za to dosta|i odmenu (úplatok), na ktorú nemali nárok. lní sudcovia sú obvinení preto, lebo sa sami podieľali na korumpovaní svojich kolegov," píše v uznesení dozorujúca prokurátorka Valéria Simonová. 

Z uznesenia vyplýva, že nielen Marian Kočner prostredníctvom obvinenej Jankovskej a ďalších sudcov ovplyvňoval súdne rozhodnutia vo svoj prospech, ale aj Zoroslav Kollár mal vystupovať na rovnakej úrovni. Obaja, Kočner aj Kollár, mali mať podľa uznesenia "svojich" sudcov. 

Zoroslav Kollár
Zobraziť galériu (6)
Zoroslav Kollár  (Zdroj: Jan Zemiar)

"To, že obvinený JUDr. Zoroslav Kollár môže mať v rámci justičného prostredia obdobné postavenie, ako obvinený Marlan Kočner, naznačuje vo svojom trestnom oznámení, ktorého kópia je súčasťou predmetného spisu, aj advokát JUDr. Vladimír Kán. Ten uvâdza, že obvinený JUDr. Kollár a obvinený Kočner majú každý vlastné skupiny, ktoré pôsobia v oblasti justície v snahe korupčným konaním ovplyvňovať súdne konania vo svoj prospech. Tieto tvrdenia čiastočne potvrdzuje aj svedok JUDr. Sklenka vo svojej výpovedi, ked' uviedol, že obvinený Kočner pred ním nahlas uvažoval o možnej dohode s obvineným JUDr. Kollárom, kedy by "vymenil" svoj záujem v jednom súdnom konaní za záujem obvineného JUDr. Zoroslava Kollára v inom súdnom konaní," objasňuje prokurátorka. Podľa dokumentu mal byť Kočnerovým sudcom práve Sklenka a Kollárovým Richard Molnár. Avšak neboli jediní.

Threema, Jankovská aj Kočner

V celom prípade zohráva veľkú rolu aj mobilná aplikácia Threema, ale aj výpoveď bývalého sudcu Vladimíra Sklenku, či sudkyne Miriam Repákovej. Obaja vo svojich výpovediach opisovali korupciu sudcov a ovplyvňovanie súdkych rozhodnutí. Repáková priznala aj komunikáciu cez aplikáciu Threema, dokonca jej mala Monika Jankovská povedať, že tá správy vymazala.

Vladimír Sklenka
Zobraziť galériu (6)
Vladimír Sklenka  (Zdroj: Jan Zemiar)

Monika Jankovská
Zobraziť galériu (6)
Monika Jankovská  (Zdroj: Jan Zemiar)

"Svedkyňa JUDr. Miriam Repáková pri svojom výsluchu uviedla aj okolnosti svojho stretnutia s bývalou štátnou tajomníčkou Ministerstva spravodlivosti SR obvinenou JUDr. Monikou Jankovskou. V tejto súvislosti bolo vznesené obvinenie už v predošlom uznesení v tejto trestnej veci viaceým osobám, ktoré mali protiprávnym spôsobom ovplyvňovať konanie súvisiace s kauzou ECO-lNVEST," napísala Simonová.

Katarína Bartalská
Zobraziť galériu (6)
Katarína Bartalská  (Zdroj: Jan Zemiar)

Sklenka potvrdil aj komunikáciu cez aplikáciu Threema s Kočnerom, ale napríklad aj s obvinenou sudkyňou Katarínou Bartalskou, ktorá mu mala písať súdne rozhodnutia. Práve Bartalská sa po odchode z nitrianskej NAKA pýtala novinárov, či sa nehanbia. Z celého uznesenia je zrejmé, že v súdnictve ide o korupciu nevýdaných rozmerov. 

Katarína Bartalská (Zdroj: Maarty)

Viac o téme: SudcoviaNAKAVíchricaZoroslav KollárMonika Jankovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu