Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mafián Nigut chcel zavraždiť Mariána na objednávku: Jeho vodič pôjde na 15 rokov do väzenia

Hľadaný 36-ročný Róbert Nigut, ktorý čelí obvineniam z úkladnej vraždy v štádiu pokusu a z nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.
Hľadaný 36-ročný Róbert Nigut, ktorý čelí obvineniam z úkladnej vraždy v štádiu pokusu a z nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Trest odňatia slobody na pätnásť rokov uložil dnes senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici Gabrielovi H. z Košíc. Súd ho uznal za vinného z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v štádiu pokusu v spolupáchateľstve. Obžaloba súvisí so streľbou na 44-ročného Mariána K. z Gelnice, ku ktorej došlo 9. augusta 2013 na ceste z rekreačného strediska Jahodná do Košíc. Gabriel H. bol vodičom auta, z ktorého strieľal člen košickej skupiny podsvetia Róbert Nigut, zvaný Luciano. Podnikateľ streľbu prežil, ale vozidlo s Nigutom havarovalo a Gabriel H. v ňom zostal zakliesnený.

Podľa obžaloby Nigut, na ktorého je vydaný európsky a medzinárodný zatykač, chcel zavraždiť Mariána K. na objednávku ďalšej osoby. Gabriel H. mu robil vodiča a v procese s Nigutom vystupoval ako korunný svedok. Nigut, ktorého medzitým odsúdili na doživotie, je od inkriminovaného dňa na úteku a konanie proti nemu sa viedlo ako proti ujdenému.

Auto BMW viedol Gabriel H. a Nigut sedel vzadu. V tú noc čakali na ceste z Jahodnej na Mariána K., ktorý tade jazdieval na svojom Ford Galaxy do práce v Košiciach. Keď sa BMW dostalo na úroveň Forda, Nigut strieľal dávkami na Mariána K., ktorý utrpel pritom zranenia tváre a hrudníka, ale nie smrteľné. Po streľbe auto zastavil a ušiel. Vozidlo BMW pokračovalo, ale potom sa vrátilo a v ostrej zákrute havarovalo. Vodič Gabriel H., ktorý tvrdil, že mu Nigut zakryl oči, pri havárii ostal zakliesnený a zranený vo vozidle a vyslobodili ho až hasiči. Vodič ako svedok uviedol, že Nigut mal so sebou dva samopaly, jeden zostal po akcii v BMW. Obaja boli maskovaní.

Nigut sa podľa rozsudku na vraždu Mariána K. dlhodobo pripravoval. Zabezpečil si samopal škorpión bez evidenčného čísla, tlmič hluku a ukradnuté auto BMW X5 s prestriekanou karosériou, fóliami na oknách, českým evidenčným číslom a interiérom vystriekaným prípravkom proti zisteniu DNA. Útok na Mariána K. ako „človeka, ktorého treba dať dole“, uskutočnil Nigut na objednávku tretej osoby.

Gabriel H. na pojednávaní povedal svoju verziu priebehu udalosti. Vyhlásil, že o žiadnej úkladnej vražde nevedel a na jej príprave sa nepodieľal. Deň pred útokom na podnikateľa bol na rybách a Nigut ho oslovil ako šoféra, že ho potrebuje na druhý deň. V aute sedel Nigut vzadu a Gabriel H. tvrdil, že nevedel, čo robí. Neskôr na podnet polície vypovedal proti Nigutovi a aj s rodinou sa dostal do programu ochrany svedkov.

Podnikateľ Marián K., na ktorého sa strieľalo, ako svedok vypovedal, že o streľbe na seba nevedel. Počul iba zvuky podobné prskavkám. Keď videl, čo vozidlo s Nigutom na ceste robí, zastavil a ušiel do lesa, odkiaľ zavolal kamaráta na pomoc. Povrchové zranenia na tvári a na tele pripisoval Marián K. pohybu v hustých kríkoch. Myslel si, že išlo o dopravnú nehodu. Až neskôr sa od policajtov dozvedel, že išlo o atentát na neho.

S údajným objednávateľom vraždy Radovanom V. sa Marián K. poznal od detstva a mali kamarátsky vzťah. Spolu mali obchod, ktorého predmet Marián K. bližšie nešpecifikoval. Vysvetlil, že vraj mal u neho 400-tisíc eur, ktoré mu mal Radovan V. vrátiť na druhý deň po streľbe, ale doteraz tak neurobil. Radovana V. stíhajú v samostatnom konaní.

Viac o téme: StreľbaVraždaMafiaVäzenieVodičRóbert Nigut
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu