Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Stavebný expert hovorí, že byty sú navrhované tak, aby vyhovovali aj mimoriadnej situácii

Predseda Slovenskej komory stavebných inžinierov Vladimír Benko Zobraziť galériu (5)
Predseda Slovenskej komory stavebných inžinierov Vladimír Benko (Zdroj: TASR – Dano Veselský)

BRATISLAVA - Všetky stavby, vrátane bytových domov, sú podľa Slovenskej komory stavebných inžinierov (SKSI) navrhované tak, aby vyhovovali aj mimoriadnej situácii v prípade požiaru.

Spĺňajú aj druhú základnú požiadavku na stavby - požadovanú odolnosť v prípade požiaru, tzv. "požiadavku nezrútenia". "Sú navrhnuté a zhotovené tak, aby s požadovanou spoľahlivosťou odolali aj prípadnému lokálnemu výbuchu v dôsledku úniku plynu zo spotrebičov v bytovom dome - nízkotlak maximálne do päť kilopascalov (kPa), bežne okolo dvoch kilopascalov," uviedol predseda SKSI Vladimír Benko. V prípade výbuchu a požiaru paneláka v Prešove bola podľa neho explózia extrémne silná, nie bežná v bytových domoch. "Zrejme prišlo k nahromadeniu enormného množstva plynu nie vplyvom poškodení lokálnych bytových spotrebičov, ale prienikom plynu z poškodeného stredotlaku do 400 kilopascalov z ulice," upozornil šéf komory stavebných inžinierov.

Stavebný expert hovorí, že
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Miro Vacula)

Následkom výbuchu sa v postihnutom dome, postavenom v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, zrútilo schodisko. To bolo naprojektované a zhotovené z prefabrikátov tak isto, ako vo všetkých ostatných desiatkach tisíc bytoviek nielen na Slovensku, ale aj v iných krajinách Európy a sveta. "V čase projektovania a zhotovenia spĺňalo všetky požiadavky na stavby aj bezpečnostné predpisy," priblížil Benko. V prípade lokálneho výbuchu podľa neho vzniknú lokálne poškodenia v mieste výbuchu, ale určite sa nezrúti celý schodiskový priestor. "Najbežnejšie sa stáva, že pri potrebnom uvoľnení pretlaku z výbuchu vyletí najslabšia stena v konštrukcii, čo v panelových domoch bývajú poväčšine obvodové panely, v prípade horného podlažia aj strešné panely," upozornil.

Stavebný expert hovorí, že
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Mestskí Hasiči Lipany)

V tomto štádiu vyšetrovania by podľa predsedu SKSI bolo predčasné a aj neobjektívne určovať alebo špekulovať o prípadnej zodpovednosti fyzických alebo právnických osôb. Tvrdí, že bez odborného určenia skutočných príčin výbuchu nie je možné určiť zavinenie a už vôbec nie zodpovednosť konkrétnych osôb. "V danom prípade je nutné počkať na výsledky znaleckého dokazovania, odborné závery prizvaných špecialistov a odborníkov. Aj vyšetrovatelia Policajného zboru SR a zaisťovatelia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) potrebujú pre svoju prácu podklady odborníkov, špecialistov a znalcov. Až po predložení týchto záverov bude možné určiť, kto a v akom rozsahu porušil svoje povinnosti, právne predpisy a či tieto porušenia sú v príčinnej súvislosti s výbuchom v bytovom dome," tvrdí Benko.

Tretí deň demolácie bytovky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR – Roman Hanc)

Predseda stavebných inžinierov považuje za najdôležitejšie, aby kompetentné orgány zabezpečili definovanie nových nastavení vo vykonávacích predpisoch, ktoré by sa dali v krátkom čase zaviesť do praxe, aby sa čo možno najúčinnejšie predchádzalo pochybeniam vyplývajúcim aj z tejto tragickej udalosti. Slovenská komora stavebných inžinierov v spojitosti s nedávnym výbuchom a požiarom bytového paneláka v Prešove ponúkla krízovému štábu mesta odbornú pomoc pre obyvateľov bytových domov, ktorí utrpeli škody na stavebných konštrukciách. "SKSI spolu s Ústavom súdneho znalectva a Katedrou betónových konštrukcií a mostov Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity poskytla odborníkov, ktorí za pomoci pracovníkov Hasičského a záchranného zboru Prešov osobne prehliadli a zdokumentovali nosné konštrukcie menej poškodených podlaží," poznamenal Benko.

Oblasť naďalej strážia policajti.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Miro Vacula)

Jedným z cieľov tímu špecialistov podľa neho bolo aj podporiť zodpovedných statikov v Prešove, pomôcť krízovému štábu rozhodnúť o spôsobe odstraňovania poškodených horných podlaží a tiež pripraviť mu odborné argumenty na rozhodnutie, v akom stave sú nosné konštrukcie bytového domu do ôsmeho podlažia, ako aj prispieť odbornými závermi k potrebným podkladom pre zistenie príčin výbuchu.

Viac o téme: PlynPanelákPožiarVýbuchPrešovSlovenská komora stavebných inžinierovVladimír Benko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu