Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Na Spiši napadli maloleté osoby staršiu ženu, hlavný aktér útoku je už obvinený

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook Polícia Slovenskej republiky)

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - Na Spiši brutálne napadli ženu, podľa polície je už hlavný aktér útoku obvinený. Polícia na sociálnej sieti informovala, že skupina štyroch maloletých osôb napadla staršiu ženu. Bližšie informácie k lokalite, kde sa útok stal, nateraz nešpecifikovala.

K útoku malo dôjsť v stredu (18.12.) večer. "Rýchlym zásahom polície boli všetky osoby bezprostredne po skutku zadržané," uvádza Policajný zbor. Krajská policajná hovorkyňa z Košíc Lenka Ivanová doplnila, že lúpežné prepadnutie v blízkosti železničnej stanice pri obci Richnava, okres Gelnica, polícii oznámili krátko po 18. hodine.

„Na miesto boli okamžite vyslané policajné hliadky, ktoré po príchode našli poškodenú 60-ročnú ženu s rozsiahlymi zraneniami, ktorej až do príchodu záchranárov poskytli predlekársku prvú pomoc. Zároveň získali informácie o popise a možnom pohybe podozrivých osôb, ktoré by mohli mať na uvedenej lúpeži priamu účasť,“ uviedla hovorkyňa.

Útočníkmi boli deti

V blízkom okolí hliadky z Krompachá vypátrali štyri podozrivé maloleté osoby vo veku 14, 13 a 11 rokov. Ďalšími vykonávanými procesnými úkonmi zistili, že jedna z podozrivých osôb, 13-ročný Erik, poškodenú ženu, v čase, keď prechádzala cez most ponad rieku Hornád, zozadu fyzicky napadol, v dôsledku čoho spadla na zem. Potom ju 14-ročný Jaroslav opäť sotil, žena sa zachytila zábradlia, no on jej šliapol na ruku.

„Poškodená sa pustila a spadla z mosta z trojmetrovej výšky. Brutalita mladíkov sa však stupňovala. Jaroslav niekoľkokrát skočil na jej ležiace telo a odcudzil jej mobilný telefón a veci osobnej potreby, ktoré mala pri sebe. Tretí a najmladší z chlapcov sa tejto brutálnosti prizeral a dávala pozor, či sa k miestu niekto nepribližuje,“ priblížila incident Ivanová s tým, že následne všetci spoločne ušli do blízkej miestnej osady.

Vrátili sa na miesto činu, chytila ich polícia

Mladíci sa však vzápätí na miesto vrátili aj s ďalším kamarátom, aby prehľadali miesto ešte raz, či tam z lupu niečo nenechali. Tam ich už všetkých štyroch krompašskí policajti obmedzili na osobnej slobode a eskortovali na útvar Policajného zboru. Tam sa u nich našli a zaistili veci patriace poškodenej žene.

Podľa predbežného vyjadrenia lekárov žene spôsobili ťažké zranenia, z ktorých sa bude liečiť minimálne 42 dní. Vzhľadom na rozsah zranení a závažnosť tohto brutálneho činu, vec prevzal vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach.

Ten 14-ročného Jaroslava, hlavného aktéra, obvinil z obzvlášť závažného zločinu lúpeže, a krajský policajný vyšetrovateľ zároveň spracuje podnet na jeho väzobné stíhanie. „Za tento čin hrozí trest odňatia slobody na 10 až 15 rokov, mladistvej osobe sa trestná sadzba znižuje na polovicu. Navyše, ide o mladistvú osobu, ktorá sa aj napriek svojmu nízkemu veku, už v minulosti dopustila trestnej činnosti,“ upozornila hovorkyňa.

Polícia bude zároveň skúmať aj prípadnú trestnoprávnu zodpovednosť rodičov pre podozrenie z trestného činu ohrozovania mravnej výchovy mládeže. Jaroslavových maloletých spolupáchateľov, ktorí vzhľadom na svoj vek nie sú trestne zodpovední, po vykonaní procesných úkonov prepustili na slobodu. „V žiadnom prípade nebudeme tolerovať násilné správanie jednotlivcov. Tento prípad je o to zarážajúcejší, že takéhoto brutálneho konania sa dopustili deti,“ uzavrela Ivanová.

Viac o téme: ŽenaMaloletíútok Spiš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu