Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pumpárku Janu (†58) chladnokrvne zastrelili cez dvere: Šokujúce slová znalcov, záhada zbrane v komíne

Podozrivý z vraždy pumpárky po súde uviedol, že sa cíti ako Kajínek. Zobraziť galériu (3)
Podozrivý z vraždy pumpárky po súde uviedol, že sa cíti ako Kajínek. (Zdroj: Facebook/AKTU news.cz)

PRAHA - Pumpárka Jana (†58) prišla o život 3. decembra minulého roka. Osudným sa jej stal prepad čerpacej stanice v obci Nelahozeves, kde pracovala. Chladnokrvná vražda otriasla celým Českom, okamžite sa rozbehlo pátranie po maskovaných osobách, ktoré sa obohatili o 10-tisíc českých korún a cigarety v hodnote troch tisícok.

Prečítajte si aj: Verejnosť pozná podozrivých z lúpeže a vraždy pumpárky Jany (†58): Nenávistné odkazy a vyhrážky

Podozriví napokon skončili v rukách polície. Pred súd sa postavil 33-ročný David Šindler a 27-ročný Ivan Hollitzer. Údajný strelec David pred od začiatku tvrdí, že je nevinný. Povedal, že na mieste vôbec nebol. Udať ho mal jeho údajný komplic, ktorý si podľa neho všetko vymyslel. Dôvodom malo byť, že mu z prepadu dal len 2000 českých korún (78 eur).

Pokúšala sa ukryť, zastrelili ju

Pumpárka sa pred dvojicou maskovaných osôb podľa vyšetrovateľov pokúšala ukryť, nebránila sa. Smrtiaca rana však prešla cez dvere až do zadnej miestnosti a ženu zasiahla do tepny tak nešťastne, že bola na mieste mŕtva.

1000-stranový spis

Hlavné pojednávanie začalo tento štvrtok prečítaním obžaloby a výsluchom obžalovaných. K slovu sa dostali aj niektorí svedkovia. Policajný spis k prípadu má približne tisíc strán. Vypracovaných malo byť viac než 20 odborných posudkov, napríklad z oblasti daktyloskopie, biológie, genetiky, mechanoskopie, balistiky či chémie.

Pumpárka Jana (†58) prišla
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Reprofoto/Youtube:Týdeník policie)

Medzi kľúčové dôkazy patrí videozáznam, ktorý polícia zverejnila aj na sociálnej sieti, keďže po páchateľoch pátrali a potrebovali pomoc aj zo strany verejnosti. Podozrivých napokon zadržali v polovici januára. Súd ich oboch poslal do väzby, dôvody boli hneď tri - hrozba úteku, ovplyvňovanie svedkov a pokračovanie v trestnej činnosti. 

Prečítajte si aj: FOTO Cítim sa ako Kajínek, vyznal sa po súde údajný vrah českej pumpárky Jany (†58)

Povzbudili sa pervitínom

Slová súdnych znalcov, ktoré zazneli v piatok pred súdom, sú skutočne šokujúce. Vzhľadom na to, že ide o prípad, ktorý v Česku dokonca otvoril verejnú debatu na tému trestu smrti, sa však nie je čomu čudovať.

Ako informoval portál novinky.cz, obžalovaný David bol pri čine pod vplyvom pervitínu, no jeho schopnosti vnímať realitu neboli narušené. Mal dobre vedieť, čo robí. Spoluobžalovaný Ivan má zas podľa odborníkov emočne nestabilnú osobnosť. Tiež bol pod vplyvom drogy. Muži však nemajú byť závislí. 

"Nešlo o prudkú závažnú intoxikáxiu, aby nemali kontakt s realitou. Je to ako s alkoholom, keď si ho človek dáva na guráž. Veľmi dobre poznali účinky metamfetamínu a mohli ich predpokladať," povedal psychiater. Obžalovaní podľa znalcov dokonca netrpia duševnou poruchou. Majú nevyzreté osobnosti. Opísali ich ako emočne nestabilných ľudí, ktorí dávajú prednosť uspokojeniu vlastných potrieb na úkor iných ľudí. 

Pred súd sa postavili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/AKTU news.cz)

Skúmania tiež ukázali, že vo dvojici mal mať dominantné postavenie David. Ten však vinu popiera, podľa jeho výpovede v osudnej chvíli trávil čas s rodinou. Jeho matka pred súdom vypovedala, že jej syn bol trestaný už aj v minulosti, pre krádeže bol dokonca dvakrát za mrežami. Keď však došlo k predchádzajúcim zločinom, bol podľa nej nervózny a napokon sa priznal. Po prepadnutí pumpy však v jeho správaní nespozorovala nič nezvyčajné. Správy o vražde dokonca pozerali spoločne v televízii. "Je to hrozné, takto sme na to reagovali všetci," povedala.

Odborníci ale majú jasno v tom, čo malo byť cieľom prepadu - išlo o zisk. Aj kamerový záznam totiž dokazuje, že všetko sa odohralo veľmi rýchlo. Psychológ tiež dodal, že David je nenapraviteľný. "Resocializácia je prakticky nereálna a takmer vylúčená," uviedol. 

Záhada zbrane v komíne

Vražednú zbraň sa polícii nájsť nepodarilo. Súd však vypočul svedka, ktorý mal v komíne na chate schovanú strelnú zbraň, s ktorou v minulosti David cvične strieľal. Medzi tým, čo povedal svedok sudcovi a medzi jeho výpoveďou pred políciou sú však značné rozdiely. Muža preto opakovane upozornili, že musí hovoriť pravdu a nič nesmie zamlčovať. Svedok ale odmietol povedať, ako k zbrani vôbec prišiel. Mohlo by mu hroziť trestné stíhanie, a má zákona právo mlčať.

Hlavné pojednávanie v prípade bude pokračovať v októbri výsluchom ďalších svedkov.

Viac o téme: VraždaPumpárkaČR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu