Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zadržali päticu Slovákov: Nalákali ľudí na výhodné podmienky, takto pracovali v skutočnosti

(Zdroj: FB/Polícia - Bratislavský kraj)

BRATISLAVA - Päticu Slovákov zadržali policajti na území viacerých štátov v rámci medzinárodnej akcie vyšetrovacieho tímu „Robotic“, ktorého členmi sú Slováci aj Briti. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová, zadržaní sa v rokoch 2008 až 2017 dopúšťali na Slovensku ako aj vo Veľkej Británii trestnej činnosti, konkrétne zločinu obchodovania s ľuďmi a obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

„Členovia skupiny si rozdelili úlohy a na vysoké zárobky zlákali chudobné osoby v zlej sociálnej situácii na „dobre“ platenú prácu v Anglicku. Sľubovali minimálne 400 libier týždenne za prácu v reštauráciách a autoumyvárňach s tým, že budú mať zadarmo aj dopravu, ubytovanie a stravu. Potom ich dopravili do Anglicka, tam to už však také ružové nebolo. Museli pracovať okolo 14 hodín denne šesť dní v týždni a za prácu im dávali iba 20 libier týždenne," povedala Baloghová s tým, že ostatné peniaze si skupina rozdelila medzi seba. Skupina z Michaloviec, ktorej členkami sú aj tri ženy, podľa polície takto oklamala minimálne 17 osôb.

Policajti v rámci akcie na Slovensku pri domových prehliadkach zaistili rôzne listinné dôkazy, mobilné telefóny a SIM karty, platobné karty, príručný trezor a zlaté šperky, ako aj ďalšie veci dôležité pre trestné konanie. Na Slovensku policajti zadržali aj jedného z členov skupiny, ostatných zadržali v Nemecku a Holandsku. „Všetci členovia tejto organizovanej skupiny páchateľov boli v rámci vykonaných vyšetrovacích úkonov na území zúčastnených členských štátov EÚ 4. septembra zadržaní na základe Európskych zatýkacích rozkazov vydaných príslušným justičným orgánom Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska," dodala Baloghová s tým, že momentálne sa vedie konanie o ich vydaní do Británie.

Viac o téme: Obchodovanie s ľuďmiPodmienkyPolícia BritániaNalákali
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu