Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

AKTUÁLNE Pachinger z kauzy nebankoviek zostáva za mrežami

Na snímke obžalovaný Patrik P. počas pojednávania na Okresnom súde Bratislava I. 11. júla 2019. Zobraziť galériu (4)
Na snímke obžalovaný Patrik P. počas pojednávania na Okresnom súde Bratislava I. 11. júla 2019. (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

TRNAVA - Patrik Pachinger, odsúdený na sedem rokov väzenia za podvod v kauze skrachovaných nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia, zostáva za mrežami. Okresný súd v Trnave dnes jeho žiadosť o podmienečné prepustenie zamietol.

Rovnako zamietol aj žiadosť o jeho podmienečné prepustenie, ktorú podalo Združenie poškodených občanov. Odsúdený aj združenie podali proti rozhodnutiu súdu sťažnosť.

Zlé hodnotenie

Odsúdený Pachinger nemal dobré hodnotenie z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Leopoldove, riaditeľ ústavu jeho prepustenie neodporúčal. Trest odňatia slobody mu uplynie v septembri budúceho roka. Dávida Brtvu, ktorý bol spolu s ním odsúdený na deväťročný trest odňatia slobody, Okresný súd v Trnave pred rokom prepustil na slobodu.

Patrik Pachinger na súde v roku 2018.
Zobraziť galériu (4)
Patrik Pachinger na súde v roku 2018.  (Zdroj: TASR/Marko Erd)

V kauze skrachovaných nebankových spoločností Špecializovaný trestný súd odsúdil Dávida Brtvu na deväť rokov, Patrika Pachingera na sedem rokov a Jozefa Majského na deväť rokov väzenia. V jeho prípade rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Podľa rozsudku Jozef Majský, Dávid Brtva a Patrik Pachinger vytváraním falošných pohľadávok voči nebankovým spoločnostiam medzi septembrom 2001 a februárom 2002 spôsobili týmto inštitúciám škodu 448 miliónov vtedajších slovenských korún.

Jozef Majský
Zobraziť galériu (4)
Jozef Majský  (Zdroj: TASR - Štefan Puškáš)

Zo zatvorených pobočiek nebankových spoločností sa obohatili o 53 miliónov korún. Činnosť trojice podľa obžaloby riadil Majský, ktorý „zadával úlohy a zabezpečoval prostriedky“. Vtedajší majitelia spoločností Dávid Brtva a Patrik Pachinger zase falšovali potrebné dokumenty. K usvedčeniu Jozefa Majského, Dávida Brtvu a Patrika Pachingera dopomohli aj svedecké výpovede, vrátane výpovedí odsúdených Vladimíra Fruniho a Mariána Šebeščáka.

Dávid Brtva a Patrik Pachinger
Zobraziť galériu (4)
Dávid Brtva a Patrik Pachinger  (Zdroj: TASR/Štefan Puškáš)

Doma by som bol potrebnejší, povedal Pachinger

Pachinger na dnešnom verejnom zasadnutí povedal, že doma by bol potrebnejší, pretože ho tam čaká 10-ročný syn, ktorý má v dôsledku kauzy nebankoviek zdravotné problémy, a manželka, ktorá tiež nie je na tom po zdravotnej stránke dobre. Odsúdený je naďalej presvedčený o svojej nevine, v súčasnosti sa domáha obnovy konania. Senát, ktorý rozhodoval o podmienečnom prepustení, sa k pôvodnému konaniu na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku nevyjadroval.

Patrik Pachinger čelí obžalobe zo sprenevery aj na Okresnom súde Bratislava I. Týka sa tiež investovania väčších súm, aj v tomto prípade však svoju vinu odmieta. Súdne konanie je tam zatiaľ len v začiatkoch.

Viac o téme: Súd Patrik Pachinger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu