Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNE Súd rozhodol o väzbe v prípade prípravy vraždy: Dobrá správa pre Ruska

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Zástupca prokuratúry žiadal pre Pavla Ruska, obžalovaného z prípravy vraždy svojej bývalej spoločníčky Silvie Volzovej, takzvanú kolúznu väzbu. Dôvodom bolo možné ovplyvňovanie svedkov a spoluobvinených, či marenie skutočností dôležitých pre trestné konanie. Po tom, ako Okresný súd Bratislava II ešte 4. februára rozhodol, že väzba sa konať nebude, jeho verdikt potvrdil aj Krajský súd v Bratislave.

Ako uviedol hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak, Krajský súd v Bratislave 11. apríla 2019 rozhodol o sťažnosti prokurátora proti uzneseniu Okresného súdu Bratislava II na neverejnom zasadnutí. "Rozhodol tak, že podľa § 193 ods. 1 písm. c/ Trestného poriadku sťažnosť prokurátora zamietol ako nedôvodnú. Rozhodnutie je právoplatné," informoval Adamčiak.

Proces s Pavlom Ruskom a mafiánmi: Stíhaný je na slobode, súd čaká na odvolanie prokurátora

Prokurátor podal návrh na väzobné stíhanie po tom, ako exminister hospodárstva a bývalý riaditeľ televízie Markíza zvolal tlačovú konferenciu. Na nej označil výpovede svedkov za klamstvo. Zástupca prokuratúry jeho vyjadrenia vnímal ako možné ovplyvňovanie spoluvinníkov, poškodených aj spomínaných svedkov.

Pavol Rusko.
Zobraziť galériu (3)
Pavol Rusko.  (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

V súvislosti s kauzou údajnej prípravy vraždy Volzovej spred 20 rokov, už Rusko podal na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie. Dôvodom má byť zámerná diskreditácia jeho osoby. V prípade sú spolu s Ruskom obvinení aj známe mená z mafiánskych kruhov - Mikuláš Černák, Miloš Kaštan a Róbert Lališ.

Mikuláš Černák, Miloš Kaštan
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Jozef Habočík, Topky: Ján Zemiar)

Rusko síce nie je vo väzbe, súd mu však uložil povinnosť podrobiť sa dohľadu probačného a mediačného úradníka. Musí tiež nosiť elektronický náramok a má zákaz vycestovať za hranice. 

Najvyšší súd rozhodol: Kočnerovi rozšírili dôvody väzby, jeho sťažnosť bola nedôvodná

Čelí aj obvineniu v prípade takzvaných miliónových televíznych zmeniek. Z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti je obvinený aj Marian Kočner, ktorý figuruje tiež v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. 

Viac o téme: RozhodnutieVäzbaPavol RuskoKrajský súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu