Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dohra za smrť Evy, ktorú nechali ležať na chodbe nemocnice: Primár chirurgie dostal takýto trest!

Nemocnica Levice. Zobraziť galériu (4)
Nemocnica Levice. (Zdroj: Reprofoto/Tvnoviny.sk, Tip čitateľa, )

LEVICE – Neľudské praktiky Nemocnice Levice pobúrili celé Slovensko. Zdravotnícke zaradenie nechalo svoju pacientku, 64-ročnú Evu po operácii žalúdka, ležať na chodbe chirurgického oddelenia. Nemocnica síce argumentovala, že žene bol vytvorený observačný priestor pred pracovňou sestier, Eviným príbuzným to však k úteche nestačilo.

Eva z Tekovských Lužian bola do Nemocnice Levice prijatá 7. marca. Podľa vyjadrení jej príbuzných ju zdravotníci nechali vo vážnom stave ležať dva dni na chodbe chirurgie oproti vchodovým dverám. Na sťažnosti dostali od lekára odpoveď, že pacientku nemajú kam preložiť, pretože oddelenie je plné.

Veci sa dali do pohybu až po tom, ako prípad podchytili médiá. Onkologická pacientka bola preložená na oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny. Bohužiaľ, o štyri dni nato vydýchla naposledy.

Inštitúcia sa dištancuje od toho, že smrť pacientky súvisí s jej pobytom v improvizovanom observačnom priestore. „Ako médiám povedali jej rodinní príslušníci, trpela pred neplánovanou operáciou veľmi závažnými ochoreniami. Podrobné informácie nemôžeme bez súhlasu rodinných príslušníkov poskytovať,“ povedala pre Topky.sk Lucia Kočková zo spoločnosti Agel SK, ktorá spomínanú nemocnicu prevádzkuje. Kočková sa zmienila i o tom, že vzniknutá situácia ich mrzí.

Na snímke Eva po akútnom zákroku, hospitalizovaná na chodbe chirurgického oddelenia.
Zobraziť galériu (4)
Na snímke Eva po akútnom zákroku, hospitalizovaná na chodbe chirurgického oddelenia.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Vedúci lekár nitrianskej župy Ľubomír Ševčík bol však nekompromisný. Postup nemocnice ostro odsúdil a žiadal vyvodiť aj osobnú zodpovednosť voči primárovi chirurgického oddelenia. Uvedené sa mu podarilo. „Pracovný pomer s primárom chirurgie bol ukončený z iniciatívy Nemocnice Levice na základe dohody k 23. 3. 2019,“ povedal pre televíziu Markíza jeden zo zástupcov nemocnice.  

Na snímke Ľubomír Ševčík.
Zobraziť galériu (4)
Na snímke Ľubomír Ševčík.  (Zdroj: Reprofoto/Tvnoviny.sk)


Čítajte aj: Eva (†64), ktorú nechali ležať na chodbe levickej nemocnice, zomrela: Prvé slová zroneného syna


Ševčík bol v inštitúcii aj osobne. „Z hľadiska toho, že nebola nijakým spôsobom zdravotná starostlivosť zanedbaná, ale išlo len o etický rozmer celej tejto kauzy, by som pokladal satisfakciu voči príbuzným, ale aj oddeleniu za dostatočnú. A naozaj išlo o ľudské a profesijné zlyhanie,“ dodal hlavný lekár.  

O prípad sa zaujíma Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý na základe medializovaných informácií vykonáva v Nemocnici Levice dohľad z vlastnej iniciatívy. Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa listom obrátila na riaditeľa nemocnice a vyzvala ho, aby v budúcnosti zabezpečil predchádzanie podobným situáciám.

Viac o téme: LeviceNemocnicaSmrťChodba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu