Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dvaja obvinení z vraždy Kuciaka vypovedajú na NAKA: Szabó podal sťažnosť voči obvineniu

Tomáš Szabo
Tomáš Szabo (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

BRATISLAVA - Obvinení vo veci úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka vypovedajú na NAKA v Nitre. Priviezli ich tam krátko pred deviatou hodinou.

Podľa informácií portálu Tvnoviny.sk majú Zoltán Andruskó a Tomáš Szabó vypovedať na nitrianskej pobočke NAKA vo veci úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Szaba s Andruskóm priviezli na NAKA kukláči oddelene. 

Televízia Joj však prišla s informáciou, že Andruskó má vypovedať v súvislosti s novinárkou Leonou Kočkovičovou Fučíkovou, ktorá zomrela v roku 2016 na lyžovačke. V Uznesení o vznesení obvinenia Mariana Kočnera sa totiž nachádza výpoveď Andruskóa o tom, že so Szuszovou mali v lete 2016 zbierať muchotrávky zelené a následne mala zomrieť Kočkovičová Fučíková. 

Ďalšie obvinenie Kočnera: Zverejnili nové fakty, Kuciakovi sa vyhrážal už po stretnutí v Pente

Pre televíziu poskytla vyjadrenie aj právnička Tomáša Szabóa, ktorý využil právo nevypovedať a rozhodol sa podať sťažnosť voči nedávnemu obvineniu, ktoré pribudlo Szabóovi aj Kočnerovi, z nelegálneho ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. 

"Môj klient vypovedal vo vzťahu obvinenia Mariana Kočnera, ale využili sme právo a nevypovedali k veci. Zahlásili sme sťažnosť a odôvodníme ju do troch dní (k obvineniu z nedovoleného ozbrojovania, pozn. red.)," povedala pre televíziu právnička Tomáša Szabóa, Ivana Kochanská.

Andruskó je jeden z obvinených, ktorý od začiatku spolupracuje s políciou. Práve on označil aj Mariana Kočnera za objednávateľa vraždy, neskôr ho aj obvinili. Kočnerovi a Szabóovi pribudlo včera ďalšie obvinenie z nedovoleného ozbrojovania. 

Prišiel aj Para

Výpovede oboch mužov si prišiel vypočuť aj Marek Para, obhajca Mariana Kočnera. Kočner už voči uzneseniu o obvinení podal sťažnosť, podľa jeho advokáta ju však ešte nebolo možné riadne odôvodniť.

„A to z toho dôvodu, že nám nebolo umožnené nahliadnuť do spisu. V tomto smere budeme žiadať prokurátora, aby preskúmal postup vyšetrovateľa, pretože máme dojem, že toto nám znemožňuje využiť všetky práva tak, aby sme mohli v celom rozsahu odôvodniť sťažnosť. Samozrejme, že môj klient sa cíti byť nevinný,“ uviedol Para.

Potom ako bol 14. marca obvinený aj Kočner, ktorý si mal vraždu novinára objednať, musia vyšetrovatelia viaceré úkony a výsluchy zopakovať. „Je troška skoro predbiehať obhajobu, treba si počkať, aby som sa oboznámil so spisom a potom zaujal nejaké stanovisko. Budú sa musieť úkony opakovať a je, samozrejme, potom na obhajcoch, aby opäť prípadné zdržanie v konaní alebo niečo iné signalizovali a zaujali nejaké stanovisko. Keď už hovoríme aj o tom nevpustení mňa ako obhajcu do spisu, vzhľadom na štádium konania je to minimálne neštandardné,“ uviedol Para.

Pri výsluchu dvoch obvinených bol vo štvrtok aj obhajca Aleny Zsuzsovej Štefan Neszméry. Doterajší priebeh vyšetrovania však komentovať nechcel. „Určite sa teraz k tomu nebudem vyjadrovať, to by som mohol povedať informácie, ktoré by mohli byť použité. Pre mňa je výhodné, keď vy dávate informácie, lebo ja ich využijem neskôr pri obhajobe. V podstate sa opakujú tie isté úkony, to, čo už raz odznelo, teraz sa to počúva ešte raz, to je celé,“ povedal Neszméry novinárom pri odchode z NAKA.

Viac o téme: NAKAZoltán AndruskóTomáš Szabó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu