Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Majú prsty v smrti novinárky? Andruskó vypovedal o otrave hubami, známe mená v pozadí

Leona Kočkovičová Fučíková
Leona Kočkovičová Fučíková (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Jeden z obvinených v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, Zoltán Andruskó, mal vypovedať, že Zsuzsová plánovala v roku 2016 otráviť reportérku RTVS a TV Joj, Leonu Kočkovičovú Fučíkovú. Reportérka zomrela koncom roka 2016 na silvestrovskej lyžovačke.

Výpoveď Zoltána Andruskóa sa nachádza v Uznesení o vznesení obvinenia Marianovi Kočnerovi, ktorý je obvinený z objednávky vraždy Jána Kuciaka. 

"V lete 2016 ho (Andruskóa) poprosila Alena, aby ju zobral do lesa, kde zbierali muchotrávky zelené. Následne na konci r. 2016 bola podľa jeho vedomostí otrávená jedna novinárka, p. Kočkovičová," píše sa v Uznesení. Upozornila na to televízia Joj, v ktorej Leona pracovala ako reportérka Krimi. Nie je jasné, prečo práve Leonu spomenul vo svojej výpovedi Andruskó, ani prečo sa nachádza vo vyšetrovacom spise k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. 

Dvaja obvinení z vraždy Kuciaka vypovedajú na NAKA: Szabó podal sťažnosť voči obvineniu

Leona zomrela na akútnu leukémiu a príčina úmrtia bola, podľa lekára, masívne krvácanie do mozgu. Pitvu pre jednoznačnosť úmrtia nenariadili. Aj Leonini blízki sú skeptickí, pretože podľa nich s partiou okolo Zsuzsovej a Andruskóa do kontaktu neprišla, nerobila ani reportáže o Marianovi Kočnerovi. Podľa televízie však polícia Andruskóovu výpoveď preveruje. 

Komárňanské vodárne

Fučíková sa venovala prevažne regionálnym témam, pochádzala z juhu Slovenska. Jedinou známou témou, ktorá by ju mohla spájať s Alenou Zsuzsovou, je téma Komářnanských vodární z roku 2015. 

Mestská firma Komárňanské vodárne a kanalizácie vtedy založila vlastný majetok v prospech tretej firmy bez vedomia mesta, ako jediného 100-percentného akcionára. Mesto sa dlhu vo výške takmer 2.300.000 eur dozvedelo náhodne z internetu, kde bola zverejnená záložná zmluva. Vodárne a kanalizácie založili majetok v hodnote 5 miliónov eur.

Zaujímavosťou je, že s vtedajším generálnym riaditeľom Komárňanských vodární a knalizácie, Gáborom Cseplöm, figuroval vo firme aj youtuber a neúspešný kandidát na prezidenta Martin Daňo. Ten sa v roku 2015 téme Komárňanských vodární a kanalizácie venoval. Keď v tejto veci rokovalo mestské zastupiteľstvo, narušil jeho priebeh. Údajne pre to, lebo sa viedlo v maďarčine. Okrem iného Daňo so svojím kamarátom Vaskym obhajovali Kočnera, ktorý je momentálne obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. 

Basternák v pozadí

KOMVaK mali problém aj v roku 2010, kedy bol primátorom zavraždený Lázsló Basternák. Jeho vtedajší protikandidát Roman Ostružlík obvinil vodárne z prania špinavých peňazí. Podľa regionálneho portálu mynovezamky.sme.sk sa Ostružlík o rok na to, keď už bol Basternák mŕtvy, ospravedlnil. Na mestskom zastupiteľstve to uviedla vdova po exprimátorovi.

„V minulom roku sa na stránkach tohto týždenníka vyjadril, že Vodárne a kanalizácie mesta Komárno, a. s. (KOMVaK) uzavreli s mestom Hurbanovo nečistý obhod a v meste prali peniaze,“ citoval portál Ildikó Basternákovú. Roman Ostružlík uznal, že svojím vyhlásením neprávom poškodil dobrú povesť vodární. „Za tieto výroky sa úprimne ospravedlňujem,“ uviedol vo svojom vyhlásení. V prípade Basternákovej vraždy obvinili Alenu Zsuzsovú a aj Ostružlíka, ktorému mala pomáhať zbierať podpisy na kampaň.

Otrávená?

O tom, že by mohla byť novinárka otrávená, však všetci pochybujú. Nie je ani jasné, prečo sa táto informácia nachádza v Uznesení o vznesení obvinenia Marianovi Kočnerovi. V tejto súvislosti vyšetrovatelia opäť vypočuli Andruskóova. 

Špekuluje sa aj o tom, že Zsuzsová mohla mať záujem na likvidácii novinárky, no tá podĺa lekárov zomrela na krvácanie do mozgu a akútnu leukémiu. Podľa televízie JOJ, v ktorej Kočkovičová Fučíková pracovala, zmienka o zbieraní muchotrávok zelených a otrave novinárky však mohla byť aj vyhrážka Zsuzsovej Andruskóovi. Jeho výpoveď však preveruje polícia.

Viac o téme: SmrťVraždaOtravaLeona Kočkovičová FučíkováZoltán Andruskó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu