Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Súdia šéfov zločineckej skupiny Dvojičky: Výpoveď svedka, hrozí im doživotie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BANSKÁ BYSTRICA – Hlavné pojednávanie so zakladateľmi zločineckej skupiny vystupujúcej pod názvom „Dvojičky" bratmi Dávidom a Dominikom K. z Udiče v okrese Považská Bystrica pokračovalo dnes výsluchom ich bývalého komplica Lukáša Rosinu. Ten je právoplatne odsúdený na desať rokov nepodmienečne na základe dohody o vine a treste, ktorú s ním uzavrel prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry a súd ju pred rokom schválil.

Rosina ako svedok vypovedal, že patril k vyššie postaveným členom gangu a mal na starosti drogy v meste Púchov a okolí. Z Čiech vozil najprv kokaín pre seba, ale ho predával aj na Slovensku. Neskôr „obchod“ s drogou ponúkol dvojčatám, ktoré časom prešli na pervitín a z Čiech zohnali aj človeka menom Láďo, ktorý drogu pre gang „dvojičiek“ varil. Rosina povedal, že drogu nedostával priamo od bratov, ale prostredníctvom mŕtvych schránok. On pervitín distribuoval podriadeným dílerom, ale aj známym užívateľom. Členovia gangu používali telefóny s českými „číslami“, aby ľahšie unikli polícii. Peniaze za predané drogy odovzdával Rosina ďalším vyššie postaveným, ako boli Adam Behro a Róbert Crkoň. Tí tiež pristúpili na dohodu s prokurátorom a prijali tresty odňatia slobody na jedenásť a deväť rokov nepodmienečne.

Hoci pred dvomi rokmi polícia v rámci akcie Twix zadržala a obvinila okrem bratov aj celý gang, v súčasnosti na lavici obžalovaných sedia iba Dávid, jeho dvojča Dominik a s nimi i bratranec Filip K. Ostatní vinu priznali a postupne sa dohodli s prokurátorom, súdy dohody schválili a všetci si už odpykávajú vysoké tresty. Okrem bratov všetci priznali trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a drogovú trestnú činnosť. Dvojčatá stíhajú aj za úkladnú vraždu ich bývalého komplica Ericha Ochodnického, ktorého telo sa našlo čiastočne zabetónované na území Českej republiky.

Dávid a Dominik šéfovali gangu, ktorý páchal predovšetkým drogovú, ale aj inú trestnú činnosť od roku 2010 na území Trenčianskeho a Žilinského kraja v mestách Púchov, Považská Bystrica, Ilava, Dubnica nad Váhom, Trenčín či Žilina a v ich okolí. Okrem predaja drog využívali na zabezpečenie svojho vplyvu zastrašovanie, hrubý nátlak, prípadne vydieranie. Konkurenciu v distribúcii drog likvidovali podpaľovaním áut či iných objektov.

Vo februári minulého roku traja členovia skupiny uzavreli s prokurátorom dohodu o vine a treste a súd ju schválil. Podľa nej strávi Adam Behro za mrežami jedenásť rokov, Ľuboš Pagáč a Lukáš Rosina po desať rokov. Na dohodu pristúpilo aj ďalších sedem členov skupiny, ktorí priznali spáchanie trestných činov založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a drogový zločin. Senát ŠTS v Banskej Bystrici dohodu v novembri 2017 schválil a uložil im tresty od päť do deväť rokov nepodmienečne. Pre gang bol činný aj Pavol Vašíček, ktorý pracoval aj pre skupinu známu ako „piťovci dva“, za čo dostal po priznaní osem rokov. Bratom Dávidovi a Dominikovi hrozí trest odňatia slobody na 25 rokov až doživotie.

Viac o téme: Zločinecká skupinaSúd Dvojičky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu