Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

MIMORIADNA SPRÁVA Bývalého bossa košickej mafie súd prepustil na slobodu

Dušan Borženský Zobraziť galériu (7)
Dušan Borženský (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE - Dušan Borženský alias Borža prežil za mrežami takmer 19 rokov. Do chládku sa dostal pre spoluúčasť na troch mafiánskych vraždách. Okresný súd Košice II v piatok pojednával o tom, či sa muž, v 90. rokoch označovaný ako boss košického podsvetia, dostane na vytúženú slobodu.

Okresný súd Košice II po vypočutí svedkov rozhodol, že vyhovie žiadosti Borženského a podmienečne ho prepustí z výkonu trestu. Skúšobnú dobu stanovil na sedem rokov. Prokurátor však ihneď podal sťažnosť. Rozhodovať teda bude krajský súd.

Tvrdí, že sa zmenil

Na pojednávaní bol prítomný aj samotný Borža, ktorého opäť sprevádzala eskorta. Tvrdí, že sa zmenil. Po prepustení z väzenia sa chce venovať rodine a chce si nájsť prácu. 

MIMORIADNA SPRÁVA Bývalého bossa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Súd v piatok vypočul Borženského priateľku Máriu, s ktorou sa dal dokopy v čase, keď si už odpykával trest. K slovu sa dostala aj jeho dcéra Simona a podnikateľ z Británie. Všetci sa zhodli v tom, že Borženskému pomôžu zaradiť sa do spoločnosti. Simona sa vyjadrila, že jej otec už splatil dlh voči spoločnosti. "Máme spolu veľmi silný citový vzťah, v ktorom chcem pokračovať, pomôcť mu finančne a aj ako žena mu chcem vytvoriť citové zázemie," uviedla jeho priateľka. Kamarát, ktorý podniká v Británii, zas prisľúbil, že mu pomôže v prípade, že si na Slovensku nenájde prácu.

Súd rozhodoval o podmienečnom
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Miro Vacula)

Borženskému hral do karát aj posudok od psychologičky. Tá dospela k záveru, že ďalšie roky v chládku by nemali na neho žiaden vplyv, keďže čas, ktorý Borža strávil vo väzení, už splnil svoj účel. Ako na verejnom pojednávaní uviedla sudkyňa, košický okresný súd prehodnotil všetky vykonané dôkazy a prípad posúdil veľmi citlivo.

Naďalej tvrdí, že všetky podmienky pre podmienečné prepustenie sú naplnené. Pripomenula tiež, že okresný súd akceptoval návrh krajského súdu, a to že dokazovanie bolo doplnené o ďalší už spomínaný znalecký posudok z odboru psychológia. Mala sa ním odstrániť námietka týkajúca sa rozdielov dvoch posudkov, ktoré boli vykonané v krátkom časovom intervale. 

Súd rozhodoval o podmienečnom
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Miro Vacula)

Krajský súd vytýkal aj to, že podľa záveru Ústavu na výkon trestu odňatia slobody odsúdený len čiastočne preukazuje splnenie podmienok pre podmienečné prepustenie. Podľa sudkyne bolo hodnotenie podrobne preskúmané, hodnotiace kritéria označila minimálne za zvláštne. Nedostatočné vysporiadanie sa so skutočnosťou, že Borženský po prepustení na slobodu uvažuje v prípade neuplatnenia sa na Slovensku o odchode do Anglicka, bolo podľa nej vyriešené vypočutím odsúdeného aj jeho kamaráta, ktorý by mu v zahraničí pomohol získať prácu.

Súd rozhodoval o podmienečnom
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Miro Vacula)

Krajskému súdu sa prvé rozhodnutie toho okresného nepáčilo ani vzhľadom na to, že v marci 2018 bola schválená dohoda o vine a treste, prostredníctvom ktorej sa upustilo od uloženia súhrnného trestu, keďže uložený výnimočný súhrnný trest v trvaní 23 rokov vyhodnotil za dostačujúci. "Zdieľam názor, spolu s prísediacimi, teda tento senát, že upustenie od uloženia súhrnného trestu nevylučuje podmienčné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody", vysvetlila sudkyňa.

Nesúhlas prokuratúry

Prokuratúra nesúhlasí ani s druhým rozhodnutím okresného súdu. "Podľa nášho názoru neboli splnené podmienky na podmienečné prepustenie odsúdeného. Správanie odsúdeného vo výkone trestu odňatia slobody nemožno posudzovať izolovane od iných okolností, napríklad od charakteru trestnej činnosti, ktorej sa dopustil odsúdený a tiež celého jeho doterajšieho života. Súd nevyhovel nášmu návrhu na výsluch znalca, my sme podali sťažnosť a budeme sa domáhať nového konania, aby bol znalec vypočutý," uviedol hovorca Krajskej prokuratúry Košice Milan Filičko.

Súd rozhodoval o podmienečnom
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Miro Vacula)

Mafiánske vraždy

Borža o podmienečné prepustenie žiadal už v minulosti, napokon mu v marci minulého roku Okresný súd Košice II vyhovel.

Nečakané rozhodnutie: Bossa košického podsvetia poslal súd na slobodu

Dôvodom bolo, že sa podľa vyjadrení z ústavov na výkon väzby polepšil. Napokon však zasiahol prokurátor, ktorému sa rozhodnutie nepozdávalo a podal písomné odvolanie.

Borža je za mrežami už takmer 20 rokov.
Zobraziť galériu (7)
Borža je za mrežami už takmer 20 rokov.

Borža si za mrežami odpykáva mimoriadny trest za spoluúčasť na troch mafiánskych vraždách. Prvá sa odohrala v roku 1997, o život prišiel Ján Kromka. K druhej došlo v roku 1999, obeťou bol Boženského konkurent Karol Kolárik. Tretia mafiánska poprava sa uskutočnila v roku 2000, išlo o vraždu Fadila Pasjaču. Bývalý boss košického podsvetia si vypočul trest 23 rokov. 

Viac o téme: Súd Dušan Borženský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu