Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

MIMORIADNA SPRÁVA Nečakané rozhodnutie: Bossa košického podsvetia poslal súd na slobodu

Dušan Borženský alias Borža Zobraziť galériu (5)
Dušan Borženský alias Borža (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE - Okresný súd Košice II v pondelok vyhovel žiadosti Dušana Borženského o jeho podmienečné prepustenie na slobodu. Za mrežami strávil 18 rokov, odsedieť si mal celkovo 23-ročný trest. Borženský, v minulosti označovaný ako boss košického podsvetia, bol odsúdený za spolupáchateľstvo v prípade troch vrážd. Prokurátor podal voči rozhodnutiu súdu sťažnosť. Borženský preto zatiaľ zostáva za mrežami, prípadom sa bude zaoberať krajský súd.

Na krok od slobody

Borženský sa o skoršie prepustenie z väzenia neuchádzal prvýkrát. Žiadosť o podmienečné prepustenie na slobodu podal už skôr tento rok po odpykaní si väčšej časti trestu. Túto žiadosť však pred Okresným súdom Košice II začiatkom mája napokon stiahol. Keby súd žiadosti nevyhovel, ďalšiu by mohol podať až v roku 2019. Borža si tak zabezpečil možnosť uchádzať sa o prepustenie opäť – tentokrát úspešne.

Dušan Borženský alias Borža
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Borža bol najprv odsúdený na 23 rokov odňatia slobody za vraždy Jána Kromku a Karola Kolárika, s ktorým súťažil o post šéfa košického podsvetia. Tento rok v marci sa Borženský priznal k objednávke vraždy občana vtedajšej Juhoslávie Fadila Pasjaču. Urobil tak preto, aby si upevnil mocenské postavenie v zločineckých štruktúrach na východe Slovenska.

Objednávku prijal Piťo

Vraždu si objednal u Juraja Ondrejčáka, prezývaného Piťo. Stalo sa tak niekedy pred 11. februárom 2000. Piťo po odsúhlasení objednávky poveril jedného zo svojich ľudí, Ľuboša Zelmana, aby čin vykonal. Ten s použitím informácii od Ľubosláva Velka Albánca Pasjaču vystopoval. Akt naplánovali na 11. februára v roku 2000. Juhoslávca usmrtil ôsmimi výstrelmi do hlavy, hrude a brucha, ktorým na mieste podľahol.

Dušan Borženský alias Borža
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Borža sa s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry dohodol v marci tohto roka. V dohode o vine a treste sa bývalý mafiánsky boss priznal k objednávke vraždy Albánca. Súd mu vtedy odpustil uloženie súhrnného trestu vzhľadom na predchádzajúci výnimočný trest.

Mafiánske vojny

Borža bol krátku chvíľu označovaný za bossa košického podsvetia. Súboj o šéfovskú stoličku po tom, čo zomrel Róbert Holub, pôvodne prehral s Karolom Kolárikom a sám Borža sa stal lovnou zverou.

Po vojne v podsvetí nakoniec Kolárika 17. decembra 1999 Borženský zabil. Po vražde utiekol a dlho po ňom nebolo ani chýru, ani slychu, až ho po piatich mesiacoch chytili v českom meste Ústí nad Labem. Megaproces s ním sa začal v januári 2003.

 

Dušan Borženský alias Borža
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Chce odísť pracovať do Anglicka

Borženský požiadal o podmienečné prepustenie už tretíkrát, dvakrát žiadosť stiahol. Argumentoval tým, že oľutoval svoju trestnú činnosť, chce viesť riadny život, pracovať a venovať sa dcére a priateľke. Poukazoval zároveň aj na svoje dobré správanie v ústavoch na výkon trestu. "Rozhodne chcem žiť plnohodnotne a čestne," povedal pred súdom. Po prepustení plánuje s pomocou známeho získať prácu v Anglicku.

Ako uviedla sudkyňa, rozhodovanie v danej veci nebolo jednoduché a súd podľa nej v konaní zákonne a nestranne hodnotil všetky dôkazy. Pripomenula, že zo strany odsúdeného išlo o závažné trestné činy. Podmienkou na podmienečné prepustenie bolo odpykanie si troch štvrtín zo súhrnného trestu, čo Borženský splnil tento rok vo februári. Súd prihliadol na dobré správanie odsúdeného počas výkonu trestu, jeho postoje, pocity a zmýšľanie, pričom vychádzal aj zo znaleckého psychologického posudku.

"Súd prihliadol na to, že odsúdený sa zmenil k lepšiemu a napriek tomu, že ide o osobnosť, ktorá má disociálne rysy, má schopnosť preciťovať vinu, neschvaľuje svoje konanie a uvažuje o inom spôsobe života. Riziko opakovanej trestnej činnosti nie je závažné, avšak len v prípade, ak sa vzťahovo stabilizuje v civilnom živote," povedala sudkyňa s tým, že dcéra a priateľka dávajú predpoklad na vytvorenie sociálneho zázemia odsúdeného.

Z posudku tiež spomenula, že prognóza jeho resocializácie je s vysokou pravdepodobnosťou rovnaká ako v prípade, že by vykonal celý 23-ročný trest. "Doterajším výkonom trestu bol podľa názoru súdu dosiahnutý účel trestu. Po komplexnom zhodnotení odsúdeného súd uzavrel, že pán Borženský je pripravený viesť riadny život," uviedla sudkyňa. Dodala, že pôvodná zločinecká skupina, ktorej bol v minulosti odsúdený súčasťou, už neexistuje a prevažná časť jej členov ani nežije.

Na verejnom zasadnutí súdu bola prítomná aj Borženského dcéra Simona. V rozhodnutie o prepustení otca veľmi neverila. "Som veľmi šťastná, prekvapilo ma to a veľmi sa teším z rozhodnutia súdu. Pevne verím, že čochvíľa budeme spolu," povedala novinárom.

Viac o téme: MafiaMafiánPiťoDušan BorženskýBoržaFadil Pasjača
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu