Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Po Valerii (6) pátra celé Česko: FOTO Babka ju surovo týrala v tichosti, polícia vyslovila najhoršie

Valerie Kvasničková Zobraziť galériu (3)
Valerie Kvasničková (Zdroj: Polícia ČR)

ŽIŽKOV – Šesťročné dievčatko z Prahy záhadne zmizlo vlani v októbri v Žižkove. Polícia po nezvestnej Valerii pátra od augusta 2018. Do hľadania zapojila i verejnosť. Do dnešného dňa však po dievčatku nieto nijakej stopy. Polícia nevylučuje, že sa stalo obeťou trestného činu, pretože jeho babka, ktorá ho mala spolu s jeho ďalšími dvomi súrodencami v opatrovateľskej starostlivosti, je obvinená z týrania.

Orgány činné v trestnom konaní nevylučujú, že dievča sa mohlo stať obeťou násilného trestného činu. Prípadom sa preto okrem špecialistov na pátranie zaoberajú aj kriminalisti z oddelenia vrážd. Od septembra do pátrania po nezvestnej Valerii Kvasničkovej (6) z pražského Žižkova zapojili i verejnosť.

Valeriina stará matka, ktorá sa okrem nezvestného dievčaťa starala ešte o ďalšie tri deti, skončila v rukách polície 19. augusta v neskorých večerných hodinách, keď sa chystala vycestovať na dovolenku. Detektívom vtedy povedala, že v Česku i v zahraniční je niekoľko miest, kde by sa dievča mohlo nachádzať. Keď ho policajti na ani jednom z uvedených neobjavili, 61-ročnú ženu obvinili z prečinu opustenia dieťaťa alebo zverenej osoby a zanedbania povinnej výživy. Český denník Právo získal dokument, ktorý sa týka uvalenia väzby. Píše sa v ňom, že žena dievčatko opustila a zanechala ju na neznámom mieste. „Tým, že prerušila starostlivosť o toto neplnoleté dievča a vzhľadom na jeho nízky vek a neschopnosť si samo pomôcť, ju vystavila nebezpečenstvu ublíženia na zdraví,“ stojí v dokumente.

Babka mala Valeriu i jej brata surovo týrať, dievča nesmelo kričať

Kriminalisti v kauze nezvestnej Valerie Kvasničkovej neskôr obvinili jej babku z trestného činu týrania zverenej osoby, a to obzvlášť surovým spôsobom na dvoch deťoch. Policajti ženu podozrievajú, že dievča a jej malého brata, ktorých mala v opatrovateľskej starostlivosti, dlhodobo a mnohokrát brutálne týrala. Používala pri tom predmet na zapchanie úst, aby dievča nemohlo kričať, a zväzovala ju.

Na snímkach je nezvestná Valerie Kvasničková (6) z pražského Žižkova.
Zobraziť galériu (3)
Na snímkach je nezvestná Valerie Kvasničková (6) z pražského Žižkova.  (Zdroj: Polícia ČR)

„Jednou z vyšetrovacích verzií je aj to, že Valerie toto týranie nemusela prežiť,“ informoval hovorca pražskej polície Jan Daněk s tým, že stíhaná žena s kriminalistami stále nespolupracuje a bola jej predĺžená väzba.

Dievča bolo naposledy videné vlani v októbri v Žižkove, kde bývalo, policajti po ňom pátrajú od druhej polovice tohto augusta. Majú podozrenie, že sa stalo obeťou trestného činu. Policajti znovu vyzvali verejnosť, aby akékoľvek informácie, ktoré by mohli pomôcť k nájdeniu Valerie, oznámili na linku 158.

Polícia sa začala prípadom zaoberať na základe poznatku rodinného príslušníka zmiznutého dievčaťa, ktorý ju niekoľko mesiacov nevidel. Valerie v čase zmiznutia merala asi 120 centimetrov. Je chudá, má čiernohnedé vlasy, hnedé oči a v ľavom obočí má jazvu.

Viac o téme: PrahaPátranieValerie Kvasničková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu