Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Škandál v Humennom: VIDEO Policajt rozdával facky na ulici, žena tvrdí, že prišla o dieťa

Internetom koluje dvojsekundové video, na ktorom policajt fackuje muža sediaceho na múriku. Zobraziť galériu (6)
Internetom koluje dvojsekundové video, na ktorom policajt fackuje muža sediaceho na múriku. (Zdroj: Reprofoto/Facebook:Pletky Humenčanov)

HUMENNÉ - Sociálnou sieťou sa začalo šíriť video, ktoré šokovalo verejnosť. Má síce len dve sekundy, je však na ňom zreteľne vidieť, ako mestský policajt facká muža sediaceho na múriku. Okolo stojí viacero ľudí, celej situácii sa prizerajú. Čo sa však dialo predtým a potom na zázname chýba. Každá strana navyše tvrdí niečo iné. Situácia sa odohrala v Humennom ešte 2. decembra.

Simona v nedeľu zverejnila na sociálnej sieti video, ktoré má po dvoch dňoch viac než päťtisíc zdieľaní. Upozorňuje ním na to, že mestský policajt v Humennom mal porušiť svoje právomoci nanajvýš krutým spôsobom. Na krátkom zázname je vidieť, ako fackuje muža, podľa jej slov jej priateľa. Simona však dodala, že policajt strčil aj do nej. "Doma som začala krvácať, potratila som, vyhodil mi mobil a ako som chcela ísť s nimi na stanicu, musela som sa odprisahať, že v ňom nič nemám," priblížila okolnosti v príspevku.

Policajt rozdával facky

Simonin partner podľa jej slov utrpel otras mozgu. Fotografie, ako vyzeral po útoku, sa taktiež objavili na sociálnej sieti. Okrem dvojice mali byť v čase, keď prišla polícia, na mieste ešte ďalší dvaja ľudia. 

Podliate oko, opuchnutá hlava

Po tom, čo sa stalo, nemá Simona ani jej známi na policajta dobrého slova. Pavol sa zo zranení bude liečiť päť dní, Simona však tvrdí, že jeho stav sa zhoršuje. "Na oko nevidí lebo ho má podliate a má veľmi opuchnutú hlavu," priblížila.

Ona sama údajne prišla o dieťa, potvrdenie od lekára však o tom nemá. Tvrdí, že koncom týždňa si robila tehotenský test, ktorý vyšiel ako pozitívny. Po nedeľnej udalosti však začala silno krvácať a o dieťa podľa jej slov prišla. "Nemám lekárske ošetrenie, bola to pre mňa trauma a ešte druhý policajt prisahal, že sa mi nič nestane, že bábätko bude zdravé," povedala.

Pavol mal po bitke
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Pletky Humenančanov)

Ako ďalej dodala, vrcholom pre ňu bolo, že po incidente polícia neukázala prstom na jej súčasného priateľa, ale exmanžela. "Môj priateľ nemá dobrú povesť, ani exmanžel, na každého si niečo nájdu. Ale tak dobiť nás na takom mieste, kde sa ľudia stretávajú odkedy sídlisko existuje," upozornila.

Slovo proti slovu

Polícia však incident vníma inak. Náčelník Mestskej polície Humenné Marián Zub sa síce so zúčastnenými policajtmi ešte osobne nerozprával, zo záznamu hliadky ale priblížil, ako sa celá situácia odohrávala podľa prítomných mužov zákona. Dodal tiež, že k incidentu sa zatiaľ konkrétnejšie nevie vyjadriť.

Hliadka odbržala hlásenie v nedeľu na obed. Na sídlisku Pod Sokolejom za výmenníkom pri Základnej škole SNP sa mala zdržiavať skupinka ľudí, ktorá tam popíjala alkohol, správala sa vulgárne, vykrikovala a rozbíjala sklo.

Pavol navštívil lekára aj dva dni po incidente.
Zobraziť galériu (6)
Pavol navštívil lekára aj dva dni po incidente.  (Zdroj: Čitateľ)

"Po príchode hliadky MsP na uvedené miesto už z diaľky bolo počuť veľký krik a vulgárne nadávky. Za výmenníkom sa zdržiavala skupinka ľudí, silne pod vplyvom alkoholu, ktorí keď zbadali hliadku MsP, začali na hliadku pokrikovať rôzne vulgarizmy," priblížil náčelník. Zaznieť mali vety ako "už prišli ko**ti" či "bežte do p**e".

Policajti mali skupinu viackrát vyzvať, aby upustili od svojho správania. "Všetci boli vyzvaní, aby preukázali svoju totožnosť, kde hliadka zistila o koho sa jedná," uviedol M. Zub. Malo ísť o osoby s kriminálnou minulosťou. "Na múre výmenníka a v rukách niektorých prítomných boli fľaše s alkoholom, ktorý uvedení prítomní požívali a všade v okolí bolo plno rozbitých fliaš od alkoholu. Všetci boli upozornení, aby alkohol prestali užívať, na čo reagovali so slovami, že oni si budú robiť čo chcú a my ko... im nemáme čo rozkazovať," znelo v policajnom hlásení.

Pavol mal po bitke
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Pletky Humenančanov)

Skupinke mala hliadka povedať, že svojim správaním vzbudzujú verejné pohoršenie a že požívanie alkoholických nápojov na verejnosti je zakázané. Po tom podľa polície prišli na rad vyhrážky. Osoba, ktorá sa správala najarogantnejšie pristúpila k hliadke a začala sa vyhrážať fyzickým napadnutím. Napriek ďalším upozorneniam však dotyčný nereagoval.

Internetom koluje dvojsekundové video,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Reprofoto/Facebook:Pletky Humenčanov)

Kopanec mal dostať aj policajt

Aktívny odpor a výzvy policajtov mali pokračovať. Muža upozornili, že ak neprestane s útokmi a neposlúchne výzvu policajta, použijú voči nemu donucovanie prostriedky v rámci zákona o mestskej polícii. "Táto osoba ani na opakovanú výzvu, aby prestal nereagovala a začala aktívny útok, kde kopla jedného člena hliadky do stehna na pravej nohe. Na to boli voči tejto osobe ihneď použité donucovacie prostriedky hmaty a chvaty sebaobrany, napriek tomu, že kládol stále aktívny odpor a uvedená osoba bola spacifikovaná na zemi a na múriku pri vymeníku," opísal náčelník. 

Po nadávkach a útokoch sa napokon mala osoba ukľudniť. Polícia priblížila, že to pôsobilo tak, akoby si muž uvedomil vážnosť vzniknutej situácie. "Žiadal hliadku MsP a uviedol, že je v podmienke a nechce mať žiadne problémy. Hliadke MsP sa ospravedlnil a svoje konanie oľutoval, tak ako aj ostatní prítomní. Všetci prítomní boli na svoje konanie dôrazne upozornení a z miesta následne vykázaní," dodal M. Zub.

Pavol mal po bitke
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Pletky Humenančanov)

Známe firmy

Podľa polície išlo v tomto prípade o známe "firmy" z kriminálneho prostredia. V minulosti mali byť stíhaní pre drogovú činnosť a násilnú trestnú činnosť. Marián Zub dodal, že ani na jedného policajta z hliadky nebola podaná žiadna sťažnosť, ani podnet ani nejaké oznámenie, či už trestné alebo iné. Dodal, že k zraneniu prišiel aj policajt. V súčasnosti je práceneschopný s predpokladanou dobou liečenia 10 až 14 dní.

Internetom koluje dvojsekundové video,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Reprofoto/Facebook:Pletky Humenčanov)

Náčelník tiež uviedol, že ani jedna osoba zo skupinky nebola zranená, nežiadali ani o lekárske vyšetrenie. Nemohlo podľa neho dôjsť ani k potratu, podľa jeho vyjadrenia si žena mala tehotenstvo vymyslieť, aby ich policajti nechali na pokoji. Ľudia zo skupiny mali mať silno rozšírené zreničky a nepríčetný pohľad, čo malo preukazovať to, že boli vplyvom drog a alkoholu.

Situáciu rieši mesto

Primátorka Humenného Jana Vaľová priblížila, že náčelníka mestskej polície požiadala o predloženie správy, či došlo k porušeniu pracovných a služobných povinností mestského policajta. V prípade, že bude naplnená skutková podstata, má pripraviť podnet na začatie trestného stíhania.

"Respektíve vypracovať správu s poukazom na zákonné povinnosti príslušníka mestskej polície, obsah pracovnej zmluvy a príslušných ustanovení Zákonníka práce, či zverejnené konanie príslušníka mestskej polície zakladá závažné porušenie pracovnej disciplíny podľa ust.§ 68 ods. 1 písm. b)ZP pre okamžité skončenie pracovného pomeru," uviedla Vaľová. 

Keďže v pondelok odovzdáva úrad novozvolenému primátorovi, vyjadrila sa, že verí, že v týchto krokoch bude pokračovať a prípad bude spravodlivo vyšetrený.

Podpora aj zlé meno

Dvojicu, ktorú mal fyzicky napadnúť policajt, podporuje na sociálnej sieti množstvo ľudí. Povzbudzujú ich, aby prípad nenechali len tak, neváhali a podali trestné oznámenie čím skôr. Nájdu sa aj takí, ktorí upozorňujú na to, že video je podozrivo krátke, čo naštrbilo ich dôveru.

Na druhej strane vo viacerých komentároch sa uvádza, že muž, ktorý si vyslúžil facky, je v Humennom známy výtržnosťami, bitkami, má rád alkohol a zaplietol sa aj s drogami. Podľa našich informácií je vraj verejne známe, že bol vo väzení. Informáciu, že dotyčné osoby majú podmienku, potvrdila aj polícia. Kto ale nesie aký podiel viny na incidente, a či policajt skutočne porušil svoje právomoci, nateraz známe nie je. Viac svetla do prípadu vnesie až vyšetrovanie.

Viac o téme: PolicajtBitkaFackyHumenné
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu