Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bizarné reakcie v prípade exsiskára Kosíka: Polícia sa strápnila, Maiga potvrdil návštevu u manželky

Ibrahim Maiga a Ľuboš Kosík. Zobraziť galériu (3)
Ibrahim Maiga a Ľuboš Kosík. (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Ľuboš Kosík je stále za mrežami. Informuje o tom Polícia SR na sociálnej sieti. Samotný Kosík však tvrdí niečo úplne iné. Vyjadril sa, že je voľný od minulotýždňového utorka. Má dokonca prepúšťaciu správu. Informáciu o tom, že je na slobode, potvrdil aj herec Ibrahim Maiga. Kosík mal dokonca zavítať k nemu domov.

"Počas prebiehajúceho valného zhromaždenia Interpolu v Dubaji potvrdili najvyšší predstavitelia malijskej polície prezidentovi Policajného zboru SR Milanovi Lučanskému, že Ľuboš Kosík nebol prepustený z malijského väzenia," uviedla polícia v príspevku na sociálnej sieti.

Samotný Kosík sa však krátko po tom, ako polícia zverejnila príspevok na Facebooku vyjadril, že v žiadnom väzení nie je. ,,To je nonsens! Som voľný od minulotýždňového utorka a mám aj prepúšťaciu správu,“ reagoval pre týždenník Plus 7 dní.

Aktuálne má čakať na papiere povoľujúce mu pobyt v Mali. Plány do budúcna síce v telefonickom rozhovore nekonkretizoval, no vyjadril sa, že veľa ľudí ešte uvidí, čo sa bude diať.

Potvrdil to aj Maiga

O Kosíkovom prepustení z väzenia v Mali informoval ešte v stredu 14. novembra denník Sme, ktorému to taktiež potvrdil Kosík. Dnes denník informoval aj o tom, že prepustenie exsiskára potvrdil aj herec Ibrahim Maiga. Jeho rodina v Mali bola totiž s Kosíkom po jeho prepustení v kontakte. Maiga je v súčasnosti na Slovensku.

Ľuboš Kosík a Ibrahim
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR / František Iván, MV SR)

O prepustení sa herec dozvedel z médií, preto ihneď zavolal svojej žene. Tá mu povedala, že Kosík ich bol pozdraviť. Podľa Maigu vie, kde jeho rodina býva, tak tam šiel, aby im povedal, že je vonku. On sám sa však ešte s exsiskárom nespojil."Dva roky bol zavretý a Slovensko s tým nevedelo pohnúť. Mali ho nemohlo stále držať," posúdil Maiga. 

Kosík sa pre denník vyjadril, že na Mali zostáva. Na otázku, čo tam môže robiť, Maiga reagoval slovami, že "ako šikovný Slovák tam môže robiť všeličo," keďže je tam málo odborníkov. Či už fitness trénera, pomocníka pri stavebných prácach alebo elektrikára. "Ak má nejaký kapitál, môže podnikať. Bol by som veľmi rád, keby si tam našiel uplatnenie. Na Slovensku má rodinu, deti, nie je to jednoduché," uviedol v rozhovore.

Maiga prehovoril o dolapení najhľadanejšieho Slováka v Afrike! Život na úteku a pasca Interpolu

Maigu pre pomoc Kosíkovi na úteku vyšetrovala aj polícia. Ako uviedol, vyšetrovanie je už ukončené. O kriminálnej minulosti Kosíka sa vraj dozvedel až po tom, čo ho zatkli. Predtým nevedel, že je bývalý policajť a siskár. "Ale žijem dlhé roky na Slovensku, viem ako sa vymýšľajú kauzy. On mi v Afrike hovoril, že v kauze falšovania zmeniek, za ktorú bol odsúdený, je nevinný. Že to na neho našili, lebo vie veľa informácií a chceli ho potopiť," vysvetlil Maiga. 

Ak by však Kosíkovi dokázali spojitosť s kauzou únosu prezidentovho syna, nechcel by mať s ním nič spoločné. Maiga tiež uviedol, že nezachytil, že Kosík sa pri únose priznal, že sa podieľal na akcii.

Nevedomý rezort spravodlivosti

Polícia tvrdí jedno, samotný exsiskár zas druhé. O tom, či je Kosík vo väzení v Mali alebo na slobode, a aký je stav jeho vydania do SR, nemá navyše rezort slovenskej justície žiadne oficiálne informácie. "Ministerstvo spravodlivosti SR aj napriek snahám a urgenciám orgánov v Mali nedisponuje doposiaľ žiadnou oficiálnou informáciou," uviedla v pondelok Denisa Gerši z tlačového oddelenia MS SR.

Prepustenie ho prekvapilo

Bývalý príslušník SIS bol vo väzení dva roky po tom, čo na neho vydali medzinárodný zatykač pre falšovanie zmeniek v hodnote 2,4 milióna eur. Prepustenie ho prekvapilo. "Otvorili dvere a povedali koniec," povedal pre Sme Kosík. Svoje ďalšie kroky nechcel komentovať. 

Exsiskár Kosík je voľný: Po dvoch rokoch ho nečakane prepustili z väzenia v Mali

Kosík dlhodobo tvrdí, že je ochotný svedčiť o únose syna prezidenta Michala Kováča aj o ďalších kauzách bývalých príslušníkov SIS. Kosík bol právoplatne pôvodne odsúdený na 14 rokov odňatia slobody a na peňažný trest vo výške 100.000 eur. Keďže ho nezaplatil, tak ho Špecializovaný trestný súd v Pezinku v pondelok 12. novembra odsúdil na ďalšie štyri roky. Verdikt nie je ešte právoplatný a bude o ňom, keďže sa odvolal obhajca Kosíka, rozhodovať napokon Najvyšší súd SR.

Viac o téme: PolícaExsiskárSISĽuboš Kosík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu