Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

NAKA opísala v dokumente spôsob pašovania kokaínu na Slovensko: Cez fiktívne slovenské firmy

Ilustračná foto. Zobraziť galériu (4)
Ilustračná foto. (Zdroj: Facebook/Polícia SR, archív)

SLOVENSKO - Policajná správa o drogovej scéne na území Slovenska za rok 2017 hovorí aj o tom, že organizované skupiny páchateľov u nás účelovo zakladajú a zneužívajú firmy na drogový biznis so zahraničím. "Najhorúcejším" prevážaným tovarom je kokaín, ktorý k nám putuje aj z Južnej Ameriky. Spomínanú drogu mala do Európy v zásielkach prevážať aj 'Ndrangheta, o ktorej pred tým, ako ho zavraždili, písal novinár Ján Kuciak.

Elitní policajti v Správe o vývoji drogovej scény na území Slovenska za uplynulý rok priznali, že drogy sa na naše územie pašujú aj prostredníctvom slovenských spoločností. "Ďalšou samostatnou skupinou sú prípady zneužívania slovenských spoločností s ručením obmedzeným, resp. spoločností s ručením obmedzeným na Slovensku účelovo zakladaných organizovanými skupinami páchateľov," uvádzajú v dokumente. 

VIDEO Chytili veľkú rybu mafie: Jedného zo bossov brutálnej 'Ndranghety po rokoch dostali

Organizované skupiny takto podľa polície vstupujú do fiktívneho obchodu s krajinami Južnej Ameriky. Naoko môže ísť o nákup priemyselných strojov či zariadení. V skutočnosti však niekoľkotonové zásielky ukrývajú niečo iné. Polícia uvádza, že takto dochádza k nelegálnej preprave drog, najčastejšie kokaínu.

Talianska mafia

O tom, že chápadlá talianskej mafie siahajú na Slovensko, písal zavraždený novinár Ján Kuciak. Do povedomia verejnosti sa po zločine, ktorý zasiahol celé Slovensko, dostal Antonio Vadala, ktorý žil na východe Slovenska. Spájali ho s Máriou Troškovou, ktorá v minulosti pôsobila na poste štátnej radkyne na úrade vlády po boku dnes už bývalého premiéra Roberta Fica.

Zavraždený novinár Ján Kuciak.
Zobraziť galériu (4)
Zavraždený novinár Ján Kuciak.  (Zdroj: TASR/Aktuality.sk via AP)

Neuveriteľné! Taliansky prokurátor odhalil detaily o Vadalovom gangu: Tajný agent a kokaín v ovocí

Kuciak o Vadalovi vo svojom poslednom článku písal v súvislosti s prepojením talianskej mafie N´drangheta na naše vládne špičky. Vadalu spomenul aj v súvislosti s pašovaním drog. A práve N´drangheta má prostredníctvom obchodným kanálov realizovať dovoz drog z Južnej Ameriky do Európy prostredníctvom zásielok. 

Antonio Vadala.
Zobraziť galériu (4)
Antonio Vadala.  (Zdroj: TASR – František Iván)

Ako uvádza portál aktuality.sk podľa dokumentov z benátskeho súdu a prokuratúry mal byť Vadala aj s ďalšími dvoma mužmi na čele milánskej podskupiny "batteria milanese". Práve tá sa venuje medzinárodným obchodom s kokaínom. Portál uvádza, že talianske orgány sa zaoberali aj prípadom, kedy Vadala v drogovom biznise použil svoju slovenskú firmu.

NAKA opísala v dokumente
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: polícia)
 

Albánci aj Srbi

Tým však obchody zahraničných organizovaných skupín na Slovensku nekončia. Podľa spomínaného policajného dokumentu  sa Albánci zaoberajú dovozom a distribúciou kokaínu a heroínu. Skupiny z Bratislavského kraja zas spolupracujú "so záujmovými osobami predovšetkým Rakúska a Maďarska a pri dovoze kokaínu s osobami z Holandska," uvádzajú v správe. V dokumente polícia informuje aj o aktivitách srbských či tureckých skupín. 

Viac o téme: DrogyPolícia Slovenské firmy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu