Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Škandál riaditeľky gymnázia v Prievidzi: Na svoj súkromný účet mala prijať peniaze sponzora

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: ekathimerini.com)

PRIEVIDZA - Riaditeľka Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského v Prievidzi Eleonóra Porubcová mala ešte v roku 2010 prijať od potravinárskej spoločnosti sponzorské peniaze na svoj súkromný účet. Určené mali byť pre zabezpečenie základných potrieb pre žiaka zo sociálne slabšej rodiny, oficiálne na úhradu nákladov spojených so športovým podujatím. Prípadom sa zaoberá polícia.

"V súčasnosti danú vec preveruje vyšetrovateľ Odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru z Prievidze ako podozrenie zo spáchania prečinu podvodu a momentálne sa vykonávajú potrebné procesné úkony," potvrdila v piatok trenčianska krajská policajná hovorkyňa Elena Antalová. Prípad sa týka už bývalého talentovaného žiaka prievidzského gymnázia zo sociálne slabšej rodiny, ktorého rodičia mali byť alkoholici a otec súdne trestaný. Na súkromný účet riaditeľky mala poslať potravinárska spoločnosť Nestlé na základe darovacej zmluvy 3000 eur, firmu na to upozornil anonym. 

"V období 2008 až 2011 sme mali v škole mimoriadne talentovaného chlapca z mimoriadne nehostinných pomerov. Vyrastal v železničiarskom domčeku, kde nemali ani vodu a sám sa v deviatej triede v dedinskej knižnici naučil integrovať a derivovať, aby mohol pokračovať v chémii. Tento chlapec potreboval hneď pomoc, lebo išiel na medzinárodnú chemickú olympiádu," načrtla v piatok pre médiá Porubcová. 

Riaditeľka oslovila vtedy podľa svojich slov prioritne zriaďovateľa školy, Trenčiansky samosprávny kraj (TSK), ktorý nemal účet na osobnú podporu žiaka, následne aj novácky chemický podnik, kde rovnako nemala nájsť odozvu. "Preto som požiadala rodičovskú radu, aby mu zaplatili internát, čo aj urobili. Jeden z rodičov poznal niekoho v Nestlé. Ja som pána riaditeľa (už nebohý Jozef Mokrý, CA manažér, pozn.), ktorý ma potom navštívil, nikdy nevidela. Prišiel s tým, že chlapcovi ponúka pomoc. Cestu, akým spôsobom, našiel on. Peniaze prišli pre Mareka a do posledného centa sa Marekovi aj dostali," ozrejmila. 

Peniaze mali ísť oficiálne podľa zmluvy na podporu športového podujatia na škole, o čom mal podľa Porubcovej vedieť aj Mokrý, ktorý jej to mal poradiť. "Oni poslali peniaze na môj účet, lebo škola darovací účet nemala a keby prišiel na štátny, nedali sa použiť na nákup základných vecí, na kúpu nohavíc, lebo to musíte vydokladovať," vysvetlila. 

"Anonymné oznámenie prišlo aj do našej spoločnosti a preverila ho osobitná komisia pre dodržiavanie predpisov. Zistili sme, že peniaze poukázané na základe predmetnej darovacej zmluvy neboli použité na účel uvedený v zmluve a preto sme požiadali o vrátenie peňazí späť na účet spoločnosti," reagoval Róbert Kičina z Nestlé. Prostriedky mali byť podľa neho použité na podporu športového podujatia na škole. "Trestné oznámenie sme nepodávali," dodal. 

O situácii vie aj TSK, kde je Porubcová podpredsedníčkou. "V tomto momente je kľúčové stanovisko orgánov činných v trestnom konaní, ktorým bude TSK v prípade potreby maximálne nápomocný a súčinný," uzavrela jeho hovorkyňa Veronika Rezáková. Chlapec momentálne študuje na vysokej škole v Prahe, končí magisterské štúdium a bude pokračovať na doktorandskom.

Viac o téme: GymnáziumúplatokPrievidza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu