Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rodičia o smrti syna (†14): Tragédia na telocviku nebola chyba školy, o Adamovej chorobe nevedeli

Žiak Adam (†14), ktorý zomrel po behu na telesnej výchove.  Zobraziť galériu (2)
Žiak Adam (†14), ktorý zomrel po behu na telesnej výchove. (Zdroj: cloud.edupage.org, )

SPIŠSKÁ NOVÁ VES – Tragická smrť ôsmaka Adama (†14) po behu na telesnej výchove, ktorá sa stala v prvej polovici júna, otriasla celým Slovensko. Pitva ukázala, že chlapec trpel vrodenou vadou srdca, o ktorej jeho rodičia vôbec nevedeli. Skormútená matka priznala, že spočiatku zo smrti syna vinili pedagógov a spolužiakov, teraz im adresovala ďakovné slová.

Adamova matka priznala, že spočiatku s jeho otcom hľadali vinníka medzi pedagógmi a spolužiakmi. „Bol to pre nás šok, ráno sme Adamka vyprevadili zdravého a po pár hodinách vidíme ležať jeho bezvládne telo na ihrisku. Kládli sme si množstvo otázok, ale skôr, ako by sme vinili niekoho, trápili sme sa, či sme niečo nezanedbali,“ povedala matka Ľudmila pre pluska.sk s tým, že pedagógovia majú ich plnú dôveru a veria, že pre záchranu ich syna spravili maximum.

Žiak ôsmeho ročníka Adam (†14)
Zobraziť galériu (2)
Žiak ôsmeho ročníka Adam (†14)  (Zdroj: cloud.edupage.org, )

Tragédia na telocviku! Hrozivé slová, čo sa dialo pred osudným behom, Adam mohol žiť?

Adamko mal vrodenú vadu srdca, o ktorej nikto nevedel

Výsledky pitvy ukázali, že Adam mal vrodenú vývojovú vadu srdca a veľkých ciev, o ktorej jeho rodičia, žiaľ, nevedeli. „Dovtedy nemal žiadne príznaky, ktoré by naznačovali vážnejší problém. Zároveň je pre nás útechou vedomie, že naše milované dieťa sa netrápilo,“ povedala Ľudmila.   

Jeho súrodenci veria, že ich braček sa má v nebíčku dobre 

Adamko mal dvoch mladších súrodencov (12 a 10), ktorí veria, že ich braček sa nich díva teraz z nebíčka. „V týchto dňoch sa snažíme byť s nimi a tráviť spolu čo najviac času,“ uviedla Ľudmila. Spomenula tiež, že po smrti syna nechodili s manželom ani do práce a deti nechodili do školy. „Momentálne už začíname fungovať v riadnom režime. Verím, že budeme mať dosť síl ísť ďalej,“ dodala s tým, že im pomáha, že si Adamove domáce práce, ako je umývanie riadu či venčenie psa, medzi sebou rozdelili.  

Základná škola Ing. O. Kožucha v Spišskej Novej Vsi.
Zobraziť galériu (2)
Základná škola Ing. O. Kožucha v Spišskej Novej Vsi.  (Zdroj: maps.google.com)

Tragédia sa stala 12. júna na hodine telesnej výchovy v ZŠ Ing. O. Kožucha v Spišskej Novej Vsi. Chlapca sa nepodarilo zachrániť ani po resuscitácii záchranárov. Žiaľ, lekár musel na mieste skonštatovať smrť.

Chlapec mal konkrétne koarktáciu aorty, čo je vrodená vada srdca a veľkých ciev. Ide o zúženie aorty, veľkej cievy, ktorá dodáva okysličenú krv zo srdca do tela. Ak teda dôjde k jej zúženiu, srdce musí pumpovať ťažšie, aby dostalo krv do úzkej časti aorty. Dochádza k preťaženiu srdca. 

Viac o téme: ChlapecSmrťSrdceTelocvik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu