Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Trojica "zlatíčok" skrotla pred Najvyšším súdom: Po priznaní neonacizmu gardistická rozlúčka

Obvinení muži vchádzajú do pojednávacej miestnosti Zobraziť galériu (10)
Obvinení muži vchádzajú do pojednávacej miestnosti (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Trojica mužov obvinených z rozširovania extrémistických materiálov sa vo štvrtok postavila pred sudcu Najvyššieho súdu SR. Jakub Škrabák, Michal Buchta a hudobník Jaroslav Pagáč ostávajú na slobode. Rozhodol o tom na verejnom zasadnutí Najvyšší súd SR, keď zamietol sťažnosť prokurátora proti verdiktu Špecializovaného trestného súdu, ktorý trojicu už predtým ponechal na slobode.

Na Najvyššom súde vo štvrtok prebiehalo verejné pojednávanie o väzbe pre z extrémizmu obvinených Michala Buchtu, Jaroslava Pagáča a Jakuba Škrabáka. Národná kriminálna agentúra ich zadržala ešte 10. mája po rozsiahlej razii na západnom Slovensku. Sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici sa nestotožnil s návrhom na ich väzobné stíhanie, voči čomu prokurátor podal sťažnosť, o ktorej rozhodoval Najvyšší súd. 

Príchod obvinených na Najvyšší súd.

Kotlebovci na Najvyššom súde SR

Podozrenie zo spáchania trestného činu existuje

Podľa Najvyššieho súdu je stíhanie trojice obvinených oprávnené a existuje podozrenie, že spáchali trestný čin. Odvolací súd však nenašiel dôvody na ich väzbu, ostávajú na slobode. Na verejnom zasadnutí všetci traja obvinení sľúbili, že sa vyvarujú ďalšej činnosti, pre ktorú čelia obvineniu.  

Obvinený Jakub Škrabák

Na súd sa dostavil Jakub Škrabák, ktorý je vodca Slovenskej pospolitosti. Ministerstvo vnútra ju eviduje ako extrémistickú skupinu, ktorá sa netají radikálnymi názormi. Problémy s políciou mal už v júni pred dvomi rokmi, keď ho zadržali pri protestoch extrémistov v Bratislave. Do uvedeného občianskeho hnutia sa transformovala ultranacionalistická strana Slovenská pospolitosť - Národná strana po tom, čo ju súd v roku 2006 rozpustil.

Jakub Škrabák
Zobraziť galériu (10)
Jakub Škrabák  (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

FOTO Trojica
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Škrabák je obvinený pre zločin rozširovania extrémistických materiálov. Skutku sa mal podľa obvinenia dopúšťať od marca minulého roku prostredníctvom Facebooku a internetovej stránky zbojnik.net. Predával rôzne propagačné materiály, ako aj tričká s tematikou pravicového extrémizmu. Na predmetoch boli okrem iného vyobrazené aj hákové kríže a symboly, ktoré používala Tretia ríša nacistického Nemecka. "Symboly, znaky a nápisy na tričkách podporujú ideológiu neonacistických skupín, ktoré hrozbou násilia alebo inou hrozbou ťažkej ujmy na zdraví smerujú alebo smerovali k potláčania základných ľudských práv a slobôd a tieto ponúka a predáva," odznelo vo štvrtok na Najvyššom súde.  

zbojnik.net
Zobraziť galériu (10)
zbojnik.net  (Zdroj: Foto: zbojnik.net)

FOTO Trojica
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: zbojnik.net)

Prokurátor trval na vzatí Škrabáka do väzby a zdôraznil, že je neprípustné, aby boli ním prezentované nacistické symboly zamieňané za symboly slovanskej minulosti a mytológie. Podľa slov prokurátora v podobných prípadoch sa extrémisti bránia práve výrokom, že ide o symboly našej minulosti. 

Na súd sa dostavil aj Milan Mazurek
Zobraziť galériu (10)
Na súd sa dostavil aj Milan Mazurek  (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Škrabák sa ku skutku priznal

Škabák vo svojom konečnom návrhu pred sudcom uviedol: "V trestnej činnosti, ktorá mi je vytýkaná, pokračovať nemienim. Zmienený internetový obchod je mojou vedľajšou zárobkovou činnosťou, inak som samostatne zárobkovo činná osoba. K samotnej trestnej činnosti sa vyjadrovať nebudem."  Vo svojom prehovore sa odvolal aj na svojich rodičov. Ako uviedol, z časti sú závislí od jeho príjmov, nakoľko otec prekonal srdcovú príhodu.

FOTO Trojica
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Obvinený Michal Buchta

Obvineným je aj Michal Buchta. Aj pri ňom išlo konkrétne o distribúciu oblečenia a iných predmetov s extrémistickou symbolikou podobne ako pri Škrabákovi. 

Buchta je okresným predsedom Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko v Ružomberku, bol aj členom Slovenskej pospolitosti. Predsedá tiež Ľudovej mládeži, kde na poste nahradil kolegu Milana Mazureka. Buchta je aj asistentom poslanca za ĽSNS Juraja Kolesára. V parlamentných aj župných voľbách kandidoval za stranu ĽSNS v Žilinskom samosprávnom kraji.

V popredí Michal Buchta
Zobraziť galériu (10)
V popredí Michal Buchta  (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Obvinený Jaroslav Pagáč

Posledným z trojice je spevák Jaroslav Pagáč, známy ako Reborn. Vystupuje na podujatiach a akciách organizovaných Kotlebovcami. Pri ňom Najvyšší súd poukazoval na jeho príspevky na profile na sociálnej sieti  

Jaroslav Pagáč
Zobraziť galériu (10)
Jaroslav Pagáč  (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Prokurátor chce kamerové záznamy

Predseda senátu nevylúčil, že v priebehu ďalšieho dokazovania sa môže znovu rozhodovať o väzbe obvinených. Na verejné zasadnutie prišla aj skupina podporovateľov trojice vrátane poslanca parlamentu Milana Mazureka. Po skončení pojednávania prokurátor skonštatoval, že pri vychádzaní z pojednávacej miestnosti počul pokriky "Na stráž!" a od médií a justičnej stráže si pýtal prípadné kamerové záznamy.

FOTO Trojica
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Príslušníci NAKA počas minulotýždňovej akcie prehľadali sedem domov, 12 iných priestorov a zaistili dôkazy v súvislosti s vyšetrovaním a dokumentovaním trestných činov výroby a rozširovania extrémistických materiálov. 

Viac o téme: NeonacistiExtrémizmusNajvyšší súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu