Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

ŠTS opätovne pojednával kauzu Jaroslava Pagáča: Pôvodne je odsúdený za extrémizmus

Jaroslav Pagáč Zobraziť galériu (2)
Jaroslav Pagáč (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BANSKÁ BYSTRICA – Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica v utorok pojednával kauzu obžalovaného hudobníka Jaroslava Pagáča, v ktorej ho pôvodne odsúdil za extrémizmus na úhrnný štvorročný trest odňatia slobody. Najvyšší súd (NS) SR však rozsudok zrušil a vlani v septembri vrátil kauzu späť na ŠTS.

Súd predtým uznal Jaroslava Pagáča za vinného zo zločinu výroby a rozširovania extrémistických materiálov, ale podľa jeho obhajcu Adama Puškára ho odsúdil za extrémistickú skupinu, ktorá neexistovala, a za výrobu materiálov, ktoré extrémistickými nie sú. Opätovne žiadal oslobodenie svojho klienta spod obžaloby a prišiel aj s ďalšími návrhmi na doplnenie dokazovania. Proces bude pokračovať.

Znalci označili symboly za extrémistické

"Výroba extrémistického materiálu má spočívať vo vyobrazovaní symbolu čierneho slnka a kolovratu, čo je staroslovanský a starogermánsky symbol slnka. Za to dostal môj klient štyri roky natvrdo. NS SR však povedal, že extrémistická skupina sa nepreukázala a súd sa má vyrovnať s jednotlivými symbolmi, či sú alebo nie sú extrémistické, ale platiť to musí pre každého, teda bez ohľadu na používateľa. Nemôže byť tento symbol raz extrémistický a raz nie, buď to platí pre každého, alebo pre nikoho," konštatoval Puškár s tým, že v súvislosti s Jaroslavom Pagáčom znalci označili symboly za extrémistické. Súdu doložil viaceré prípady ich legálneho použitia v Nemecku, na Slovensku alebo v Česku z bižutérií, čajovní, obchodov či z počítačových hier.

ŠTS opätovne pojednával kauzu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Rôzne aktivity spojené s extrémizmom

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu spolu na štyri fyzické osoby a jednu právnickú. V roku 2017 sa mali spolčiť s cieľom zabezpečenia výroby, ako i rozširovania extrémistických materiálov prostredníctvom internetu na sociálnej sieti. Výrobu a potlač rôzneho oblečenia s tematikou pravicového extrémizmu mali zabezpečovať dve osoby. Ďalšia mala prostredníctvom sociálnej siete ponúkať s cieľom predaja a distribúcie oblečenie osobám, a to vrátane ďalších predmetov, najmä CD nosičov a príveskov s extrémistickým obsahom, ktoré poštou odosielala štvrtá osoba.

Viac o téme: ExtrémizmusKauzaHudobníkJaroslav Pagáč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu