Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Výlet sa skončil tragédiou: Poliaka (†37) a Nemca (†43) našla na cyklotúre okolo sveta krutá smrť

 Krzysztof Chmielewski a Rainer Hagenbusch Zobraziť galériu (3)
Krzysztof Chmielewski a Rainer Hagenbusch (Zdroj: Foto: FB/Rainer Hagenbusch, Krzysztof Chmielewski)

SAN CRISTOBAL - Otrasný prípad násilia lomcuje Európou. Dvaja turisti zomreli na túre v Mexiku. Spočiatku to vyzeralo tak, že Poliak a Nemec nešťastne spadli a kvôli neposkytnutiu pomoci zahynuli. Pravda je však úplne inde. Prinášame šokujúci opis nešťastia.

Dvaja turisti sa vybrali na výlet do Mexika. Krajinu sa rozhodli zdolať na vlastnú päsť. Spoznali sa pár dní pred smrťou, konkrétne 20. apríla v meste San Cristobal de las Casas. Spoločne chceli navštíviť staroveké mayské ruiny v Palenque, vzdialené asi 200 kilometrov. Dňa 26. apríla objavili náhodní okoloidúci v rokline pod cestou pri meste San Cristóbal de las Casas neďaleko hraníc s Guatemalou bezvládne telo muža. Išlo o Poliaka Krzysztofa Chmielewského. Šokujúce je, že 4. mája neďaleko od miesta našli ďalšie bezvládne telo. Bol to Nemec Holger Hagenbusch.

Krzysztof Chmielewski
Zobraziť galériu (3)
Krzysztof Chmielewski  (Zdroj: Foto: FB/Rainer Hagenbusch, Krzysztof Chmielewski)

Prvotné informácie hovorili, že obaja muži zomreli po nehode, keď nešťastne spadli z útesu. "Pár stratil kontrolu nad kľukatou horskou cestou," uviedli. Rodiny obetí ostali v šoku. Brat nebohého Nemca Reiner Hagenbusch pricestoval do Mexika, aby sa o nešťastí dozvedel viac. Zistil hrozné informácie, o ktorých napísal na sociálnej sieti: "Poľský cyklista mal oddelenú hlavu a chýbala mu noha," uverejnil.

Úrady priznali, že išlo o vraždu

Mexické úrady najprv uviedli, že išlo o nešťastný pád. Prípad dal neskôr prokurátor opätovne preveriť a vyšetrovatelia zmenili názor. "Naše doterajšie vyšetrovanie naznačuje, že to bola zámerná vražda," cituje portál theguardian.com prokurátora Luisa Albertoa Sáncheza.

Holger Hagenbusch
Zobraziť galériu (3)
Holger Hagenbusch  (Zdroj: Foto: FB/Rainer Hagenbusch, Krzysztof Chmielewski)

Lúpežná vražda

Poliak a Nemec sa podľa všetkého stali obeťami lúpežného prepadnutia 19. alebo 20. apríla. "Domnievame sa, že cyklisti išli neďaleko od seba. Je možné, že útočníci najprv napadli jedného. Keď dorazil druhý, tak ich chytili oboch," uviedol prokurátor s tým, že Poliak mal vážne poranenú hlavu, pravdepodobne utrpel strelné zranenie. Bicykel, ktorý ležal vedľa bezvládneho tela, Krzysztofovi nepatril. Patril Nemcovi Hagenbuschovi. Páchatelia chceli práve takto svoj čin zamaskovať. "Tí, ktorí to urobili, chceli, aby to vyzerali ako nehoda, a preto tam dali ten bicykel. Lenže urobili chybu a dali tam bicykel toho Nemca, " povedal Sánchez.

Skúsení cestovatelia

Poliak Krzysztof Chmielewski (†37) cestoval tretí rok, pričom navštívil 51 krajín. Tento rok mal v pláne dostať sa až do Argentíny.  Nemec Holger Hagenbusch (†43) cestoval po svete už štvrtý rok. 

Miestni obyvatelia sú zo smrti dvoch cestovateľov z Európy nešťastní. Tragédiou poukazujú na neutíchajúcu vysokú mieru kriminality v krajine. Na mieste, kde turisti zomreli, osadili  na ich  pamiatku bicykel natretý nabielo. Organizovaný zločin v Mexiku prekvitá, uplynulý rok bolo zabitých 25 tisíc ľudí. Odvtedy, čo vláda spustila kontroverznú vojenskú ofenzívu v boji proti silným drogovým kartelom v roku 2006, krajina zaznamenala viac ako 200 000 vrážd.

Viac o téme: TragédiaMexikoNemecPoliak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu