Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Podnikateľ Vadala z Ndranghety opäť na súde: Prvý krok k vydaniu do Talianska

Antonino Vadala Zobraziť galériu (5)
Antonino Vadala (Zdroj: foto: Miro Vacula)

KOŠICE - Dlhoočakávaný súd je tu. Najznámejší Talian ostatných dní žijúci na Slovensku Antonino Vadala sa dnes opäť postavil pred sudcu. Ten rozhodol o jeho vzatí do vydávacej väzby. Pýtali sme sa expertky na trestné právo Lucie Kurilovskej, čo s ním teraz bude. Na Slovensku je totiž tiež trestne stíhaný, ale pre iný skutok.

Väzba pre Antonina Vadalu sa dnes zmenila z predbežnej na vydávaciu. Obe procesné strany sa vzdali námietok, rozhodnutie je právoplatné. Kedy bude Vadala vydaný do talianskej väzby, závisí od viacerých okolností, uviedol jeho advokát. "Sudca Krajského súdu v Košiciach dnes na neverejnom zasadnutí vyhovel návrhu Krajskej prokuratúry v Košiciach  a v zmysle zákona o európskom zatýkacom rozkaze uznesením  rozhodol tak, že berie Antonina V. do vydávacej väzby. Vydávacia väzba začína plynúť dnešným dňom t. j. od 20. apríla. Vyžiadaná osoba ako aj krajská prokurátorka sa vzdali možnosti podať proti tomuto rozhodnutiu sťažnosť." potvrdila hovorkyňa košického súdu Anna Pančurová. 

Podnikateľ Vadala z Ndranghety
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: foto: Miro Vacula)

Krajský súd v Košiciach zistil splnenie zákonných podmienok pre vzatie Antonina Vadalu do vydávacej väzby, pretože dôvody väzby u neho kontinuálne pretrvávajú od momentu jeho vzatia do predbežnej väzby. "Aj v tomto štádiu trestného konania je nevyhnutné zabezpečiť prítomnosť menovaného na územní Slovenskej republiky, aby nedošlo k zmareniu účelu tohto konania o európskom zatýkacom rozkaze," ozrejmila Pančurová. 

Po tomto rozhodnutí Krajského súdu v Košiciach je ďalší proces v rukách krajskej prokuratúry. "O prepustení obvineného z vydávacej väzby rozhodne príslušný sudca dňom, keď dôjde k vydaniu osoby orgánom štátu pôvodu," vysvetlila hovorkyňa súdu. 

Najbližšie kroky

Po dnešnom rozhodnutí súdu o vzatí Antonina Vadalu do vydávacej väzby bude prebiehať predbežné vyšetrovanie prokurátora v rámci, ktorého sa budú vykonávať úkony rozhodujúce pre to, či bude vydaný. "Prokurátor vykoná výsluch v rámci, ktorého bude zisťovať aj to, či obvinený s vydaním súhlasí. Ak by tomu tak bolo, bude o vydaní rozhodovať prokurátor. Ak obvinený s vydaním súhlasiť nebude, budeme súdu predkladať návrh na vykonanie európskeho zatýkacieho rozkazu spolu s ďalšími potrebnými dokumentmi," vysvetlil hovorca krajskej prokuraúty v Košiciach Milan Filičko. O tom, či je vydanie prípustné, by následne rozhodoval krajský súd. 

"Nakoľko je Talianska republika členským štátom Európskej únie, nepostupuje sa v zmysle žiadosti o vydanie, ale na základe rámcového rozhodnutia Rady z 13. júna 2002 o európskom zatýkacom rozkaze a postupoch odovzdávania osôb medzi členskými štátmi EÚ, ktoré bolo v Slovenskej republike transponované príslušným zákonom o európskom zatýkacom rozkaze v znení neskorších predpisov. Na podklade uvedeného sa koná na základe európskeho zatýkacieho rozkazu, ktorý vydá príslušný justičný orgán Talianska a v SR je na konanie príslušná krajská prokuratúra, v ktorej obvode bola vyžiadaná osoba zadržaná (v tomto prípade je to Krajská prokuratúra Košice). Ministerstvo spravodlivosti SR tak poskytuje v celom tomto konaní iba súčinnosť, ale nemá rozhodovaciu právomoc," objasnila v piatok hovorkyňa rezortu spravodlivosti Zuzana Drobová.

Stíhaný je v dvoch krajinách

Antonino Vadala žijúci na východnom Slovensku je v Taliansku trestne stíhaný za drogovú činnosť a súd v Benátkach na neho vydal európsky zatýkací rozkaz. Návrh na vydávaciu väzbu podala košická krajská prokuratúra spolu s originálom európskeho zatýkacieho rozkazu a ďalšími potrebnými listinami. Taliansky podnikateľ najnovšie čelí na Slovensku aj obvineniu pre podvody s eurofondmi.   

Vyvstáva preto otázka, ktoré trestné stíhanie bude u Vadalu uprednostnené, a teda či bude vydaný do Talianska alebo ostane v našej krajine, kde súbežne prebieha iné trestné stíhanie. "Európsky zatýkací rozkaz má prednosť. Dôvodom, aby osoba nebola vydaná, nie je to, že u nás je začaté trestné stíhanie," vysvetlila nám rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská. Faktom je aj to, že Vadala začal byť v Taliansku trestne stíhaný a obvinený skôr ako v inom prípade na Slovensku. 

Podnikateľ Vadala z Ndranghety
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: foto: Miro Vacula)

Minister súhlasí s vydaním

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) zrejme bude súhlasiť s vydaním podnikateľa Antonina Vadalu na trestné stíhanie do Talianska. Gál to uviedol v piatok po zasadnutí vlády v reakcii na rozhodnutie Krajského súdu v Košiciach, ktorý zmenil talianskemu podnikateľovi väzbu z predbežnej na vydávaciu. "Samozrejme s tým budem súhlasiť," povedal minister s tým, že však zatiaľ nevidel spis a nevie, čo obsahuje. Minister spravodlivosti pritom môže rozhodnúť o tom, že Vadala ostane na Slovensku. "Možno teraz predbieham, ale toto hovorím na základe skutočností, o ktorých viem. Zatiaľ tam nevidím dôvod inak rozhodnúť," doplnil Gál.

V Taliansku stíhaný za drogy 

Vo väzbe je od 13. marca, keď ho zadržala slovenská polícia. V Taliansku je stíhaný za drogy. Košický krajský súd rozhodol najprv o jeho vzatí do predbežnej väzby. Voči tomuto rozhodnutiu podal Antonino Vadala sťažnosť, ktorú Najvyšší súd SR 12. apríla zamietol. 

Vadalov advokát Jaroslav Homza
Zobraziť galériu (5)
Vadalov advokát Jaroslav Homza  (Zdroj: foto: Miro Vacula)

Na Slovensku stíhaný pre podvody s eurofondmi

Taliansky podnikateľ najnovšie čelí na Slovensku aj obvineniu pre pokus zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev a pokus zločinu subvenčného podvodu. Vyšetrovateľka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) uznesením z 13. apríla začala v tejto veci trestné stíhanie. Podľa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa to týkalo pokusu vylákať v roku 2009 od Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) eurodotácie v celkovej výške zhruba 120.000 eur. 

O aktivitách a kontaktoch talianskeho podnikateľa na Slovensku písal okrem iného pred svojou násilnou smrťou investigatívny novinár Ján Kuciak. Vo svojom poslednom nedokončenom článku poukázal na prepojenie slovenských vysokých politikov s talianskou mafiou ´Ndrangheta. Bývalá priateľka Antonina Vadalu Mária Trošková sa stala asistentkou vtedajšieho premiéra Roberta Fica.   

Viac o téme: Súd Antonino Vadala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu