Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Klúčový svedok v prípade Valkovej vraždy, ktorý odhalil celú pravdu: Zastupuje ho Lipšic

Daniel Lipšic Zobraziť galériu (2)
Daniel Lipšic (Zdroj: Miroslav Vacula)

BRATISLAVA - V prípade vraždy Ernesta Valka sa angažuje aj exposlanec a politik Daniel Lipšic. Oznámil to iba dnes, tesne pred tlačovkou generálnej prokuratúry. Podľa neho ho svedok oslovil sám.

Zastupovanie svedka vraždy Enesta Vlka konzultoval s jeho pozostalou rodinou. Ide o priameho účastníka lúpežného prepadnutia a svedka Valkovej vraždy. "Urobil som tak preto, lebo vražda Ernesta Valka takto môže byť vyšetrená a jeho vrah odsúdený," tvrdí Lipšic.

Kľučový svedok prehovoril o svojich komplicoch. Jeden je mŕtvy (Klaus) druhý vraždil (Schwarzenegger)
Zobraziť galériu (2)
Kľučový svedok prehovoril o svojich komplicoch. Jeden je mŕtvy (Klaus) druhý vraždil (Schwarzenegger)  (Zdroj: polícia)

Tvrdí, že ho kontaktoval obvinený, ktorý bol prítomný pri vražde Ernesta Valka. "Keďže sa z viacerých dôvodov rozhodol spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní (jedným z dôvodov bola aj dohoda na nižšom treste vo veci, kde je trestne stíhaný, ďalším dôvodom bola obava o vlastný život), vypovedal v auguste 2017 v procesnom postavení svedka, okrem iného, aj o priebehu lúpeže a následnej vraždy Ernesta Valka."

Podľa jeho výpovede sa dohodol s komplicom na jeseň 2010 na lúpeži domu v Limbachu, "pri ktorom mu mal jeho komplic uviesť, že majiteľ domu nosí pri sebe značnú sumu peňazí v hotovosti". Niekoľko dní ho sledovali a 8. novembra 2010 prebehla lúpež.

Lipšic opisuje ďalej vlámanie nasledovne: "Keďže páchatelia cez okenný rám aplikovali plyn zo štartovacej pištole, Ernest Valko otvoril kvôli dráždivosti plynu všetky dvere na terasu. Páchatelia išli dnu postupne a to cez rôzne vchody. Podľa výpovede obvineného, ktorý ma kontaktoval, po jeho príchode do domu zrazu zaznel jeden výstrel, avšak samotný stret jeho komplica s Ernestom Valkom nevidel. Ostatné podrobnosti priebehu skutku nebudem zverejňovať z dôvodu, aby nebolo ohrozené prebiehajúce vyšetrovanie."

Tento svedok Lipšica kontaktoval, pretože chcel ukončiť spoluprácu s políciou a vyšetrovateľmi, pretože došlo k nedorozumeniu ohľadom ´dalšieho postupu pri uzatváraní dohody o vine a treste. Ďalšiu spoluprácu s orgánmi činnými v trestnom konaní podmienil tým, aby ho Lipšic zastupoval.

Lipšic ďalej informuje: "Preto by som bol rád – a Ernest si to zaslúži – aby sa z odhalenia tohto tragického skutku nestali preteky s tlačovými konferenciami. Ak niekto má zásluhu na poslednom vývoji udalostí, tak to je vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva PZ v Banskej Bystrici, ktorý si pri vyšetrovaní inej trestnej činnosti získal dôveru človeka, ktorý bol prítomný pri vražde Ernesta Valka a po siedmich rokoch sa rozhodol vypovedať."

Viac o téme: Daniel LipšicErnest Valko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu