Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Trúbi alebo bliká na vás niekto v ľavom pruhu: Toto musíte urobiť, inak príde trest

  Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: YT/RadarBielaFabia)

BRATISLAVA - Určite ste to zažili. Jazdíte po diaľnici a plánujete predísť auto, ktoré jazdí pred vami. Zaradíte sa do ľavého jazdného pruhu, aby ste sa rýchlo dostali pred auto jazdiace v pravom pruhu. Pred vami sa ale v ľavom pruhu vlečie pohodlný vodič, ktorý vám blokuje cestu. Možno budete prekvapení, ale v práve ste vy. Pomalý vodič v ľavom rýchlejšom pruhu nemá čo robiť.

Vodiča, ktorý vás svojou jazdou v ľavom pruhu spomaľuje, môžete upozorniť použitím diaľkových alebo stretávacích svetiel, aby vám jazdný pruh uvoľnil, radí na sociálnej sieti viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel s tým, že takto môžete vodiča upozorniť v obci, ale aj mimo nej. Ak by to nepomohlo, mimo obce môžete aj zatrúbiť. 


Prečítajte si aj:

FOTO Čech (36) vybrzďoval na diaľnici auto: Hrozná nehoda, smrť bábätka a otrasná dohra


"Ak po takýchto znameniach vodič neuvoľnil ľavý jazdný pruh, urobte záznam, ak máte kameru vo vozidle, prípadne oznámte evidenčné číslo, smer jazdy, dátum a čas jazdy polícii, ktorá sa bude následne oznámením zaoberať," odporúča policajný viceprezident. 

Pokuta neohľaduplných vodičov neminie

Polícia vie tieto porušenia dotiahnuť do zdarného konca. "Ak vodič nemá zákonný dôvod na jazdu v ľavom pruhu, je povinný sa preradiť do voľného pravého pruhu. Vodič nesmie prekážať v jazde rýchlejšie idúcim vozidlám, obmedzovať plynulosť cestnej premávky a pod. Takýto vodič sa dopúšťa viacerých priestupkov naraz a je možné ho riešiť blokovou pokutou," vysvetľuje Ábel.  

Polícia v roku 2016 pokutovala celkom 16 300 vodičov, v prvom polroku tohto roku ich bolo už viac ako 8000.  

Viac o téme: Jazda VodičPokuta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu