Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obrovské nešťastie na Mont Blancu: Pod kňazmi zo Slovenska sa utrhla skala

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: leggo.it)

RÍM - Poriadna dráma sa strhla dnes skoro ráno v talianskej časti masívu Mont Blanc. So štyrmi turistami sa utrhla skala a zrútili sa. Kňazi čakali na pomoc dlhé hodiny. Dvaja teraz v nemocnici bojujú o život.

Štyria alpinisti zo Slovenska sa dnes zrútili pri horskej túre v talianskej časti masívu Mont Blanc. Podľa talianskeho denníka La Repubblica boli všetci štyria kňazi. Záchranári ich previezli do nemocnice. Dvaja z nich sú v kritickom stave, ďalší dvaja utrpeli ľahšie zranenia.

Podľa denníka štyria alpinisti vo veku od 35 do 50 rokov vyrazili ešte v pondelok zo základného tábora v Rifugio Boccalatte a po južnej strane kopca sa pokúšali vyliezť. Približne o pol druhej v noci sa však uvoľnila skala, na ktorej boli zaistení, následne sa zrútili z takmer päťdesiatmetrovej výšky a dopadli na snehovú podložku neďaleko bivaku Canzio. Horskí záchranári sa k zraneným dostali až v ranných hodinách.

Štyria kňazi sa zrútili z výšky päťdesiatich metrov v nadmorskej výške 3810 metrov. Muži boli kvôli isteniu k sebe priviazaní lanom. Jeden z kňazov žije v Ríme. 

Záchranári kňazov, ktorí sa zrútili okolo pol druhej ráno, zachránili až po viac ako štyroch hodinách, lebo predtým nemohol vrtuľník kvôli viditeľnosti vzlietnuť. Muži boli prevezení do nemocnice v severotalianskej Aoste. Dvaja z nich sú v kritickom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti. Ostatné talianske médiá uvádzajú, že išlo o štyroch Slovákov. 

Kňazi sa čoskoro vrátia domov, tvrdí diecéza

Traja slovenskí kňazi, ktorí mali nehodu v Alpách, absolvovali lekárske vyšetrenia, nemajú vážne zranenia a mali by sa čoskoro vrátiť domov. Informuje o tom na svojej stránke Spišská diecéza.

Dvaja zo Slovákov sú diecézni kňazi zo Spišskej diecézy a jeden je rehoľník – jezuita. "Štvrtý z kňazov je poľského pôvodu a nateraz zostáva hospitalizovaný," uviedla diecéza.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR potvrdilo, že dnes nadránom došlo k nehode troch slovenských a jedného poľského horolezca pri schádzaní z Mont Blancu. "Všetci boli na jednom lane, avšak skala sa odtrhla. Helikoptéra prišla pre nich až ráno, keď bolo vidno a odviezla ich do jednej z nemocníc v regióne Valle d'Aosta. Slovenský konzul v Ríme už nadviazal s nimi kontakt." Pre TASR to uviedol riaditeľ tlačového odboru rezortu diplomacie Igor Skoček.

Viac o téme: TuristiTalianskoMont Blanc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu