Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Žilinskému bossovi svitá na lepšie časy: Súd ho na Štedrý deň prepustil na slobodu

František Salinger
František Salinger

BRATISLAVA - Údajného vplyvného člena žilinského podsvetia Františka S. na Štedrý deň prepustili z väzenia na slobodu. Informoval o tom dnes spravodajský portál Aktuality.sk, s tým, že informáciu mu potvrdili viaceré zdroje.

Pred dvoma mesiacmi pritom poslal okresný súd Františka S. na 13 rokov do väzenia za výbuch telefónnej búdky v Žiline z roku 1998. Ako pripomína portál, František S. strávil veľa rokov vo väzbe a čelil obvineniam vo viacerých prípadoch, preto je možné, že si trest už odsedel alebo požiadal o podmienečné prepustenie. V prípade výbuchu najprv svoju vinu odmietal, ale počas súdneho procesu sa priznal a ospravedlnil príbuzným obetí.

Okrem Františka S. v prípade odsúdili za všeobecné ohrozenie aj Šimona F. (10 rokov väzenia), Štefana K. (osem rokov väzenia), Patrika B (sedem rokov väzenia) a Tibora B. (päť rokov väzenia). V prípade Františka S. je trest právoplatný, lebo prokurátor aj obžalovaný sa vzdali práva na odvolanie.

František S. a Šimon F. si podľa portálu v roku 1998 zabezpečili takmer 4,5 kilogramu výbušniny. Niekto zo skupiny ju zakopal pod búdku s telefónnym automatom v Žiline a odpálili ju na diaľku. Z automatu práve náhodne telefonoval 21-ročný muž z obce Klin v Námestovskom okrese, ktorý bol na mieste mŕtvy. Výbuch stál život aj ďalších dvoch okoloidúcich, konkrétne 44-ročnú ženu z Kysuckého Nového Mesta, ktorá zomrela hneď po explózii a jej 46-ročný manžel zraneniam podľahol v nemocnici.

Prípad mohol súvisieť s vybavovaním si účtov v žilinskom podsvetí. František S. podľa portálu už v minulosti stál pred súdom pre obžalobu z vraždy bieleho koňa Štefana Gažúra. Podľa obžaloby údajný mafiánsky šéf spolu s ďalšími pomocníkmi vylákali svoju obeť na benzínovú pumpu v Ružomberku, kde mu do piva dali tabletku na spanie.

Potom ho odviezli k obci Strečno pri Žiline, kde ho zastrelili. Františka S. súd v júli 2010 v tejto kauze oslobodil. Prípad stál na výpovedi chráneného svedka, ktorý tvrdil polícii, že bol pri čine. V jeho výpovediach a výpovediach ďalších chránených svedkov a utajeného svedka boli však podľa portálu rozpory, menili výpovede už počas prípravného konania. Ako dodáva portál, policajti podozrievali Františka S. aj z ďalších vrážd a ekonomických deliktov, konkrétne machinácií pri odpočtoch dane z pridanej hodnoty a podvodov pri kúpe áut.

Monitorujú ho cez náramok

Údajného šéfa žilinského podsvetia Františka S., ktorého na Štedrý deň prepustili po 13 rokoch z väzenia, monitorujú cez elektronický náramok. V súvislosti s ďalšími dvoma žalobami, za vraždu a pokus o vraždu, súd zároveň Františkovi S. zakázal opustiť Žilinský kraj a nariadil probačný dohľad. Údajný žilinský mafián si podľa prokurátora už odsedel celý 13-ročný trest, ktorý mu súd vymeral v októbri tohto roka.

„František S., ktorý bol právoplatne odsúdený k súhrnnému trestu odňatia slobody vo výmere 13 rokov, celý trest riadne vykonal 24. decembra 2016. Do trestu bol odsúdenému započítaný čas strávený vo väzbe, ako aj predchádzajúce odsúdenia za ekonomickú trestnú činnosť,“ uviedol hovorca žilinskej krajskej prokuratúry Milan Cisarik. 

Prípad výbuchu telefónnej búdky z roku 1998 sa prvýkrát dostal pred súd až v máji 2014, teda po 16 rokoch. V júli 1998 otriasol centrom Žiliny výbuch telefónnej búdky. Malo ísť o vybavovanie si účtov v žilinskom podsvetí, no 4,5 kilogramu výbušniny usmrtilo troch náhodných okoloidúcich. František S. najprv vinu odmietal, ale počas súdneho procesu sa priznal a príbuzným obetí sa ospravedlnil. Žilinský okresný súd mu v októbri vymeral súhrnný trest 13 rokov väzenia, ten si však už medzičasom odsedel. 

František S. aktuálne čelí na súde aj ďalším dvom žalobám - za vraždu a pokus o vraždu. Prokurátor dal preto po jeho prepustení návrh na jeho vzatie do väzby. Súd však rozhodol, že stačí, aby bol monitorovaný cez elektronický náramok. „Súd na základe návrhu prokurátora skonštatoval existenciu dôvodov väzby, rozhodol však o nahradení väzby dohľadom probačného a mediačného úradníka s využitím prostriedkov na kontrolu jeho pobytu. V tomto prípade prokuratúra akceptuje rozhodnutie súdu,“ povedal Cisarik. 

V prípade výbuchu telefónnej búdky, pri ktorom zomreli traja ľudia, odsúdili Františka S. len na 13 rokov väzenia, pretože súd musel postupovať podľa vtedy platného trestného zákona. V prípade aktuálnych žalôb však bude prokuratúra žiadať vyšší trest. „Na okresnom súde Žilina sú podané ďalšie dve obžaloby pre vraždu a pokus o vraždu. V týchto prípadoch bude prokurátor opätovne zvažovať návrh na uloženie výnimočného trestu. Dohľad nad touto osobou by mal byť vykonávaný až do právoplatného rozhodnutia súdu v jeho trestných veciach,“ dodal hovorca žilinskej krajskej prokuratúry. 

Viac o téme: PrepustenieFrantišek Salinger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu