Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Srdcervúci proces, posledné slová Jozefa, ktorý odpojil syna od prístrojov: Boh už rozhodol!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PREŠOV - Výpoveďou znalca z Inštitútu forenzných medicínskych expertíz a záverečnými rečami dnes na Okresnom súde v Prešove pokračovalo hlavné pojednávanie v prípade smrti 24-ročného Dominika z Popradu. Prokuratúra v tomto prípade z obzvlášť závažného zločinu vraždy na chránenej osobe obžalovala jeho otca Jozefa A. Podľa obžaloby 26. septembra 2015 odpojil svojho syna od umelej pľúcnej ventilácie a odsávania, na ktoré bol odkázaný.

zranenia vznikli za živa. Druhý okruh otázok sa týkal konzumácie alkoholu obžalovaným. Najpravdepodobnejší variant hovorí o požití štyroch decilitrov destilátu ráno a 3,5 dcl destilátu po Dominikovej smrti. „Zhoda s nameranou hodnotou 1,46 promile je pozoruhodná, preto sme ju označili za pravdepodobnú,“ povedal znalec. 

Posudok nechala obhajoba vypracovať na základe predchádzajúcej výpovede znalca z odboru medicíny, ktorý vo svojej výpovedi pripustil, že ak nešlo o náhodnú manipuláciu, poranenia Dominika boli spôsobené cielene a smerovali k úmyslu spôsobiť bolesť. Stať sa tak podľa neho teoreticky mohlo vďaka nedostatku koordinácie pohybov vplyvom požitia nadmerného množstva alkoholu. Na dnešnom pojednávaní mal znalec z odboru medicíny voči posudku inštitútu výhradu v početnosti zranení.

„Nesúhlasím, že išlo o málopočetné zranenia, narátal som 43 prerušení kože,“ uviedol. Z fotografií je podľa neho zreteľné, že zranenia neboli len plytké, ale niektoré boli aj hlbšie. „Z medicínskeho hľadiska sú kožné odreniny stále brané ako povrchové poranenia,“ dodal s tým, že si nevie predstaviť, aká kritická situácia by musela nastať, aby takéto zranenia vznikli, keďže otec bol poučený a vedel, ako má syna polohovať. „Dalo by sa to pripustiť, ak by bol ovplyvnený alkoholom a nemal by jemné motorické pohyby,“ povedal. 

Obžalovaný vysvetlil, že vzhľadom na to, že Dominik mal malú hlavu a tenký krk, zasiahol ho pri jeho podberaní do líca. „Keďže resuscitácia prebiehala štyrikrát alebo päťkrát a polohoval som len jedným lícom, mohlo dôjsť k poraneniam. Urobil som to preto, aby sa mu lepšie dýchalo. Robil som to rýchlo, neuvedomujúc si, či mu spôsobím poranenia alebo nie. Išlo o rýchlu resuscitáciu,“ uviedol Jozef A. 

Prokurátor v závere dokazovania ešte navrhol jeho doplnenie. Súd ale jeho návrhy zamietol a pristúpil k záverečným rečiam. Prokurátor v tej svojej poukázal na rozpory vo výpovediach obžalovaného pred súdom. Jeho obhajobu označil za nepresvedčivú, pričom mala slúžiť skôr ako obrana s cieľom vyviniť sa. Podľa obhajcu Daniela Lipšica vychádzala obžaloba z premisy, že Dominikovi jeho otec spôsobil smrť úmyselne, pričom úlohou obžaloby bolo preukázať to mimo pochybnosti. To sa však podľa obhajoby vo vykonanom dokazovaní nestalo.  

„Obžaloba neuniesla dôkazné bremeno a nepredložila jediný priamy ani nepriamy dôkaz, ktorý by preukázal, že došlo k úmyselnému usmrteniu Dominika. Práve naopak,“ povedal vo svojej záverečnej reči Lipšic. „Nezrovnalosti vo výpovedí obžalovaného boli aj podľa psychologičky spôsobené stresom a šokom zo situácie, v ktorej sa ocitol,“ uviedol Lipšic.

Obžalovaný Jozef A. vo svojej záverečnej reči uviedol, že trápenie Dominika trvalo od jeho ôsmich mesiacov a operácie srdca, odkedy sa jeho stav zhoršoval. „To, že sa napokon dožil 24,5 roka je z medicínskeho hľadiska nadľudský výkon, keďže takéto deti sa dožívajú 15 až 16 rokov. To, čo sa stalo, stalo sa. Manželka to nevydržala a našou odmenou za starostlivosť o Dominika bola pre mňa väzba a pre manželku pobyt na psychiatrii,“ povedal 47-ročný obžalovaný a dodal: „Cesta do neba je cesta kríža. Ja som to zobral s pokorou a je to už len na vás, ako rozhodnete, pričom Boh už rozhodol.“ 

Sudca po záverečných rečiach stanovil termín vynesenia rozsudku na utorok 11. októbra o 13. hodine. 

Viac o téme: Súd PrešovOdpojenie od prístrojov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu