Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V košickom gete zažili záchranári zásah ako z hororu: A mal to byť obyčajný pôrod!

 Mašličkovo Zobraziť galériu (5)
Mašličkovo (Zdroj: foto: Miro Vacula)

KOŠICE - Neslávne známe košické sídlisko Luník IX sa ustavične topí v problémoch. Špina, neporiadok a množiace sa infekcie sú, žiaľ, na dennom poriadku. Kvôli zlým hygienickým podmienkam tam majú sťažený prístup aj záchranári.

"Dnes som bola s Martinom pol dňa na Luníku IX a v neďalekej osade Mašličkovo. Všetky deti, ktoré tam behali, mali menej šťastia ako ja. Do vienka dostali chudobu, slabé vzdelanie a odpis od väčšiny spoločnosti. Od začiatku roka tam zomrelo už 5 maličkých detí, mestskí policajti prišli dnes len kvôli nám - pre istotu nás upozorniť, že môžeme dostať infekčné choroby. Mám pocit, že to je ten úplne najmenší problém, ktorý ma stojac v strede provizórnych chatrčí trápil," začala s opisom svojho zážitku na sociálnej sieti novinárka Zuzana.

V košickom gete zažili
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: foto: Miro Vacula)

Pokračovala ďalej, no jej nasledovné slová zarážajú: "Okrem toho sme videli záchranárov zamknutých v sanitke. Odmietali ísť pomôct žene, ktorá práve rodila. Mali rúška aj rukavice, no báli sa infekcie," doplnila Zuzana. Podľa jej slov žena porodila sama, kúsok od sanitky, kde boli zdravotníci. "Po príchode kamery jej aspoň išli prestrihnúť pupočnú šnúru a nakoniec ju zobrali aj s dieťaťom do nemocnice," opísala.

 

Dnes som bola s Martinom pol dna na Luniku IX a v nedalekej osade Maslickovo. Vsetky deti, ktore tam behali, mali menej...

Posted by Zuzana Hanzelova on 15. február 2016

 

 

Poskytovateľ ZZS vidí situáciu inak

Zaujímalo nás, ako vidí zásah záchranárov v osade priamo poskytovateľ záchrannej zdravotnej služby, a to Košická záchranka. "Zásah mala posádka ambulancie rýchlej zdravotnej pomoci hlásený ako porodené dieťa v domácom prostredí. Na miesto určenia dorazili o 10.19 hodine. Mamičku s dieťatkom po ošetrení v stabilizovanom stave bez ohrozenia posádka odovzdala do ÚZZ o 11.22 hodine," informovala Andrea Kočišová, námestníčka riaditeľa Záchrannej služby Košice a doplnila, že na mieste záchranári obdržali informáciu od policajnej hliadky, že na sídlisku bola potvrdená meningokoková sepsa a je riziko infekcie. Posádka to musela overiť, a tak následne požiadala, či je možné matku a dieťatko z bezpečnostného hľadiska zniesť do sanitky. "Ide o štandardné preverenie situácie, pretože riziko infekcie a aj ochorenie je veľmi vážne. Skutočnosťou je, že vo februári bolo na Luníku IX zaznamenané jedno úmrtie dieťaťa na meningokokovú meningitídu, ochorenie prenosné kvapôčkovou nákazou," zdôraznila Kočišová.

V košickom gete zažili
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: foto: Miro Vacula)

Záchranári išli za matkou

"Nakoľko mamičku nebolo možné preniesť do sanitného vozidla, posádka aj napriek infekcii pri dodržaní všetkých protiepidemiologických opatrení vyrazila do bytu a následne ošetrila matku aj dieťa v byte, kde prebehol pôrod," vysvetlila námestníčka riaditeľa a doplnila, že posádka prostredníctvom konferenčného hovoru s príbuznými zisťovala zdravotný stav matky a novorodenca, ktorí potvrdili, že obaja sú pri vedomí a išlo o klasický pôrod. "Rodička bola už po pôrode, ktorý sa na základe svojho rozhodnutia rozhodla realizovať doma a nie v nemocnici," uzavrela.

V košickom gete zažili
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: foto: Miro Vacula)

Rómska otázka

Rómska otázka sa dotýka všetkých Slovákov, no akosi sme si zvykli, že aj takto ľudia žijú. "Riešenia existujú, máme množstvo úspešných projektov. Jediné, čo bráni starostom a primátorom riešiť zúfalé podmienky Rómov, sú strachy, že prídu o hlasy vo voľbách. Od majority," myslí si novinárka Zuzana.

Viac o téme: SídliskoZáchranáriOsadaKošiceLuník IXMašličkovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu