Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Obchod s vlastnými deťmi: Takto chodia bulharské Rómky zarábať na živobytie do Grécka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BURGAS - "Iliana odišla tehotná do Grécka. Vrátila sa a tvrdila, že dieťa zomrelo pri pôrode." Takéto vysvetlenie v bulharskom rómskom gete nikoho nepomýli. Novorodenec bol nepochybne v susednej krajine predaný, píše agentúra AFP.

FOTO, ktorá rozcítila svet: Dánka zachránila dieťa (2), rodina ho obvinila zo strašného činu

"Takéto skutočnosti možno len ťažko dokázať. Ženy sú obete, ale často to sú práve ony, kto sa snaží dieťa predať. Nespolupracujú s nami, neoznačujú obchodníkov s deťmi," sťažuje sa Ivan Kirkov, šéf prokuratúry v Burgase na brehu Čierneho mora.

Obchod s dojčatami sa rozvinul v rómskych getách v tomto regióne, ale dnes sa už rozšíril do ďalších častí Bulharska. "Iliana odišla tehotná do Grécka... To už je tretie dieťa, ktoré predáva," prezrádza jedna žena v chudobnom mestečku Ekzarch Antimovo asi 40 kilometrov od Burgasu.

Ďalšia obyvateľka mestečka má byť súdená za to, že v Grécku predala svoje dieťa. Odmieta o tom hovoriť. "Nie som tá, ktorú hľadáte," vyhlasuje táto žena s vlasmi zafarbenými na hrdzavo. Jej malý biely domček sa odlišuje od ostatných, schátraných stavaní, kde početné rodiny spia na podlahe a často nemajú ani tečúcu vodu a elektrinu.

"Asi 97 percent Rómov je negramotných," vysvetľuje starosta Ekzarch Antimova Saško Ivanov. Predaj detí sa podľa neho týka len tých najchudobnejších a najviac vyradených zo spoločnosti. "Bol tu a bude tu stále, pretože bieda je obrovská," podotýka.

Tejto kriminálnej činnosti nahrávajú grécke zákony týkajúce sa adopcie: povoľujú adopciu na základe dohody biologickej matky a budúcich rodičov podpísanej pred notárom. Akákoľvek finančná transakcia je síce zakázaná, ale nečestní advokáti, notári a dokonca doktori sa jej nevyhýbajú.

Ako takáto dohoda o predaji dieťaťa prebieha, opísala nedávno bulharská televízna stanica Nova. "Grécky trh si rozdelili traja alebo štyria priekupníci, ktorí predávajú päť až šesť detí mesačne," tvrdil Nove Plamen Dimitrov, Róm z Burgasu, ktorý sa zaoberal prevozom matiek do Atén. Ako príklad uvádza jednu Rómku, ktorá takto predala osem detí.

Šéf priekupníckej siete inkasuje za jednu transakciu v prepočte 12700 eur, z toho 3500 eur dostane biologická matka. To je nemalá suma v Bulharsku, kde priemerná mesačná mzda činí cca 470 eur.

V posledných piatich rokoch bolo za túto trestnú činnosť v oblasti Burgasu odsúdených 16 osôb. Vlani 27 osôb obvinili z toho, že do Grécka prepravili 31 tehotných žien, ktoré mali predať 33 detí. Tri procesy práve prebiehajú. Zločinci obvykle vyviaznu s podmienkou, s výnimkou prípadov, keď ide o recidívu.

V Grécku býva tiež občas odhalená a odsúdená niektorá sieť obchodujúca s deťmi. V roku 2014 zasahovali policajti vo chvíli, keď bolo predávané 21 dní staré bábätko v prepočte za 10-tisíc eur.

V mestečku Kameno, asi 15 kilometrov od Burgasu, sa spoliehajú úrady na prevenciu. "Obchodníci s deťmi privážajú tehotné ženy na Krétu. Peniaze im plynú aj z ďalších nezákonných činností, ako je pašovanie utečencov," uvádza policajt, ​​ktorý si neželá byť menovaný.

Arabská televízia to natrela Slovensku: Pohľad do izolovaného a zbedačeného sveta našich Rómov

Mimovládna organizácia Ravnovesie je odhodlaná skoncovať s predajom bábätiek a detí v Kamene do piatich rokov. "Učí mladých ľudí, že predaj sestry alebo brata nie je normálna prax," vysvetľuje riaditeľka tunajšej materskej školy Maria Ivanova.

Organizácia sa tiež pred pol rokom pokúsila presviedčať rómske matky, ale narazila na ostrý odpor. Obracia sa preto na deti a dospievajúcu mládež, prednáša im o rodinných hodnotách a tým najmenším z materskej škôlky dáva náramky a odznaky s nápisom "Nie som na predaj".

Viac o téme: RómoviaBulharsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu