Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Desivá spoveď trénera, ktorý zachraňoval Janka (†10): Nakreslil minúty hrôzy

Janko s rodičmi Zobraziť galériu (3)
Janko s rodičmi (Zdroj: Foto: Facebook)

BANSKÁ ŠTIAVNICA - Po nepochopiteľnej tragédii, ktorá sa stala začiatkom týždňa v Banskej Štiavnici, vyvstáva množstvo otázok. Ako sa vôbec mohol Janko (†10) dostať v štvormetrovej hĺbke do odtokovej rúry bazéna. Dieťa sa s vypätím všetkých síl snažili vytiahnuť štyria dospelí. Prinášame spoveď nešťastnej mamičky a svedkov tragédie.

Janko po skončení plaveckého tréningu ostal s kamarátom v bazéne. Ako opísal ich tréner, chlapci skákali do vody. Nebolo ničím zvláštnym, že deti po skončení tréningu ešte v bazéne chvíľu ostali. Jankov tréner Ján Čamaj povedal, že chlapci sa v bazéne zvykli hrávať, ale iným spôsobom. Nikdy nevidel, aby sa tak hlboko ponárali. "Nemám ani predstavu, načo tam chodili," povedal pre televíziu Markíza a opísal hrozivú situáciu. "On sa tam dnu zašróboval, keby tu voľakde hore, tak ho vytrhneme alebo ho chytím za pás. Jemu vlastne len tie ruky trčali, nemali sme ho za čo chytiť. Jednoducho sa vytvoril štopeľ, a tak to aj ostalo," vysvetlil tréner.

Nešťastný tréner sa pokúsil nakresliť celú situáciu. Chlapčekovo telíčko bolo celé v rúre, dna bazéna sa držal len dlaňami.
Zobraziť galériu (3)
Nešťastný tréner sa pokúsil nakresliť celú situáciu. Chlapčekovo telíčko bolo celé v rúre, dna bazéna sa držal len dlaňami.  (Zdroj: foto: tv markíza)

Janka sa podarilo vytiahnuť štyrom dospelým po dlhých siedmich až ôsmich minútach. Priemer otvoru na dne bazéna je 28,5 centimetra. Údajne bol otvor sčasti prekrytý dvomi platňami. Miestni hovoria, že pre dobrých plavcov to bola výzva ponárať sa tam. Prevádzkovatelia cez tento otvor filtujú vodu a tiež ju aj tadiaľ raz za rok vypúšťajú.

Najbližší sú otrasení

"Jasné, že sa to pýta každý, že prečo ja, prečo sa to stalo práve mne. Na to nikto nenájde nikdy v živote asi odpoveď," povedala so slzami v očiach Jankova mama Margita. Janko bol šikovný žiak, ktorý miloval plávanie, za sebou už mal niekoľko úspechov. Žiaľ, zomrel v banskobystrickej nemocnici pár hodín po tom, čo ho po dlhých minútach vytiahli z bazéna.  

Desivá spoveď trénera, ktorý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Facebook)

S bazénom problémy neboli

"Ja jednoznačne nie som znalec ani odborník, že by vcuclo, keby takáto možnosť existovala, tak by sa to už predtým bolo udialo," povedal prevádzkovateľ mestských kúpeľov Pavel Bačík a doplnil, že nikdy nemali ani len náznaky, žeby takáto hrozba existovala.

Polícia sa tragédiu intenzívne zaoberá. Kto je za nešťastie zodpovedný, ukáže až policajné vyšetrovanie. "Vyšetrovateľ v Žiari nad Hronom začal trestné stíhanie za prečin všeobecné ohrozenie. Páchateľ od presne nezistenej doby až doposiaľ, nezabezpečil dostatočným spôsobom prekrytie vyústenia bazénovodu, ktorý sa nachádza na dne bazéna v hĺbke 4 metre pod štartovacími blokmi v plavárni v Banskej Štiavnici," uviedla hovorkyňa banskobystrických policajtov Mária Faltániová.

 

Viac o téme: BazénPlaváreňBanská Štiavnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu