Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pozor na falošné maily od polície: V tomto kraji podvodník ťáhá z ľudí peniaze

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Polícia v Bratislavskom kraji upozorňuje na nepravdivé predvolania na výsluch, ktoré v poslednom období dostávajú ľudia mailom pod hlavičkou Odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave od dosiaľ nezisteného odosielateľa.

Predvolanie súvisí s nákupom motorových vozidiel prostredníctvom internetového bazára. V inzeráte je spravidla uvedený len mailový kontakt, prostredníctvom ktorého prebieha komunikácia s prípadným záujemcom. Predávajúci pošle číslo účtu v banke, na ktorý požaduje na znak seriózneho záujmu o vozidlo zaslať zálohu. Kupujúcemu ďalej oznámi, že vozidlo mu dodá prepravná spoločnosť, pričom musí zaplatiť s tým spojené colné poplatky. V prípade, ak k úhrade zálohy či poplatkov nedôjde, inzerent mu zašle predvolanie na výsluch.

"Ide však o predvolania, v ktorých už na pohľad absentujú obsahové i formálne náležitosti," upozorňuje bratislavská krajská policajná hovorkyňa Karina Považanová. Tie musia obsahovať okrem označenia orgánu činného v trestnom konaní alebo súdu aj meno, priezvisko, deň a miesto narodenia, bydlisko, prípadne iné údaje predvolávanej osoby, aby nemohla byť zamenená s inou osobou. Taktiež musí byť jasné, či je v postavení obvinenej osoby alebo svedka. "V predmetných predvolaniach zasielaných pod hlavičkou Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave však toto označenie procesného postavenia predvolávaného absentuje," podčiarkla Považanová.

Nesprávne a mätúco podľa nej je v predmetnom predvolaní uvedené aj miesto, kde sa má osoba predvolaná na výsluch dostaviť, a to adresa v zahraničí. "Upozorňujeme, že slovenské orgány činné v trestnom konaní predvolávajú iba na procesné úkony realizované na území Slovenskej republiky. Nevyhnutné v predvolaní je aj upozornenie na následky nedostavenia sa bez dostatočného ospravedlnenia, teda na možnosť predvedenia alebo uloženia poriadkovej pokuty, ktoré taktiež v predmetnom predvolaní absentuje," ozrejmila ďalej hovorkyňa.

Nedôveryhodnosť predvolania znásobuje aj skutočnosť, že v ňom chýba podpis predvolávajúceho, pečiatka príslušného útvaru PZ, ako aj relevantné a s vecou súvisiace označenie predmetu výsluchu. Občania by preto na takéto predvolania nemali reagovať a po ich dostaní v žiadnom prípade nezaplatiť inzerentovi požadované sumy. "Zároveň odporúčame, ak je na nich takýmto spôsobom vyvíjaný nátlak na uhradenie neoprávnených finančných prostriedkov či k inému konaniu, aby kontaktovali najbližšie oddelenie Policajného zboru," uzavrela Považanová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu