Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Príbeh, ktorý by si mal prečítať každý: Ako najmladší poľský milionár urobil z ľudí hlupákov!

Piotr Kaszubski v poľskej televízii porozprával, ako sa vyhrabal medzi boháčov.
Piotr Kaszubski v poľskej televízii porozprával, ako sa vyhrabal medzi boháčov. (Zdroj: YouTube)

VARŠAVA - Keď Piotr pred kamerami smrkal do bankovky, vôbec nemal milióny, ktorými sa chválil. Ale očaril médiá, napísal poľský denník Gazeta Wyborcza o príbehu "najmladšieho poľského milionára" Piotra Kaszubského. Tento "chlapček" pobláznil celú krajinu, aby sa napokon ukázalo, že je to obyčajný podvodník. A zdá sa, že obalamutiť ľudí, nebolo vôbec ťažké.

Píše sa september 2012 a oproti moderátorom sedí dvadsaťročný mládenec s tvárou gymnazistu, hrivou vlasov a snehobielym úsmevom. Na obrazovke bežia nápisy "dvadsaťročný milionár" a "z nuly sa stal milionárom, pretože ho opustilo dievča". Piotr s vervou rozpráva, ako sníval o rodine a hromade detí, ale dievča ho opustilo. Prečo? "Neviem. Miloval som a prehral," šepká.

Ale hneď dodáva: "Albert Einstein hovoril, že fantázia je dôležitejšia ako vedomosti. A je to pravda! Ako Michael Phelps v plávaní, ako John Rockefeller v podnikaní, tak aj ja som chcel... byť v rebríčku boháčov v časopise Forbes!"

Vystúpenie mu úplne zmenilo život. Predstavil sa ako majiteľ varšavskej kliniky estetickej chirurgie Estinity. Rozprával, že býval tlmočníkom, vyvážal hnoj zo stajní, plel záhradky dánskych milionárov, choval cvrčky a hral v reklame, než si zarobil na založenie kliniky.

V ďalšom televíznom programe sa Piotr vysmrká do bankovky a spustí: "Najväčšie podniky v dejinách - Coca-Cola, Nestlé - raz začínali, a tak som si aj ja založil firmu." Sľubuje, že sa v rebríčku boháčov objaví, než bude mať tridsať. "Keby som išiel do politiky, stal by som sa prezidentom," hovorí.

Populárny denník Super Express uverejnil, že "tento mladík je dokonalý príklad, že sa dá dosiahnuť úspech". "Je dôkazom, že sny sa plnia," tvrdil rozhlas. "Boli sme tak chudobní, že keď trieda išla na výlet, musel som hovoriť, že nechcem, aj keď v skutočnosti som veľmi chcel. Mama zarábala 2000 zlotých. Otec je invalid," rozprával pre denník Gazeta Wyborcza.

Ale v apríli 2013 ktosi na portáli Sadistic.pl odhalil bolestnú pravdu: Piotr nie je milionár, nepatrí mu klinika, na ktorej sa nerobí plastická chirurgia, ale len kozmetické zákroky, vyhladzovanie vrások, depilácia.

Piotr sa vyhráža portálu súdom. Objavuje sa v spoločnosti celebrít a uvádza na trh nový výrobok, bieliaci zubný gél WhiteTime. Ten vychvaľuje aj modelka a hviezda dorastajúcich dievčat Marcela Leszczaková.

Vyšetrovanie, ktoré sa rozbieha na internete, nasledujú aj médiá. Najavo vychádzajú ďalšie Piotrove hriechy: v reklame používa ukradnuté fotografie lekárov, pre testy si vymýšľa fiktívne ústavy.

Na jar 2014 mladý podnikateľ odchádza do Británie, kde ponúka WhiteTime za jednu libru, ale z konta klientov si sťahuje 99. V septembri denník Daily Mirror píše o Poliakovi, ktorý podviedol tisíce ľudí. Mizne do USA.

Vo vlasti mu hrozia dva roky za predaj neschválenej kozmetiky, ale prokurátor priznáva problém s dôkazmi. Zázračné dieťa poľského biznisu sa vracia do vlasti. "Pri výsluchu sa nepriznal, odmietol odpovedať na množstvo otázok. Tvrdí, že nemá majetok," konštatuje prokurátor.

Gazeta Pomorska odhadla, že na géle mohol mladík zarobiť tri milióny zlotých (asi 728 500 eur). K peniazom sa predsa len dostal. Ako je to možné? Špecialista na image Marek Kochan nepochybuje, že vďaka príbehu, po ktorom médiá túžia.

"Úspech nám chýba. Vieme o spúste nezdarov, ale tu sa niekomu niečo úžasne podarilo, navyše hrdina je pekný a mladý. K zubnej paste a klinike sa hodil. Nebol by taký dôveryhodný, keby predával uhlie. Spôsob, akým sa chválil, bol skvele zrežírovaný. Dokázal predávať emócie," myslí si.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu