Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Stále nezvestný: Na brutálneho vraha Szabóa vydali európsky zatýkací rozkaz

Údajný vrah Štefan Szabó
Údajný vrah Štefan Szabó (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

PEZINOK - Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) vydal na záver minulého roka európsky zatýkací rozkaz na Štefana Szabóa, právoplatne odsúdeného za dve vraždy.

Szabóa koncom októbra 2014 právoplatne odsúdil za vraždy dvoch jeho veriteľov na doživotný trest odňatia slobody Najvyšší súd SR (NS SR). Na verejnom zasadnutí NS SR sa vtedy nezúčastnil a odvtedy je nezvestný. Zatykač súd v Pezinku vydal vzhľadom na to, že podľa ŠTS existuje predpoklad, že by sa odsúdený mohol zdržiavať v inom členskom štáte a je potrebné ho vyžiadať. ŠTS vydal zatýkací rozkaz 30. decembra 2014 a zaslal ho na vedomie ministerstvu spravodlivosti, Úradu špeciálnej prokuratúry ako aj Národnej ústredni SIRENE. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Polícia začala na základe príkazu dodania do výkonu trestu pátranie po hľadanom Štefanovi Szabóovi už na začiatku novembra, ale neúspešne. Szabóa odsúdil NS SR 29. októbra, keď zamietol jeho odvolanie voči rozsudku ŠTS v Pezinku. Súd zároveň upravil sumu, ktorú má Szabó zaplatiť vdove svojej obeti ako náhradu škody. Ide o vyše 22.000 eur.

Szabó sa nachádzal už vtedy na neznámom mieste, na vyhlásení rozsudku sa nezúčastnil. Proces s ním sa začal 26. augusta 2013. Podľa obžaloby v roku 2012 v obci Holiare nelegálne držanou zbraňou vystrelil na Tibora Kovácsa a zabil ho. Chcel sa ho zbaviť. Podľa druhého bodu obžaloby v roku 2007 rovnako s úmyslom zbaviť sa svojho veriteľa vylákal Andreja Wolfa pod zámienkou vrátenia dlžnej sumy - 2,6 milióna slovenských korún do obce Lesné Kračany, kde ho usmrtil dvoma výstrelmi do hlavy. Okrem obzvlášť závažného zločinu dvojnásobnej úkladnej vraždy bol obžalovaný aj z prečinu nedovoleného ozbrojovania.

ŠTS v Pezinku 13. mája uplynulého roka dospel k záveru, že u obžalovaného Szabóa uloženie doživotného trestu vyžaduje účinná ochrana spoločnosti a nie je nádej, že by páchateľa bolo možné napraviť trestom odňatia slobody na dobu do 25 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu