Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prokurátor navrhol vziať Borbélyho, údajného sýkorovca, do väzby: Obvinenie pre drogy!

František Borbély
František Borbély (Zdroj: Archív pir)

BRATISLAVA - Obávanému údajnému bossovi bratislavského podsvetia Františkovi Borbélymu, ktorého v stredu zadržala kriminálka, navrhol prokurátor väzbu. Obvinený je spolu s ďalšími troma kumpánmi kvôli zločineckej skupine a pre drogy.

"Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal 10. októbra návrh na vzatie do väzby na 4 obvinené osoby. F. B., P. Z., M. W. a M. L. na Špecializovaný trestný súd. Obvinení sú zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania  zločineckej skupiny a drogovej trestnej činnosti," informovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. O návrhu bude rozhodovať Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici zajtra o 13:30.

Podnikateľa Borbélyho zadržala polícia v stredu 8. októbra, od štvrtka 9. októbra bol obvinený. Novinárom to potvrdil jeho právny zástupca Svetozár Chabada po výsluchu svojho klienta. Dôvodom zadržania bola drogová činnosť. Potvrdil to prezident Policajného zboru SR v Bratislave Tibor Gašpar. K zadržaniu došlo v stredu približne o 12-tej hodine na Panónskej ceste. Jeho advokát však v stredu nemal k dispozícii uznesenie o obvinení svojho klienta, teda bol až do štvrtka v roli podozrivého.

Jeden z údajných bossov sýkorovcov

Borbély je v podsvetí považovaný za jedného z troch posledných žijúcich bossov bratislavskej skupiny sýkorovcov. Jeho meno sa objavilo aj v mafiánskych zoznamoch, ktoré pred rokmi unikli z polície. Borbély sa venoval najmä svojej súkromnej bezpečnostnej službe pomenovanej podľa svojho mena DKFB (Detektívna kancelária Františka B.). Istý čas sa venoval aj obchodu s cigaretami a gastronómii. Aktivity mal aj v USA, kde vlastnil nehnuteľnosti.  

Po zavraždenom zakladateľovi skupiny Miroslavovi Sýkorovi prevzali na rozličných stupňoch riadenia skupinu štyria jeho nástupcovia. Ide o v súčasnosti 50-ročného Róberta Lališa alias Kýbla, ktorý je obvinený z desiatich vrážd a je dlhodobo na úteku. Potom Peter Čongrády, alias Čongi, ktorého zavraždili v roku 2004 v bratislavskej Petržalke, František Borbély a napokon Ladislav Bališ alias Dlhý Laco. Jeho a ďalších jeho komplicov na jar tohto roku právoplatne Najvyšší súd SR odsúdil na 25-ročný trest odňatia slobody za prípravu vraždy Martina H.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu