Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V utorok sa začne proces v kauze vrážd Diničovcov, Deáka a iných

Róbert Lališ
Róbert Lališ (Zdroj: interpol)

BANSKÁ BYSTRICA – V utorok 20. januára sa na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici začne hlavné pojednávanie s viacerými členmi skupiny sýkorovcov pod vedením Róberta Lališa, zvaného Kýbel. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry im kladie za vinu založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, šesť vrážd a iné trestné činy. Obžalovaní majú podiel na zavraždení bratov Diničovcov, Romana Deáka, Miloša Piliara, Alojza Házyho a Dalera Hlavačku. Medzi obžalovanými je i Jozef Roháč a Alojz Kromka, zvaný Čistič.

Proti Róbertovi Lališovi a jeho kamarátovi Martinovi B., zvanému Rus., sa koná ako proti ušlým. Vo väzbe je Martin K., Ivan C., prezývaný Vincko, a Jurij F., alias Malý Rus. Vo väzbe je i údajný objednávateľ vraždy Romana Deáka - podnikateľ Marek T. Jozefa Roháča previezli z Maďarska, kde je vo väzbe za iné vraždy. Na Slovensku Roháč čelí obvineniu zo štyroch vrážd. Ide o popravy Romana Deáka, Róberta Diniča, Eduarda Diniča a Ukrajinca Dalera Hlavačku. 

Róbert Lališ sa šéfom zločineckej skupiny sýkorovcov stal po smrti bossa Miroslava Sýkoru, ktorého zavraždili vo februári 1997. Motívom vrážd Diničovcov boli konkurenčné spory so sýkorovcami. K diničovcom patril i Ukrajinec Daler Hlavačka, ktorý sa stal obeťou 21. mája 1999. Alojza Házyho zavraždili v júni 1998, pretože preberal aktivity po smrti Eduarda Diniča. Miloša Piliara sa zbavili v apríli alebo máji 1998 ako nepohodlného, pretože „veľa vedel“. Vraždu Piliara si objednal Miloš Kaštan, člen skupiny Mikuláša Černáka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu