Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Takto vyzerala osudová jazda autobusu na D1: Školský výlet sa skončil hromadným nešťastím

Autobus smrti a zronený vodič Zobraziť galériu (10)
Autobus smrti a zronený vodič (Zdroj: Foto: TV Markíza, TASR)

PIEŠŤANY/TRNAVA - Slovensko sa stále spamätáva z tragédie, ktorá v piatok otriasla celou krajinou. Na diaľnici D1 medzi Piešťanmi a Hlohovcom v smere na Bratislavu havaroval autobus, v ktorom bolo 32 ľudí. Šofér zišiel zatiaľ z nezistených príčin z cesty, pričom k stretu s iným vozidlo nedošlo. Pri nehode zomreli štyri gymnazistky. Voči vodičovi vzniesla polícia obvinenie pre zločin všeobecného ohrozenia, stíhaný je na slobode. Prinášame sumár najdôležitejších udalostí tragédie.

Pohodová jazda zo školského výletu

V piatok popoludní sa študenti Športového gymnázia Jozefa Herdu v Trnave vracali vo výbornej nálade z dvojdňovej literárnej exkurzie, ktorú absolvovali na Orave. Tam navštívili rodiská slovenských dejateľov. V autobuse bolo 29 študentov, dve učiteľky a vodič.  

Pár kilometrov pred cieľom na 74. km diaľnice D1 medzi Piešťanmi a Hlohovcom v smere do Bratislavy zrazu autobus z nezistených príčin zišiel z diaľnice a bokom sa prevrátil do kukuričného poľa. Záchranné zložky dostali hlásenie tesne pre 16-tou hodinou.

Takto zachytil oprotiidúci vodič autobus s gymnazistami
Zobraziť galériu (10)
Takto zachytil oprotiidúci vodič autobus s gymnazistami  (Zdroj: foto: tv markíza)

Osudový okamih

Podľa očitých svedkov šiel šofér rýchlo. Počas tragického zosunu autobusu z neho vypadli štyri osemnásťročné čerstvé maturantky. Pred očami spolužiakov tak vyhasli životy Nikoly, Patrície, Zuzany a Paulíny. Ťažký autobus ich privalil. Haváriu neprežili. Z miesta nešťastia ich odviezli pohrebné vozy.

Takto vyzerala osudová jazda
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Všetky zložky v pohotovosti

Pri hromadnom nešťastí zasahovali záchranári, policajti a hasiči. Ranených prevážali do troch nemocníc v Trnave, Piešťanoch a Bratislave. Na miesto tragédie sa okamžite schádzali rodičia a príbuzní cestujúcich. Tí so strachom a slzami v očiach smerovali aj do nemocníc.    

Takto vyzerala osudová jazda
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: tv noviny)

Množstvo zranených prevážali do troch nemocníc

Po piatkovej nehode previezli do nemocnice v Trnave 19 zranených (17 detí a dve učiteľky), tri osoby sa podrobili operačnému výkonu. Šesť detí previezli do Piešťan do Nemocnice Alexandra Wintera a dvoch do Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave previezol záchranársky vrtuľník. Postihnutým a ich rodinám bola ponúknutá pomoc krízových psychológov.

Takto vyzerala osudová jazda
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Vo Fakultnej nemocnici Trnava je aktuálne hospitalizovaných sedem zranených z piatkovej nehody. V priebehu soboty a nedele prepustili do domácej starostlivosti 12 hospitalizovaných. Päť pacientov zostalo na traumatológii a dvaja na chirurgii. Posledných hospitalizovaných prepustia v závislosti od vývoja ich zdravotného stavu pravdepodobne v priebehu nasledujúceho týždňa.

Diaľnica D1 bola niekoľko hodín v úseku nehody uzavretá, dopravu obnovili v piatok až po 22hej hodine. Všetci zažili nepredstaviteľný šok, z tragickej havárie sa nevedia spamätať. Pred gymnáziom horia sviečky a vztýčená je aj čierna vlajka.

Takto vyzerala osudová jazda
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: TVJoj)

Dve alternatívy príčiny nešťastia

"Autobus zišiel z cesty a pri obhliadke stôp, ktoré zanechal na svahu, vodič sa pravdepodobne snažil dostať naspäť na cestu a na pomerne prudkom svahu došlo k prevráteniu vozidla," povedal minister vnútra Robert Kaliňák. Vonkajšia obhliadka autobusu podľa neho technickú chybu neukázala, no vylúčiť sa nedá ani mikrospánok vodiča. "Ako sa ten autobus prevrhol, tak niektorí zo študentov zostali pod autobusom, takže nebolo možné ich oživiť," uviedol minister.  

"Ako príčiny nešťastia prichádzajú do úvahy dve alternatívy. Zlyhanie ľudského faktora alebo technická porucha autobusu," povedal Kaliňák. Rozhorčení ľudia a diskutujúci na sociálnych sieťach vidia príčinu nešťastia v tom, že študenti neboli pripútaní, že vodič pravdepodobne zaspal, ale aj v tom, že na diaľnici chýbajú zvodidlá.

Zronený vodič autobusu
Zobraziť galériu (10)
Zronený vodič autobusu  (Zdroj: foto: tv markíza)

Vodiča autobusu smrti už obvinili

Vodiča policajti zadržali hneď po hromadnej havárii. Vyviazol bez zranení. Muža už obvinili. Policajný vyšetrovateľ ho vypočúval na kriminálke v Trnave viac ako dve hodiny. Bol zronený, psychicky na dne a rodinám dievčat odkázal, že ho to mrzí.

Vyšetrovateľ spracoval aj návrh na väzbu. Prokurátor však návrh nepodpísal, podľa medializovaných informácií na väzbu nebol dôvod. Vodiča tak budú stíhať na slobode. Po 45-tich hodinách, čo strávil v cele, ho prepustili. V nedeľu popoludní pre neho prišla manželka. Na prvý pohľad bol zdrvený.

Podľa trnavskej policajnej hovorkyne Márie Linkešovej je vodič pod 24 hodinovým policajným dohľadom a policajti sú pripravení mužovi kedykoľvek poskytnúť pomoc aj v súčinnosti so psychológom.

Takto vyzerala osudová jazda
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Vodič je na tom psychicky zle

Vodič (57) žije v Trnave a má za sebou 40-ročnú prax. Ide o jedného z najlepších vodičov spoločnosti MH Trans, ktorá cestovnej kancelárii Hell Tour dodala autobus. Ten bol údajne vo veľmi dobrom technickom stave. Podľa medializovaných informácií je na tom šofér psychicky zle a hrozí u neho riziko samovraždy. Podľa psychiatričky Danici Caisovej, je to bežná reakcia ľudí v podobných situáciách. Nastáva u nich pocit, že sami sa musia zabiť, aby svoju vinu odčinili. Takýto ľudia nesú so sebou pocit viny a zúfalstva celý život. Stáva sa, že skutočne ochorejú na depresiu. Ak mužovi vinu dokážu, môže mu hroziť až 15-ročné väzenie.

Čo presne sa v autobuse stalo, sa zatiaľ nevie, nad príčinami sa stále iba špekuluje.

Štyria ľudia prišli o
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR)

Úprimnú sústrasť všetkým, ktorí stratili najbližších

Premiér SR Robert Fico vyjadril tesne po tragédii úprimnú sústrasť rodinám študentov, ktorí  zahynuli pri dopravnej nehode autobusu.

Za mimoriadnu tragédiu označil piatkovú nehodu autobusu so študentmi aj predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš počas návštevy Fakultnej nemocnice v Trnave. Vedeniu a personálu nemocnice poďakoval za pohotovú reakciu na nehodu, po ktorej bolo uvedených do pohotovosti asi šesťdesiat jej zamestnancov. "Vyjadrujem úprimnú sústrasť všetkým, korí stratili najbližších. Samozrejme, v každom prípade sme pripravení pomáhať," dodal Mikuš.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Dušan Čaplovič tiež vyjadril najúprimnejšiu sústrasť pozostalým. "Možno Slovensko dnes prišlo o športové talenty a budúcu pýchu v športe, vede, či výskume. Určite však rodičia prišli o to najcennejšie - kus svojho ja a rovesníci o svojich kamarátov. Je to v každom prípade obrovský smútok a bolesť pozostalých, ktorým chcem touto cestou vyjadriť úprimnú a hlbokú sústrasť," uvádza minister Dušan Čaplovič

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu