Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Po Slovensku behá 10 rokov vrah: Vypátrali ho novinári, policajti nič, stále je na slobode!

Hľadaného zločinca vypátrali novinári Zobraziť galériu (4)
Hľadaného zločinca vypátrali novinári (Zdroj: repro Plus 7 dní)

TOPOĽČANY - Možné len na Slovensku?! Medzinárodné hľadaný muž, právoplatné odsúdený za účasť na dvojnásobnej vražde si vedie pokojný rodinný život v malej obci neďaleko Topoľčian. Reč je o Andrejovi Mazáňovi (40), ktorý je v hľadáčiku Interpolu za to, že v spolupráci s ďalšími členmi zločineckej skupiny na objednávku vraždil vodičov kamiónov a autobusov. Šokujúce je, že polícia o jeho pobyte na Slovensku ani len netušila. Vypátrali ho až novinári, ako si slobodne nažíva s rodinkou.

O prípade, ktorý dokazuje, že slovenské zákony sú aj na jedného z najhľadanejších mužov sveta krátke, informoval týždenník Plus 7 dní v najnovšom vydaní. Andreja Mazáňa sa jeho redaktorom podarilo odfotiť v dedinke Bojná neďaleko Topoľčian. Obávaný zločinec tam žije v rozostavanom rodinnom dome spolu s manželkou a synom, ako na prvý pohľad obyčajný bezúhonný človek. Miestni obyvatelia pravdepodobne ani len netušia, že ich sused má mať na rukách krv dvoch nevinných ľudí.

Andrej Mazáň s rodinkou.
Zobraziť galériu (4)
Andrej Mazáň s rodinkou.  (Zdroj: repro Plus 7 dní)

Zločinecký gang vraždil kamionistov a autobusárov

Pred viac ako desiatimi rokmi sa Mazáň stal súčasťou jedného z najbrutálnejších prípadov v novodobej histórii Európy. Podľa správ zo srbských médií patril do mimoriadne nebezpečného medzinárodného gangu, ktorý ma mať na svedomí smrť desiatich vodičov kamiónov a dvoch autobusárov. "Vraždy, ku ktorým sa priznali, sa odohrali v Rakúsku, Taliansku Chorvátsku a Srbsku. Bola to jedna z najrozsiahlejších spoluprác, ak nie vôbec najrozsiahlejšia, na akých sa slovenská polícia doteraz zúčastnila," povedal pre týždenník Ivan Sliepka, ktorý na prípade vrážd kamionistov pracoval.

Postup zločineckej skupiny bol vždy rovnaký. Pod zámienkou, že sa im v zahraničí pokazilo auto, si prostredníctvom slovenskej firmy objednali zánovný kamión či autobus. Keď im ho vodiči priviezli, zastrelili ich chladnokrvne do chrbta a telá zakopali pri ceste. Šéfom gangu bol Vlastimil Nekl, ktorý si za vraždy odpykáva výnimočný trest v Česku. Ďalším členom bol Slovák Daniel Medek, ktorý sa ku všetkému priznal a potom sa obesil. Práve on mal prezradiť, že spolu s Mazáňom a Neklom sa zúčastnil na vražde dvoch kosovských vodičov.

Po Slovensku behá 10
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: repro Plus 7 dní)

Mazáňova  čiernobiela fotografia už od roku 2004 svieti v zozname Interpolu, v ktorom sa objavujú tváre len tých najhľadanejších zločincov sveta. V popise vyhlásenia zatykača stojí, že Mazáň figuruje "v závažných prípadoch lúpeží a krádeží s použitím násilia, vraždy". Súdnymi orgánmi v Srbskej republike bol právoplatne odsúdený na 15 rokov väzenia za účasť na dvojnásobnej vražde. Po týchto riadkoch si poviete, čo ten človek ešte vôbec robí na slobode?

Po Slovensku behá 10
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: interpol)

Odsúdeného zločinca vypátrali až novinári

Zdalo sa, že dôvodom je jeho nedostihnuteľnosť. Pátranie dlhé roky pokračovalo, no bezvýsledne. Teraz, keď sa týždenníku Plus 7 dní podarilo jeho pobyt vypátrať a dokonca zachytiť aj na fotografiách, by sme sa mohli domnievať, že bude konečne vydaný do rúk spravodlivosti. To by sme ale nemohli žiť na Slovensku. Podľa nitrianskej prokuratúry totiž nie je možné vydať slovenského občana do krajiny, s ktorou nemáme uzavretú zmluvu o vydávaní zločincov.

"Tu by sa žiadala iniciatíva zo strany štátu pôvodu rozsudku, teda podľa uvedenej zmluvy by Ministerstvo spravodlivosti Srbskej republiky malo požiadať slovenské ministerstvo spravodlivosti o zabezpečenie uznania a výkonu právoplatného rozsudku," povedal týždenníku námestník krajského prokurátora v Nitre Ivan Mandalov. Slovenská polícia už srbskú stranu informovala o pohybe hľadaného muža a požiadala o zaslanie spisového materiálu na Slovensko.

Natíska sa tak otázka, či by s úmyslom predchádzať podobným patovým situáciám nebola vhodná úprava zákona. Ak by totiž Mazáň prekročil ktorúkoľvek slovenskú hranicu, okamžite by putoval za mreže. Na Slovensku sú však naňho zákony prikrátke a tak si tu môže beztrestne nažívať až na veky vekov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu