Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Mrazivá výpoveď vraha babičky (†80) z Geče: Keby mi dala 5 eur, mohla ešte žiť!

Starenke niekoľkokrát zaťal sekerou do hlavy
Starenke niekoľkokrát zaťal sekerou do hlavy (Zdroj: TV JOJ)

KOŠICE - Vnučky žiadajú doživotie! Na Okresnom súde Košice I sa v utorok konalo pojednávanie s 21-ročným Petrom Gábrišom z obce Valaliky, ktorý v septembri minulého roka na ulici brutálne napadol nič netušiacu dôchodkyňu Teréziu (†80). Starenke zaťal sekerou do hlavy a tá o pár hodín na to v nemocnici zomrela. Peter na včerajšom súde prezradil, prečo chladnokrvne vraždil a ako málo stačilo a Terézia mohla ešte žiť.

Peter v auguste minulého roka v obci Geča so sekerou v ruke zaútočil na Teréziu, ktorá práve smerovala na nákup. Starenke niekoľkokrát ostrou čepeľou zaťal do hlavy a keď šli okolo ľudia, dal sa na útek. Zakrvavené telo Terézie našli na zemi ležať jej vnučky, ktoré okamžite zavolali záchranárov. Tí dôchodkyňu previezli do nemocnice, kde sa podrobila operácii, no zraneniam nakoniec o pár hodín neskôr podľahla.

Mladý útočník sa v minulosti liečil v psychiatrickej liečebni, je mierne retardovaný a bol zbavený svojprávnosti. Hrozilo tak, že sa trestu vyhne a poputuje späť na psychiatriu. Do procesu boli preto prizvaní znalci, aby zhotovili aktuálny posudok. Ten nakoniec vylúčil, že by Peter trpel duševnou chorobou, ktorá by mohla ovplyvniť jeho ovládacie či rozpoznávacie schopnosti a za svoje konanie je plne trestne zodpovedný.

Hoci od brutálneho činu uplynulo už pol roka, Peter si naň aj počas utorňajšieho pojednávania spomínal veľmi dobre. Sekeru vraj v osudný deň nezval do ruky s úmyslom vraždiť, ale rozbiť výklad na obchode vo Vavalikoch, odkiaľ si plánoval vziať cigarety a čokoládu. Nakoniec však odišiel do Geče, kde narazil na bezbrannú starenku. "Je pravda, že som babku zabil sekerou. Chcel som od nej peniaze. Najprv som ich pýtal, ale asi mi nerozumela alebo ma nepočula. Preto som ju udrel sekerou do hlavy," cituje denník Korzár slová chlapca.

Keď babička spadla a nehybne ostala ležať na zemi, Peter ju neokradol, ale z miesta ušiel, pretože sa zľakol ľudí, ktorí prechádzali okolo. Na súde prezradil, že mu išlo len o peniaze. Vraj keby mu Terézia dala iba 5 eur, ktoré pýtal, nikdy by ju nezabil. Tvrdí, že si je vedomý toho, čo vykonal a chce pykať.

Petrovi hrozilo doživotie, ktoré pre obžalovaného žiadala aj prokurátorka. On požadoval miernejší trest, čoho sa nakoniec aj dočkal. Súd ho odsúdil na 21 rokov v ústave s maximálnym stupňom stráženia a nariadil mu tiež ochranné psychiatrické liečenie. Po prepustení ho navyše čaká trojročný ochranný dohľad. Pozostalí po nebohej starenke s rozsudkom spokojní nie sú. Vnučky volali po doživotí. Keďže sa však ani jedna zo strán neodvolala, je právoplatný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu